1. LIPNJA 2013. – DAN HAKS-a

  

Čestitamo Vam Dan HAKS-a !

 

Prvog lipnja Dan je Hrvatskog auto i karting saveza !

Na svoju su organizaciju ponosni danas svi članovi porodice Hrvatskog auto i karting saveza, licencirani sportaši i suci, dužnosnici organizacije na svim nivoima od klubova, županijskih i regionalnih organizacija do najviših tijela nacionalne automobilističke sportske organizacije.

 

Davne 1906. godine na ovim našim prostorima djeluje se organizirano u auto sportu. Krajem prošlog stoljeća stasa organizacija čiji smo danas vjerni članovi, kroz čiju djelatnost ispunjavamo odgovorne zadaće, ali ujedno doprinosimo razvoju oktanskog sporta na četiri kotača u Republici Hrvatskoj.

Auto i karting sport, ali i moto sportovi sve do 90-tih godina  djeluju objedinjeno  u okviru tadašnjeg Auto moto saveza Hrvatske ( današnjeg  Hrvatskog autokluba ). Samostalnošću Hrvatske utemeljuje se i osniva Hrvatski auto i moto športski savez u kojem do 1996. godine zajedno djeluju svi sportski ljubitelji brzina na dva, tri ili četiri kotača. Po ugledu na svjetske oktanske asocijacije i brojne slične mnogih zemalja Europe i svijeta  HAMŠS se razdvaja na dva samostalna subjekta – motociklisti osnivaju Hrvatski motociklistički savez, dok su kartingaši i automobilisti formalno od 15. veljače 1997. godine objedinjeni u našem Hrvatskom auto i karting savezu. Statutarna je odluka da se danom HAKS-a proglasi 1. lipnja, povijesni datum kada se bilježe počeci organiziranog djelovanja automobilističke asocijacije još s početka stoljeća.

Dan HAKS-a iz godine u godinu obilježava se isključivo radno, nije blagdan, nije neradni dan, ali je zato lijepo prisjetiti se obilja uspjeha što su ih ostvarivali i ostvaruju hrvatski automobilisti i kartingaši – sportaši na stazama, a suci pored natjecateljskih staza.

 

Hrvatski auto i karting savez uz Hrvatski autoklub dokazuje pripadnost Svjetskoj automobilističkoj organizaciji FIA – inicijatoru brojnih hvale vrijednih akcija u području sigurnosti u prometu. Hrvatski auto i karting savez neizbježna je karika sustava sigurnosti svega što se tiče automobilizma. Odlukom Skupštine HAKS-a treću se godinu zaredom kroz sve akte, posebne pravilnike i sama  natjecanja ističe logo akcije i time simbolično daje do znanja skroman doprinos „Desetljeću sigurnosti cestovnog prometa 2011.- 2020.“.

Globalna akcija traje deset godina i tako imamo niz mogućnosti za uključivanje u istu sa samo jednim ciljem – poduzeti mjere i spasiti svakog ugroženog sudionika u prometu.

 

Unatrag kojeg mjeseca novu smo sportsku sezonu počeli sustavnim obrazovnim aktivnostima sudaca naše asocijacije, posebno onih u dužnostima i obvezama najistaknutijima. Sve je to plod suradnje sa FIA-om, ali i doprinos FIA Instituta novim stremljenjima na ovim našim prostorima. Uz sve to neizbježno je spomenuti da u ovom trenutku bilježenja svog Dana jedan istaknuti mladi automobilist Tomislav Muhvić čvrsto drži vrh ljestvice ovogodišnjeg poretka FIA Prvenstva Europe Kategorije 1. I na sam Dan HAKS-a očekuje ga novi nastup i obrana stečenog na utrci u Češkoj.

Jesen, posebno rujan biti će za HAKS, ali i cijelu Hrvatsku u znaku FIA događanja. Natjecateljski prvo će sredinom  rujna Buzet biti domaćinom 32.Buzetskih dana, završne utrke europskog prvenstva na brdskim stazama, a samo dva tjedna kasnije u Poreču će startati jubilarni 40.Croatia rally još jedno europsko natjecanje kojim se hrvatski automobilizam ponosi. Voziti će se cijelom Istrom, a najbolje europske asove posjetiti će i svjetska automobilistička vlada (  FIA WMSC )  čiji će članovi uz niz drugih visokih dužnosnika Svjetske automobilističke federacije prethodno boraviti u Dubrovniku na nizu FIA događanja. Sve je to dio zasluga, ali i pokazanih rezultata prošlosti, no posebno – to je obveza budućnosti. Opravdati dostignuto i težiti boljem, bržem, uspješnijem.

HAKS i njegovi članovi to sigurno mogu. Sportski duh i srce nikada ne posustaju.

Sretan Vam, još jednom,  1. lipanj – Dan HAKS-a.

 

Miroslav KRPAN