BRDSKE UTRKE - „30. BUZETSKI DANI 2011.“ - 30 SVIJEĆICA U KRUNI HRVATSKOG AUTOMOBILIZMA

  

                        Tri desetljeća tradicije u organizaciji najveće, najstarije i najznačajnije hrvatske automobilističke manifestacije je za nama. U Rijeci je predstavljena Međunarodna brdska auto utrka što se u organizaciji Auto moto kluba „Buzet“ održava pod nazivom „30. Buzetski dani 2011.“ od 16. do 18. rujna, a povodom rujanskih gradskih svečanosti. Počasni pokrovitelj posljednje ovogodišnje utrke Prvenstva Europe je Predsjednik Republike Hrvatske dr.sc. Ivo Josipović.

- Devetu godinu za redom domaćini smo najboljim europskim automobilistima, a prva je utrka održana 5. rujna 1982. godine. Vozilo se na stazi Most-Sv.Sveti koja je za potrebe bodovanja prvenstva starog kontinenta produljenja do Peničići i sada iznosi 5.001 metar. Ugodno smo iznenađeni brojem prijava – do danas više od 180 vozača iz desetak europskih zemalja što je gotovo rekordno, tim više ako znamo da nam stižu svi najbolji vozači Europe. Dostojno obilježavamo jubilej 30. utrke koja je već odavno prerasla okvire sportske manifestacije i jedan je od prepoznatljivih brendova Buzeta – istakao je na riječkoj konferenciji za novinare Siniša Žulić, zamjenik buzetskog gradonačelnika i član Organizacijskog odbora.

Iako su i prije buzetske posljednje utrke sezone osigurali naslove europskih prvaka dolaze i Talijan Simone Faggioli prvak kategorije II (formule) i najbržem brdskom bolidu današnjice „Osella FA 30“ i Slovenac Aleš Prek prvak kategorije I (turistička vozila) sa Mitsubishi Lancerom EVO IX.  No, veliki dvoboj očekuje se za drugo mjesto među formulama između Talijana Adriana Zerle i Fausta Bormolinia,. Kao i u domaćoj konkurenciji između Nike Pulića i Dina Butorca u formulama, odnosno Siniše Krainca i Dejana Dimitrijevića u turističkim vozilima u konkurenciji državnog prvenstva. Poslije osam godina u Buzetu će nastupiti i trenutni apsolutni rekorder buzetske staze Most – Peničići Talijan Denny Zardo koji je 2003. godine kada se prvi puta Buzet bodovao za PE vozio 2:15,338 minuta i tadašnjom pobjedom osvojio naslov prvaka Starog kontinenta.

- 30. svijećica u kruni hrvatskog automobilizma obilježiti će se bogatim i sadržajnim trodnevnim programom sporta, zabave i bogate gastro ponude Grada tartufa Buzeta i okolice. Očekivanih više od 15-tak tisuća ljubitelja brzina pohoditi će jedinstveni u nas „Praznik automobilizma“, uz cijelu ulaznice 40 kuna za dva dana – kazao je Valmer Brenko, član Organizacijskog odbora najrespektabilnije hrvatske automobilističke manifestacije. (mik)