24. MAŠKARANI RALLY PARIZ-BAKAR

  

                       Jedno od značajnijih događanja najvećeg hrvatskog – Riječkog karnevala uz Međunarodnu i Dječju povorku svakako je i kultni, sve do prije šest godina  u svijetu jedinstveni Maškarani rally Pariz-Bakar. Ove je godine 24. i održati će se u subotu 31. siječnja u organizaciji Autokluba Rijeka. Osmišljen je 1990. godine  kada je  Tihomir Filipović sudjelovao  na pravom, svjetski poznatom i teškom Rallyu „Paris-Dakar“ i svojevrsna je maškarana parodija te manifestacije. Kada je osmišljen nije se „oslanjao“ na početke stoljeća i svojevrsnu stoljetnu povijest. „Pariz-Bakar“ je bio izvorni – riječki proizvod. I to je ostao sve do danas.

Vozi se na dionici od riječkog predjela Pariz podno drevnog Trsata do svojevremeno koksom „oplemenjenog“ pomorskog gradića Bakra.

Sudionici će prema vozilima biti razvrstani u četiri skupine i to automobili ( tri klase po duljinama vozila), povijesna vozila-oldtimeri ( proizvedeni do 1984. godine) i  motocikli. Startom u 10,05 sati od Pariza  stiže se na polusatno predstavljanje u centru Rijeke – na Korzu odakle „puknuti oktanci“ put nastavljaju do Kostrene, i ove godine na jednu od nekadašnjih lokacija prilazne ceste termoelektrani podno naselja Paveki i voze  prvi  ispit. Drugi je po dolasku na cilj u Bakru.

Najuspješnije po završetku očekuju nagrade , a uz  niz posebnih nagrada šestu će se godinu zaredom dodijeliti Prijelazni pehar za najuspješniju karnevalsku grupu koja je na popisu nastupa riječke karnevalske povorke, a čine je dva ili više vozila. Suorganizatori Maškaranog rallya „Pariz-Bakar“ su gradovi Rijeka i Bakar, pripadajuće im turističke zajednice, Općina Kostrena i karnevalske udruge „Špažićari“ iz Kostrene i „Bakarske maškare“. (mik)

Snimci: M.Krpan