23.MAŠKARANI RALLY PARIZ-BAKAR

  

U ozračju karnevala na Kvarneru - 23.MAŠKARANI RALLY PARIZ-BAKAR

 

                       Dani su karnevala. Zahuktava se atmosfera uoči Riječkog karnevala brojnim događanjima, a ovog se vikenda izdvaja posljednja dva desetljeća neizostavno i ono na kotačima. Pod maskom zajedno automobili i vozači !

Adrenalinom nabijeno događanje najvećeg hrvatskog – Riječkog karnevala uz Međunarodnu i Dječju povorku svakako je i kultni, sve do prije pet godina  u svijetu jedinstveni Maškarani rally Pariz-Bakar. Ovogodišnji 23. održava se u subotu 15. veljače u organizaciji Autokluba Rijeka. Osmišljen je 1990. godine  kada je  Tihomir Filipović sudjelovao  na pravom, svjetski poznatom i teškom Rallyu „Paris-Dakar“ i svojevrsna je maškarana parodija te manifestacije. Kada je osmišljen nije se „oslanjao“ na početke stoljeća i svojevrsnu stoljetnu povijest koja je danas dio opisa. „Pariz-Bakar“ je bio izvorni – riječki proizvod. I to je ostao sve do danas.

Vozi se na dionici od riječkog predjela Pariz podno drevnog Trsata do industrijski  i svojevremeno koksom „oplemenjenog“ pomorskog gradića Bakra.

Sudionici su prema vozilima biti razvrstani u četiri skupine i to automobili ( tri klase po duljinama vozila), oldtimeri ( proizvedeni do 1983. godine), teretna i gospodarska vozila i  motocikli. Startom u 10,30 sati od Pariza  stiže se na polusatno predstavljanje u centru Rijeke – na Korzu odakle „puknuti oktanci“ put nastavljaju do Kostrene, i ove godine na jednu od nekadašnjih lokacija prilazne ceste termoelektrani podno naselja Paveki i voze  prvi  ispit. Drugi je po dolasku na cilj u Bakru.

Najuspješnije očekuju nagrade,pretpostavlja se oko 15,30 sati u Bakru ( a u slučaju lošeg vremena u Domu kulture u Škrljevu)  a uz  niz posebnih nagrada četvrtu će se godinu zaredom dodijeliti Prijelazni pehar za najuspješniju. Pokrovitelj Maškaranog rallya „Pariz-Bakar“ je Turistička zajednica grada Rijeke, a suorganizatori su gradovi Rijeka i Bakar, Općina Kostrena i karnevalske udruge „Špažićari“ iz Kostrene i „Bakarske maškare“.

Uz ovaj dugovječniji na Kvarneru je već pet godina prisutan još jedan rally identičnih karakteristika. Peto izdanje Rallya maškaranih oktanaca Halubje-Liburnija, na zapadnom dijelu Kvarnera i njegova zaleđa, održano je prije mjesec dana usprkos izuzetno kišnom i za relijaše ne baš prilagodljivom vremenu. No, hrabri sudionici i organizatori pod maskom su uspješno odradili i ovogodišnju dionicu. Sada su na redu Rijeka i istočni dio.  (mik)