Ovdje ste:   1. LIPNJA – DAN HAKS-a

1. LIPNJA – DAN HAKS-a

  

                    Hrvatski auto i karting savez 1. lipanj bilježi kao svoj dan. Stoga svim članovima porodice Hrvatskog auto i karting saveza, licenciranim sportašima i sucima, dužnosnicima organizacije na svim nivoima od klubova, županijskih i regionalnih organizacija do najviših tijela nacionalne automobilističke sportske organizacije čestitamo Dan HAKS-a.

 

                    Organizirano djelovanje u auto sportu na ovim našim prostorima bilježi se još davne 1906. godine, a krajem prošlog stoljeća stasa organizacija čiji smo danas vjerni članovi, kroz čiju djelatnost ispunjavamo odgovorne zadaće, ali ujedno doprinosimo razvoju oktanskog sporta na četiri kotača u Republici Hrvatskoj.

Auto i karting sport, uključujući i moto sportove  do 90-tih godina djeluju u okviru tadašnjeg Auto moto saveza Hrvatske ( današnjeg  Hrvatskog autokluba ), da bi samostalnošću Hrvatske bio utemeljen Hrvatski auto i moto športski savez u kojem sve do 1996. godine zajedno djeluju svi sportski ljubitelji brzina na dva, tri ili četiri kotača. Po ugledu na svjetske oktanske asocijacije i brojne slične mnogih zemalja Europe i svijeta  HAMŠS se razdvaja na dva samostalna subjekta – motociklisti osnivaju Hrvatski motociklistički savez, dok su kartingaši i automobilisti formalno od 15. veljače 1997. godine objedinjeni u našem Hrvatskom auto i karting savezu. Statutarna je odluka da se danom HAKS-a proglasi 1. lipnja, povijesni datum kada se bilježe počeci organiziranog djelovanja automobilističke asocijacije još s početka stoljeća.

Dan HAKS-a iz godine u godinu obilježava se isključivo radno, nije blagdan, nije neradni dan, ali je zato lijepo prisjetiti se obilja uspjeha što su ih ostvarivali i ostvaruju hrvatski automobilisti i kartingaši – sportaši na stazama, a suci pored natjecateljskih staza.

 

No, upravo ove godine 1. lipnja 2011. imat će posebno mjesto u povijesti djelovanja HAKS-a. Naime, obilježavajući  105. obljetnicu organiziranog djelovanja pod visokim pokroviteljstvom i osobnim prisustvom  predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića u sjedištu Hrvatskog autokluba u Zagrebu predsjednik HAK-a Ivo Bikić i predsjednik HAKS-a Marijan Kostrenčić potpisati će  DEKLARACIJU O SIGURNOSTI CESTOVNOG PROMETA povodom 105. obljetnice osnivanja „Prvog Hrvatskog automobilnog kluba“ te svečanog početka „Desetljeća sigurnosti cestovnog prometa 2011. – 2020.“.

Potpisom Deklaracije i prigodnom svečanošću i formalno započinje provođenje svjetske i globalne akcije  temeljene na Rezoluciji Generalne Skupštine Ujedinjenih naroda iz 2010. godine, Deklaracije Prve globalne ministarske konferencije o cestovnoj sigurnosti iz 2009. godine, Deklaracije „Učinimo ceste sigurnima“ FIA iz 2006. godine, te Svjetskog izvještaja o prevenciji ozljeda u cestovnom prometu iz 2004. godine.

Hrvatski auto i karting savez uz Hrvatski autoklub time dokazuje pripadnost Svjetskoj automobilističkoj organizaciji FIA – inicijatoru brojnih hvale vrijednih akcija u području sigurnosti u prometu. Uz to i HAKS i HAK ne samo deklarativno već suštinski, provođenjem niza edukativnih sadržaja i kacija podržavaju aktivnosti i provedbu petog Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske. U svemu značajnu ulogu primjene ima i Ministarstvo unutarnjih poslova RH.

 

Potpisujući zajedničku Deklaraciju i HAK i HAKS prihvaćaju i sugeriraju svim sudionicima cestovnog prometa prihvaćanje deset načela koje doprinose sugurnosti cestovnog prometa.

Po potpisu Deklaracije prezentirati ćemo na našem portalu upravo ta načela.

 

Hrvatski auto i karting savez neizbježna je karika sustava sigurnosti svega što se tiče automobilizma. Od početka ovogodišnje natjecateljske sezone, a prethodnom odlukom Skupštine HAKS-a kroz sve akte, posebne pravilnike natjecanja i na svim sudjelujućim kartinzima i sportskim automobilima ističe se logo akcije i time simbolično daje do znanja skroman doprinos „Desetljeću sigurnosti cestovnog prometa 2011.- 2020.“.

 

Globalna akcija traje deset godina pa imamo niz mogućnosti za uključivanje u istu sa samo jednim ciljem – poduzeti mjere i spasiti svakog ugroženog sudionika u prometu.

 

Sportska aktivnost Hrvatskog auto i karting saveza ide, ide svojim zacrtanim putem, ostvaruje planirano usprkos sveopćem problemu i globalnoj krizi.

Sportski duh i srce nikada ne posustaju.

Sretan Vam, još jednom,  1. lipanj – Dan HAKS-a.

 

                                                                                                           Miroslav KRPAN