35.Buzetski dani - VRIJEME KVARI OKTANSKI SPEKTAKL

  

 

                       Sve su oči uprte u nebo. A s neba kiši li ga kiši. Niti prognoze za vikend nisu ništa bolje.No, znano je da niti kiša neće pokvariti raspoloženje ljubitelja automobilizma da u subotu i nedjelju pohode Buzet i prisustvoju 35.jubilarnoj međunarodnoj brdskoj auto utrci „Buzetski dani 2016.“ čiji je organizator Autoklub Buzet. Na startu se u deset službenih konkurencija, od FIA Prvenstva Europe, srednjeeuropskog i više državnih prvenstava, kupova, sve do VIP Seat kupa očekuje 250 prijavljenih vozača iz 13 europskih zemalja. Uz njih gotovo 50-tak ljubitelja brzina oprobat će se u promo vožnji izvrsno pripremljenom dionicom Most-Peničići dugom 5.001 metar koja se za vikend pretvara u pravu trkaću stazu. Posebnu će atrakciju poredstavljati prolazak legendarnom buzetskom stazom prestižnog svjetskog elektro bolida našeg renomiranog inovatora M  Rimca. Bit će to E-runner snagom 1500 KS kojim je slavni Japanac Nabuhiro Monster Tajima na prestižnoj svjetskoj stazi Pikes Peak ostvario vrhunske rezultate.Bolid do 100 km/sat ubrzava za 2,2 sekunde, a dvostruku veću brzinu dostiže već za 5,4 sekunde.

Ipak, one prave borbe za bodove, atrakcija za gledatelje vodit će se na stazi u okviru europskog prvenstva. Ako vrijeme posluži među 40-tak formulaša i prototipova možda se nađe junak koji će oboriti dvije godine star rekod 2.11,661 minut što ga prosjekom 136,742 km/sat drži višestruki europski prvak Kategorije II Talijan Simone Faggioli koji će izostati sa buzetskog spektakla obzirom da je euro titulu već osigurao, a ovog vikenda junri novu nacionalnu. No, svi ostali među deset prvoplasiranih stižu u Buzet.

Sedam bodova prednosti u Kategoriji I FIA Prvenstva Europe trenutno daje nadu srpskom asu Nikoli Miljkoviću da s Mitsubishi Lancerom Evo IX grupe N+3000 osvoji naslov europskog prvaka i tako nastavi niz prvaka s prostora ex-Jugoslavije od Slovenca Aleša Preka, preko Srbina Dušana Borkovića, hrvatskog asa Tomislava Muhvića i Makedonca Igora Stefanovskog. Za vratom mu puše Austrijanac Christian Schweiger u Mitsubishi Lanceru Evo VIII grupe A-Div2.

Statistika ovogodišnje utrke, hrvatskog i europskog „praznika automobilizma“ je neumoljiva. Na listi prijava je 250 vozača iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, Italije,Češke,Slovačke, Bosne i Hercegovine, Francuske, Kosova, Srbije,Crne Gore,Rumunjske i Švicarske. Na startu će se naći 47 različitih marki automobila i bolida. VW, Fiat,Honda i Renault prenjače u kategoriji I, a Oselle među bolidima, jednosjedima „bez krova“. Od vozača najbrojniji su hrvatski, njih 103 iz 30 klubova, među kojima prenjače Dubrovčani (11), a prate ih članovi AK Buzet autosport.

Buzet je posljednja 12.stanica Europljanima, a naše prvenstvo poslije Buzeta još ima u kalendaru utrku u Dubrovniku. Zato je svaki bod na kultnoj stazi izuzetno važan. U domaćoj generalki Mađar Istvan Kavecz (AK Dubrovnik racing) juri za petom pobjedom sezone i gotovo sigurnim naslovom prvaka. Zato se za drugo mjesto vodi „mali rat“ mladog Delničana Bojana Juranića (AKK Petar Klepac) i iskusnog Riječanina Maria Jurišića (AK RI autosport). S dvije „generalke“ u Cazinu i Ilirskoj Bistrici vrhu se primakao Zagrepčanin Domagoj Pereković (AKK Zanatlija) kojem je jednostavno – krenulo. U kategoriji II još jedan Mađar je gotovo siguran prvak – Laszlo Szasz (Dubrovnik racing), dok u PH povijesnih vozila višestruki prvak Matuljac Mladen Sigurnjak (AK Učka Sport) nizom pobjeda lovi zaostatak s početka sezone uzrokovan propuštanjem utrka. Trenutno u bruto bodovima prednost je na strani Ante Gaćine (AKK Rogoznica). Borbe za pobjede neizvjesne su u grupama i nizu hrvatskih klasa pa je time buzetska utrka važna. Polovica hrvatskih asova lovi bodove, polovica imidž prestiža sudionika kultne automobilističke priredbe u nas.

Subotnji treninzi počinju u 9,30 sati, nedjeljne utrke u 9 sati. Dnevno-noćni prostor upražnjava bogat zabavni sadržaj za svakog pomalo. Buzet je jedan,jedini,jedinstven i ne propušta se. I tako već 35 godina u nizu. (mik)