34.BUZETSKI DANI 2015.

  

Završnica  FIA Prvenstva Europe na brdu

Sa buzetskog Mosta više od 1.000 startova

Tradicionalna Konferencija za novinare i ove je godine održana utorak uoči utrke održanoj na Mostu u Buzetu, u istoimenoj kultnoj Gostionici Most Klaudija Marinca i njegove obitelji.  Predstavljeni su 34. Buzetski dani – FIA Europsko prvenstvo u brdskom automobilizmu u organizaciji Autokluba Buzet. Za ovogodišnje izdanje na rasporedu od 18. do 20. rujna prijavljeno je gotovo tristo vozača! Od toga ih je 231 u službenoj konkurenciji, a uz to 53 nastupaju kao promo vozači. Vrijedi istaknuti 31 formulu i prototip koji će i ove godine plijeniti pozornost na dionici Most – Peničići, dužine 5001 metar.

-Ponosni smo na najdugovječniju utrku u Hrvatskoj. Sigurni smo da ćemo i ove godine biti dobar  domaćin. Komisija koja je prije desetak dana boravila u Buzetu, a  obzirom na to da je Buzet kandidiran za Europski grad sporta, bila je oduševljena prezentiranim oko atmosfere i bodrenjem uz samu stazu. Buzetski dani su postali brend i važan čimbenik u turizmu, kazala je Ana Pernić zamjenica buzetskog gradonačelnika.

 

Nekada uspješni natjecatelj, a sada već dugi niz godina direktor utrke Branko Bašić istaknuo je kako „ ...u Buzet dolazi „krema“ hrvatskog i europskog automobilizma. S obzirom na to da su Buzetski dani dvanaesta utrka u kalendaru Europe ovdje će se ponovno okruniti najbolji ovogodišnji vozači Starog kontinenta. U kategoriji sportskih vozila tu je titulu osigurao makedonski vozač Igor Stefanovski. S njim u Buzet dolazi 120 navijača i 15-ak novinara. Zanimljivo će biti i nadmetanje za Prvenstvo Hrvatske. U kategoriji E1 prvo mjesto trenutno dijele Riječanin Siniša Krainc i Mađar Istvan Kavecz koji brani boje dubrovačkog kluba. Spomenimo i to kako rekord staze od prošle godine drži Talijan Simone Faggioli. Legendarnu dionicu je odradio s prosječnom brzinom od 137 km/h. Uz FIA Prvenstvo Europe za moderna i povijesna vozila, te FIA CEZ Prvenstvo Srednjeeuropske zone utrka se još boduje za državna prvenstva Hrvatske, Slovenije i Austrije, te Prvenstva povijesnih vozila Austrije i Hrvatske i Kup AŠ 2005. Ukupno je zastupljeno 15 zemalja“.

 

Buzetski dani više nisu samo „utrka“, potvrđuju to  popratni sadržaji, pa Buzet u nadolazećem vikendu priprema festival brzine, poručio je Valmer Brenko iz Organizacijskog odbora. Vikend začinjen oktanima počinje 3. Paradom vozila središnjom gradskom Ulicom II. istarske brigade i Trgom Fontana, u petak s početkom u 17 sati. U gotovo dvosatnom programu predstavit će se natjecateljska vozila i vozači, većina njih s dugogodišnjim automobilističkim pedigreom. Parada će biti sljubljena s adrenalinskim sportovima, po kojima je kotlina podno Ćićarije i poznata. Tako će se uoči dolaska automobilističke karavane predstaviti enduraši, off-roaderi, paraglideri, speleolozi, downhilleri i drugi. Publika će se moći okušati u zip-lineu i penjanju, a pažnju će privlačiti i vratolomije avanturista na dva kotača, koji iskustva stječu nastupajući na poznatim europskim natjecanjima. Još će se predstaviti Gradsko društvo Crvenog križa, a koliko im je automobilizam i sport blizak prezentirat će i mališani DV Grdelin te učenici Osnovne škole Vazmoslava Gržalje i Srednje škole Buzet. Po završetku parade, zabavni program seli u šator u blizini nogometnog igrališta na Mostu. Prve večeri nastupaju Coyote girls i DJ Hoky, a u subotu navečer na istom će mjestu koncert održati Giuliano i grupa Fenix.

 

-I ove je godine poseban naglasak stavljen na sigurnost vozača i publike, rekao je Marinko Krbavčić iz AK Buzet. Promijenjeno je oko dvije tisuće kvadrata asfalta, a postavljeno je i dodatnih 400 metara zaštitne ograde. Damir Rupena, predsjednik AK Buzet izrazio je zadovoljstvo što se ova utrka, najstarija i najmasovnija ne samo u Hrvatskoj već i široj regiji, uspješno i u kontinuitetu organizira od 1982. godine. Ulaznica za Buzetske dane stoji 40 kuna i vrijedi za oba dana. U nedjelju publiku duž staze će razvoziti  autobus.

(mik)

 

Na slici: (s lijeva) Ana Pernić, Branko Bašić, Damir Rupena, Valmer Brenko i Marinko Krbavčić (snimio M.Krpan)

 

PROGRAM

 

PETAK, 18. rujna 2015.

12.00-17.00  Verifikacija dokumenata i tehnički prijem vozila

17:00 Parada vozila i Buzet outdoor  (Trg Fontana)

22:00 Zabava uz Coyote girls i DJ Hoky  (šator na Mostu)

 

SUBOTA, 19. rujna 2015.

9.30 Trening I

13.30 Trening II

22:00 Koncert Giuliana i grupe Fenix  (šator na Mostu)

 

NEDJELJA, 20. rujna 2015.

9.00 Vožnja I

13.15 Svečano otvaranje utrke

13.30 – Vožnja II

18.00 Svečana dodjela nagrada