20 GODINA KARTING CENTRA ZAGREB

  

Utrka uz jubilej

 

                      U začecima samostalnosti Republike Hrvatske jedan od prvih novoosnovanih karting klubova bio je 1990. zagrebački Karting klub „GB“. Dvije godine kasnije u Španskom niče, sve  do današnjih dana,  u Hrvatskoj najbolja karting staza, međunarodno licencirana, priznata i cijenjena. Na toj su se stazi dugoj 1.010 metara vozile mnoge povijesne i značajne međunarodne, ali i domaće karting utrke. Na noj su stasali kasnije vrhunski karting, a većina potom i automobilistički asovi.

Karting centar Zagreb obilježava 20. godišnjicu rada. U začecima, a i niz godina kasnije, nositelj je razvoja karting sporta u Hrvatskoj posvećujući posebnu pažnju razvoju prometne i tehničke kulture djece i mladeži. Povodom 20 godina puno se može kazati o klubu i centru ali važno je izdvojiti još poneki podatak – već 1997. godine  u Španskom je održana jedna od najvećih karting manifestacija u nas – utrka Prvenstva Srednjeeuropske zone (CEZ-a), rekorder staze je Walter van Lent u vremenu 41,15 sekundi ostvarenom 1997. godine, a svojevremeno je pokrenut i „GoKart –F1“ čiji je nositelj projekta i vlasnik licence upravo KK „GB“. Sveopća urbanizacija matropole okružila je karting centar brojnim višekatnicama i stambeno-poslovnim objektima, tako da je to postao nepremostiv problem daljnjeg razvoja karting centra, a posebno natjecateljskog programa koji je morao biti sveden na minimum, što je sadašnja svakodnevnica.

 

36  PRIJAVA

 

Obilježavajući znakovit jubilej Karting klub „GB“ uspio je pronaći načina da se ta značajna godišnjica obilježći radno – jednim natjecanjem. Upravo će se tim povodom 14. i 15. srpnja održati utrka pod nazivom „20. godina Karting centra Zagreb“. Ista se odvija u okviru Kupa FIA „Make Roads Safe“, ali i kao četvrto ovosezonsko natjecanje sa dvije  vožnje boduje se za Prvenstvo Republike Hrvatske, Nacionalno otvoreno prvenstvo i Rotax kup.

U dosadašnjem dijelu sezone u klasi „Limač 50“ pojavilo se devet najmlađih domaćih kartingaša  od kojih će njih šestero po prvi puta nastupiti i u Španskom. Iako uvijek netko prvi prođe ciljem, ovo je jedinstvena klasa u kojoj su svi pobjednici i svi su nagrađeni pa će tako biti i ovoga puta.

 

U četiri klase Prvenstva i jednom kupu prijavljeno je ukupno 36 vozačica i vozača iz devet klubova. Najbrojniji su predstavnici tri ekipe koje kandidiraju na pobjedničko postolje, za pobjedu, ali i naslov državnih prvaka. Tako sa po sedam „igrača u teren istrčavaju“  KK „1“ Zagreb i AMKK „Cobra“ iz Virovitice, te tek s jednim manje KK „Koprivnica“.

Najbrojnija klasa ovogodišnjeg prvenstva je „Mini kart“. Za nedjeljnu utrku prijavljeno je 13 vozača, a predvodi ih neprikosnoveni i do sada nepobjedivi Damian Sekulić (Cobra Virovitica). Zasigurno najveći rival biti će mu timski kolega Max Herendić (KK 1 Zagreb), u dosadašnjih šest bodovnih utrka sa najviše drugih pozicija.

William Mucak i Luka Mavrin, vozači KK „1“ odlučivati će o pobjedniku klase KF3, dok  će u klasi KZ2 znatnu prednost novim pobjedama pokušati povećati Filip Romić (Cobra ). No, pored najvećeg mu rivala ovogodišnje sezone Ivana Žovana (KK 1) zasigurno će najzanimljivi biti ogled sa vrhunskim i trofejnim hrvatskim kartingašima koji su najavili svoj nastup a to su Kristijan Habulin (KK1), Karlo Golob (GB) i Marko Sitarić (Cobra).

Rotax kup ima iza sebe četiri utrke sa kojih najviše bodova i tri pojedinačne pobjede ima Tomislav Lovrenc (Podravina Koprivnica).

Samo je šest bodova razlike u vodećim ekipama. Prednost je trenutno na strani AMKK Cobra Virovitica ispred KK 1 Zagreb, dok je već na pola sezone gotovo sigurni timski prvak „Kreator racing Team“ za kojeg nastupaju Sekulić, Herendić  i Kovačić.

 

Subotnji dan sudionici prvenstvenih natjecanja moći će iskoristiti za treninge i upoznavanje staze u Španskom, a natjecateljski program je u nedjelju 15. srpnja. Važno je napomenuti da će se dio uobičajenih radnji provoditi uz restrikcije i na nešto drugačiji način kako bi se udovoljilo strogim kriterijima buke u naseljenom mjestu o čemu će svi natjecatelji i njihova pratnja biti posebno obaviješteni.

U ranim jutarnjim satima od 7,50 do 9 sati je tehnički prijam kartinga i verifikacija vozača, službeni treninzi su od 9,40 do 10,25 sati, a treninzi sa mjerenjem vremena za startne pozicije od 10,30 do 11,25 sati. U 13 sati predviđeno je svečano otvaranje natjecanja sa poredstavljanjem svih sudionika, a u 13,30 sati prva je bodovna utrka klase „Limač 50“. Od 13,50 sati slijedi prvi set utrka, a od 15 sati drugi za bodove. Proglašenje najuspješnijih je u 18 sati u dvorani upravne zgrade Karting centra Zagreb. (mik)