ČETIRI HRVATSKE POSADE NA „44. RALLYU SRBIJA“

  

                    Oktanski vikend što je pred nama nije bogat samo u Hrvatskoj već i u susjedstvu, bilo na istoku ili na sjeveru Hrvatske. Dok se u Sloveniji kod Novog Mesta vozi međunarodna brdska auto utrka „Petrol Gorjanci“na kojoj se očekuje nastup 52 vozača iz Slovenije, Austrije,Mađarske, Češke i Italije, a obzirom na preklapanje datuma sa našom „Učkom“ bez sudjelovanja hrvatskih automobilista, nekolicina njih zaputila se put istoka.

Četiri hrvatske rally posade prijavile su nastup na „44. Rallyu Srbija 2011.“ koji od 2002. godine  nastavlja tradiciju nekada velikog i na ovim prostorima najznačajnijeg „Yu rallya“, a sada je kandidat za Prvenstvo Europe 2012. godine.  Od 24. do 26. lipnja na području od Beograda do Valjeva održava se bodovno natjecanje FIA Europskog rally regionalnog kupa Istok (koeficijent 10), Prvenstva Srednjeeuropske zone (CEZ), te državnih prvenstava Bugarske i Srbije. Među 43 posade Srbije, Bugarske, Rumunjske i Italije očekuje se i nastup četiri hrvatske i to: Nikola Dobrila – Zoran Raštegorac (AK M.R.C. Sport Rijeka – AKK Zanatlija Zagreb) u „Citroenu C2 R2 Max“ klase R2B (A6), u klasi A5 Boro Mateša – Zoran Harapin (Honda Civic TypeR), te u klasi N3 dvije posade Tomas Hrvatin – Damir Kuzmić (MRC Sport – Chrono Sport Zagreb) u „Renault Clio RS“ i Marinko Stanić – Elvino Svetić (Matulji racing) u Hondi Civic TypeR.

Sudionike očekuje itinerer duljine 546,79 km sa 16 brzinskih ispita na šest različitih dionica ukupne duljine 201,09 km. Ceremonijalnim startom posade će na rally krenuti u petak u 18,01 sati sa beogradskog Trga Republike, a subotnji se program odvija na brzincima Rajković, Divčibare i Lastra, svaki po tri puta sa startom i ciljem iz Valjeva. Iz Valjeva se u nedjelju ujutro kreće i na preostalih šest brzinaca Košutnjak, Lisović i Avala od kojih se svaki vozi dva puta. Cilj je u 17 sati na Trgu Republike u Beogradu.

- Pauzu do rujna u hrvatskom prvenstvu iskoristiti ćemo za poneki inozemni nastup. Ovo mi je prvo gostovanje u Srbiji, nemam namjeru voziti „na nož“, ali očekujem plasman među prvih deset- izjavio je uoči odlaska u Srbiju Nikola Dobria. (mik)