20. GODINA KARTING CENTRA ZAGREB

  

JUBILEJ UZ VRHUNSKE VOŽNJE

 

        Utrkom  „20. godina Karting centra Zagreb“ nastavljena je karting sezona Prvenstva Hrvatske kojom je Karting klub „GB“ obilježio ovaj značajan jubilej hrvatskog auto sporta. Specifična i zahtjevna utrka pružila je gotovo u svakoj klasi vrhunske i neizvjesne dvoboje do samog kraja. Uobičajeno predhodno  treniranje bilo je zabranjeno zbog staze okružene stambenim zgradama i stroge kontrole buke, pa su se natjecatelji morali zadovoljiti sa ukupno pet subotnjih neslužbenih i jednim nedjeljnim službenim treningom. Iako  održana u samom centru Zagreba, s ugodnim vremenom i dobrom promocijom, utrka nije privukla značajniji broj gledatelja, što očito postaje problem svih sportskih manifestacija u Hrvatskoj. Neminovno je dodati da su ovi vrhunski mladi sportaši kroz ovu sezonu pokazali da zaslužuju puno više od svega nekoliko sekundi posvećenih njima u udarnom Dnevniku HTV-a, ali i da će ova teška sezona biti važan razvojni korak za godine koje su tek pred nama...

 

Svi  „Limači“ do pobjede

 

Dan je otvoren  utrkama najmlađih – klase Limač 50. Prvi je kroz cilj ponovno prošao – Marko Turk (AK „FM Team“), a njegovog najvećeg konkurenta Adriena Meseca iz KK „Rijeka“ ovog je puta  mali peh odvojio od pobjede. Naime, dok je Mesec za čitav krug dostizao jednog od natjecatelja došlo je do njihovog međusobnog kontakta i okretanja. Mladi, ali iskusni Turk iskoristio je pruženu priliku i dovezao se do još jednog prvog mjesta ispred sve boljeg Meseca. Kao i u svim dosadašnjim utrkama ove klase za najmlađe svi natjecatelji proglašeni su pobjednicima, te su im dodjeljene i zaslužene nagrade.

 

 

Herendić skinuo Sekulića

 

Klasa „Mini kart 60“ perjanica je  našeg prvenstva, pa je tako i ovoga  puta opravdala sva očekivanja. Odličan je bio Max Herendić (KK“1“) i već su subotnji treninzi pokazali da će biti jedan od glavnih kandidata za pobjedu na ovoj utrci, a na kvalifikacijama je ostvario i prvu startnu poziciju ispred Damiana Sekuća (AMKK „Cobra Virovitica“). Gledali smo dvije uistinu vrhunske utrke i do zadnjeg kruga vodila se prava borba, ne samo za vrh već i za sve pozicije koje nose bodove. U konkurenciji dvanaest mladih kartigaša pobjeda u prvoj vožnji pripala je Herendiću koji je odolio velikom pritisku Sekulića i dovezao se do svoje prve karting pobjede u karijeri. U drugoj vožnji Sekulić je preuzeo nešto više rizika i nakon velikog pritiska preuzeo vodeću poziciju koju do kraja nije ispuštao. Ujedno je Sekuliću zbog pobjede u drugoj vožnji pripala i titula pobjednika dana utrke klase 2 – Mini kart. Niti ovog puta nije nedostajalo izlijetanja i kvarova, srećom bez posljedica, a od ostatka „karavane“ u dvije je vožnje najkonstaniji bio mladi Jan Pokos (AKK „Zanatlija“)  dovezavši se do treće pozicije ispred Daria Čućića (KK „Rijeka“)  i Matije Jurišića (AK „Ri-autosport“).

Posebno čestitamo svim natjecateljima ove klase na vrhunskim vožnjama i ukoliko se nastavi ovakav rad s mladim kartingašima budućnost hrvatskog autosporta s vozačke strane neće biti upitna.

 

Mucak pred osvajanjem naslova prvaka

 

Luka Mavrin jedan od glavnih favorita za pobjedu  na utrci klase KF3 nije nastupio tako da je odlični William Mucak (KK“1“) uvjerljivim pobjedama u obje vožnje došao nadomak osvajanja naslova prvaka već dvije utrke prije kraja sezone. Sve bolji je i riječki vozač Marino Radetić (KK „Rijeka“), ujedno član „Karting teama Prelučka legenda“ koji je osvajanjem drugog mjesto ispred Juraja Kovačića (KK „Koprivnica“) pokazao da će se u idućim utrkama morati ozbiljnike računati i na njega.

