21. MAŠKARANI RALLY PARIZ-BAKAR

  

Drugo ovogodišnje oktansko ludilo na kotačima


                    Sve do prije tri godine  u svijetu jedinstveni Maškarani rally Pariz-Bakar i ove je godine jedno od značajnijih događanja najvećeg hrvatskog – Riječkog karnevala. Uz Izbor kraljice,  Međunarodnu i Dječiju povorku taj  kultni oktanski događaj koji je slavu sticao protekla dva desetljeća ove je godine 21. u nizu.
Rally je osmišljen 1990. godine  kada je  Tihomir Filipović sudjelovao  na pravom, svjetski poznatom i teškom Rallyu „Paris-Dakar“ i svojevrsna je maškarana parodija te manifestacije. Kada je osmišljen nije se „oslanjao“ na početke stoljeća i svojevrsnu stoljetnu povijest. „Pariz-Bakar“ je bio izvorni – riječki proizvod. To je ostao sve do danas.

I prije više od dva desetljeća „Pariz – Bakar“ na istoku Rijeke  i od 2010. godine novi „Halubje – Liburnija“ što je prije neki dan doživio svoje treće izdanje zapadno od Rijeke, osmislio je isti čovjek okupljajući uvijek oko sebe skupinu oktanskih entuzijasta. Ona nešto starija i do sada poznatija manifestacija „naslonjena“ na svjetski rally donijela je  Autoklubu „Rijeka“ neviđenu slavu, dok je druga mlađa priredba – orijentirana zapadno ( od Rijeke )  i u organizaciji mladog riječkog autokluba „RI autosport“ na svojevrsnim početnim stepenicama svjetskih uspjeha.
U subotu 4. veljače  vozi se 21. „Pariz – Bakar“ na tradicionalnoj dionici od riječkog predjela Pariz smještenog podno drevnog Trsata do industrijski  i koksom „oplemenjenog“ pomorskog gradića Bakra.
Prema vozilima sudionici će biti razvrstani u četiri skupine i to automobili ( tri klase po duljinama vozila), oldtimeri ( proizvedeni do 1980. godine), teretna i gospodarska vozila i  motocikli. Dionica vožnja ostaje nepromijenjena – od Pariza  stiže se na polusatno predstavljanje u centru Rijeke – na Korzu odakle „puknuti oktanci“ put nastavljaju do Kostrene, ove godine na jednu od nekadašnjih lokacija prilazne ceste termoelektrani podno naselja Paveki. Vozi prvi od dva ispita, dok je drugi po dolasku u Bakar.
Nagrade očekuju najuspješnije, a uz  niz posebnih  treću će se godinu zaredom dodijeliti Prijelazni pehar za najuspješniju karnevalsku grupu koja je na popisu nastupa riječke karnevalske povorke, a čine je dva ili više vozila. Istu večer održat će se  „Oktanski bal“ za suradnike Autokluba Rijeka i najuspješnije sudionike rallya.
Turistička zajednica Grada Rijeke glavni je pokrovitelj Maškaranog rallya „Pariz-Bakar, a suorganizatori su gradovi Rijeka i Bakar, Općina Kostrena i karnevalske udruge „Špažićari“ iz Kostrene i „Bakarske maškare“. Rok prijava je 30. siječnja, a više informacija može se pronaći na www.ak-rijeka.hr . (mik)

Snimci: M.K.