15. RALLY POREČ 2014. - SLOVENCI SPASILI POREČ

  

                    U hotelu Palazzo, tri dana uoči održavanja, predstavljen je jubilarni „Hyundai Autokuća Košara - 15. Rally Poreč 2014.“, međunarodno natjecanje kojim će 7. i 8. studenoga na području Istre završiti ovogodišnja automobilistička sezona. Auto moto klub „Skok racing“ organizator je ovog natjecanja od njegova četvrtog izdanja. Porečki rally začela je zagrebačka „Delta“ 1999.godine, organiziravši ga dva puta, a potom 2001. u ulozi organizatora našao se AK Rijeka. Slijedila je godina pauze nakon koje organizaciju preuzima „Skok racing“ iz Brtonigle bilježeći u kontinuitetu na završetku sezone od 50 do 60 posada na startu.

Za ovogodišnji nastup prijavilo se vjerojatnih 59 posada iako je novinarima predočen očito nepotpun popis sa kojeg su samo spoznajom organizatora izostavljene i posade koje su prema organizatoru ispunile sve preduvjete nastupa. Zašto propust, to samo zna organizator.

Među tih 60-tak posada čak je 35 slovenskih koje su „spasile“ ovogodišnji rally obzirom da se uz bodovanje Prvenstva Republike Hrvatske isto boduje po prvi puta i za Otvoreno Prvenstvo Republike Slovenije i Kup AŠ 2005. Sudionike očekuje dvodnevno nadmetanje čiji je početak tradicionalno na „kružnom“ brzincu u Taru, uz samo more, nakon čega slijede dva „prologa“ na improviziranoj stazi formiranoj na velikom gradskom parkiralištu Žatika.

Subotnji dan objedinjava osam brzinskih ispita na četiri lokacije: Žonti i Šterna u središnjoj Istri u prijepodnevnom dijelu, te Flengi i Kanfanar nadomak zapadne obale u popodnevnom i večernjem dijelu. Servisni park se poslije niza godina vratio na prostor duž porečke rive, a start i cilj po prvi je puta pored Hotela Palazzo, gdje je i baza organizatora, te završna podjela priznanja najboljima.

Koncept rallya ukupne duljine 348,50 km preslika je prošlogodišnjeg koji se uz neznatne korekcije pokazao dobrim i zanimljivim sudionicima, ali i ljubiteljima kraljice auto sporta kojih je uz staze porečkog rallya uvijek bilo u velikom broju.Na 11 brzinskih ispita (šest različitih dionica) otpada 90,06 km i gotovo u cijelosti se voze asfaltnom površinom istarskih cesta.

Okupljanje sudionika je već od 7,30 sati u petak 7.studenoga na tehničkom prijemu (Autocentar Poreč) i verifikaciji (Hotel Palazzo) što će potrajati do 11 sati. Od 12,30 do 14,30 sati predviđen je neobavezni „Shakedown“ na dionici BI Tar na kojem posade ispituju svoja vozila uoči starta u 15.15 sa porečke rive. Tarski brzinac starta pola sata kasnije, a prvi od dva prologa u 19,16 sati. Subotnje jutro nastavlja se od 8,30, a pobjednici stižu na ciljnu rampu uz „Palazzo“ u 19 sati.

Favoriti su višestruki, i već ovogodišnji sigurni državni prvaci, zagrebački tandem Juraj Šebalj-Toni Klinc u trofejnom Mitsubishi Lanceru EVO IX, koji su pobijedili i prošle godine peti puta od začetka porečkog rallya. Osokoljeni pobjedom u Opatiji prije deset dana, ponavljanju pobjede iz 2010. u Poreču  nada se i mađarska posada Janos Szilagyi-Botond Csanyi u identičnom automobilu koje brane boje zagrebačkog AK Delta Sport, ove godine ekipnog prvaka hrvatskog rally prvenstva.

Manifestaciju su novinarima predstavili u ime organizatora Edi Milokanović, predsjednik Organizacijskog odbora, u ime pokrovitelja Grada Poreča Nadia Štifanić Dobrilović, porečka dogradonačelnica i u ime glavnog sponzora Branka Košara, predstavnica Hyundai Autokuće Košara koja uspješno surađuje sa AMK Skok racing 15 godina.

(mik)

Snimci: M.Krpan