 

Pobjednički povratak Karla Goluba

 

Jedini član domaćina KK „GB“ Karlo Golub uvjerljivo je odradio ovo natjecanje, ostvario pobjede u obje vožnje i pokazao da održava visoku formu iako ne sudjeluje aktivno u Prvenstvu Hrvatske. Renato Dujmović (KK „Koprivnica“) osvojio je drugo mjesto sa dva istovjetna plasmana na utrkama, dok se Filip Romić, član AMKK „Cobra Virovitica“ ovoga puta morao zadovoljiti trećim mjestom. Ukupno sedam vozača ove klase učinilo je utrku izuzetno zanimljivom.

 

Samaržija do vrha postolja u Rotaxu

 

U konkurenciji pet vozača jednim drugim mjestom u prvoj vožnji, te pobjedom u drugoj do vrha postolja dovezao se odlični Nikola Samaržija, član AK „FM Teama“.  Najveći konkurent dana bio mu je Marin Posavec (AMKK „Cobra Virovitica“) koje je ostvario i pobjedu u prvoj vožnji, ali je u drugoj završio na trećem mjestu te u ukupnom plasmanu drugi ispred Tomislava Lovrenca, člana AKK „Podravina Koprivnica“.

 

KK „1 Zagreb“ bježi samo tri boda

 

Nastavlja se neizvjesna borba za prvake Hrvatske u konkurenciji klubova. Pobjeda KK „1 Zagreb“ na ovom natjecanju do kraja je zaoštrila situaciju na ljestvici, tako da sada razlika između višestrukih prvaka i drugoplasiranog AMKK „Cobra Virovitica“ (drugoplasirani na ovoj utrci) iznosi samo tri boda. Očekuje nas prava završnica sezone u konkurenciji klubova.

Do trećeg mjesta dovezli su se vozači KK „Koprivnica“.

 

Karting team Prelučka legenda na „velikom“ drugom mjestu

 

U konkurenciji teamova i ovog je puta prvo mjesto pripalo „Kreator racing teamu“ u sastavu Sekulić, Herendić, Kovačić. Veliko iznenađenje pripredili su mladi članovi „Karting teama Prelučka legenda“, sastavljenog od donedavnih polaznika riječke karting škole (Mesec, Jurišić, Radetić), koji su iskoristili činjenicu da ovaj put  „Racing team Romić“ ne nastupa u punom sastavu i plasirali se na „veliko“ drugo mjesto u poretku teamova . Ovom pobjedom „Kreator racing team“ na korak je od osvajanja naslova pobjednika u konkurenciji teamova.

 

Iza nas je i utrka u Zagrebu. Uobičajeno -  ostalo je za pamćenje puno lijepih, ali i ponešto ružnih stvari. Organizator je podjelio i pokoju kaznu zbog nepridržavanja pravila, napravio i pokoju stvar s kojom se natjecatelji nisu slagali, ali i uložio veliki trud u organizaciju, te pripremio i neka ugodna iznenađenje kao što se bile medalje i nagrade za sve natjecatelje. 

Kako bilo da bilo, sezona zahvaljući velikom trudu pojedinaca ide dalje i pred nama su još dva natjecanja s ukupno četiri bodovne utrke. Prva će se utrka umjesto u predviđenom Čakovcu održati u Virovitici 1. i 2. rujna, dok bi sezona trebala biti zatvorena natjecanjem u Puli 29. i 30. rujna.

 

Rezultati:

Prva utrka: Limač 50 – 1. Mar. Turk (FM Team), 2. Mesec (Rijeka), 3. Carin (FM Team); Mini kart – 1. Herendić (KK 1 Zagreb), 2. Sekulić (Cobra Virovitica), 3. Pokos (Zanatlija); KF3 – 1. Mucak (KK 1), 2. Kovačić (Koprivnica), 3. Radetić (Rijeka); KZ2 – 1. Golub (GB Zagreb), 2. Dujmović (Koprivnica), 3. Romić (Cobra); ekipe 1. KK1 Zagreb 61 bod, 2. KK Koprivnica 53, 3. AMKK Cobra 46; timovi 1. Kreator racing team (Sekulić, Herendić, Kovačić ) 65 bodova, 2. Karting team Prelučka legenda (Mesec, Jurišić, Radetić) 27, 3. Racing team Romić (Romić) 16.

Druga utrka: Mini kart – 1. Sekulić, 2. Herendić, 3. Mat. Turk (FM Team); KF3 – 1. Mucak, 2. Radetić; KZ2 – 1. Golub, 2. Dujmović, 3. Martinjak (Koprivnica); ekipe - 1. KK1 Zagreb 50 bodova, 2. KK Koprivnica 47, 3. AMKK Cobra 38; timovi 1. Kreator racing team 45 bodova, 2. Karting team Prelučka legenda 28, 3. Racing team Romić 13.

Rotax kup – prva utrka 1. Posavec (Cobra Virovitica), 2. Samaržija (FM Team), 3. Zajec (KK1); druga utrka 1. Samaržija, 2. Lovrenc (Podravina Koprivnica), 3. Posavec. (mik, m.j.)