ŽMINJ - DEVETI „ 401 STREET RACE“

  

Žminj, 6. i 7. listopada ugošćuje

 

                      U subotu 6. i nedjelju 7., tradicionalno prvog vikenda u listopadu domaća sezona uličnog utrkivanja završit će u Istri,  na državnoj cesti Žminj – Kanfanar. Održava se deveti po redu “401 street race 2012.”. Za razliku od ranijih godina, noćnih slobodnih vožnji u subotu više neće biti, a zamijenit će ih noćna utrka uz simboličnu startninu, dok je za najbrže organizator osigurao pehare. Uslijedit će zabavni program uz DJ party uz Nikolu z Kukurini i Alena Vitasovića. Kvalifikacijske vožnje započinju slijedeći dan u jutarnjim satima, a prve utrke startaju u podne. Cjelokupna manifestacija trajat će do sumraka.

Bogat program dodatno će zagrijati sexy car wash

Osim utrke ubrzanja, održat će se “SPL” natjecanje (sound pressure level) u jačini audio sustava i “street style”, natjecanje u estetskom dotjerivanju automobila. Organizacija ova dva neizostavna tuning  natjecanja prepuštena je Autoklubu „Tuning Istra“ koji je u istima iznimno uspješan, stoga se očekuje uzbudljiv sadržaj. Kao atrakcija za publiku najavljeni su oldtimeri i “sexy carwash”, na stazu će izaći veći broj motociklista nego ranijih godina, mađarski “freestyle” kaskaderi te vozači golemih šlepera koji će se međusobno nadmetati. Neće izostati niti tradicionalno natjecanje u paljenju guma, tzv. “burn out”.

Na prošlogodišnjoj utrci pred nekoliko tisuća posjetitelja pobijedio je Edvard Galić za upravljačem monstruoznog Chevrolet Malibua od 1000 KS, koji je u prvoj  vožnji skinuo rekord staze, oborivši pritom i vlastiti rekord. Za prijeći 401 metar dugu stazu bilo mu je potrebno tek 9.991 sekundi. Bilo je četrdesetak hrvatskih i slovenskih “street racera”, a sličan odaziv očekuje se i ove godine.

Prvi put je organizirana 2004. godine na cesti Žminj-Pazin, ispred Fiatovog prodajnog salona, i otad se redovito održava u organizaciji udruge Ulična utrka Žminj.

Žminjski “401 street race” jedna je od najvećih manifestacija ove vrste u Hrvatskoj, a sasvim sigurno, sudeći prema tradicionalno dobrom odazivu vozača i publike, spada i među najpopularnija oktanska zbivanja.  Ulaznica za nedjeljnu manifestaciju košta 35 kuna po osobi i automatski ulazi u bubanj pružajući priliku posjetiteljima da osvoje vrijedne nagrade. Više informacija o prijavama i pravilima dostupno je na službenoj internet stranici www.401streetrace.com. (mik)