37. RALLY SATURNUS - JAKA KONKURENCIJA

  

Dvije hrvatske posade startaju na

                        Najznačajnija i najstarija slovenska automobilistička priredba odvija se ovog vikenda na širem prostoru oko Ljubljane. U organizaciji Auto sportskog društva „SA-I“ 23. i 24. svibnja 67 posada iz 11 europskih zemalja sudjelovati će na 37. Rallyu Satrurnus, bodovnom natjecanju FIA Europskog kupa (koeficijent 3), Prvenstva Srednjeeuropske zone (CEZ) za sportske i starodobne automobile, Mitropa Rally Cup i Otvorenog državnog prvenstva Slovenije. Rally začet davne 1978. godine startao je u Ljubljani, gdje se u cijelosti na širu okolicu glavnog grada itinererom dugim 327,09 km vratio upravo prošle godine. Natjecatelje očekuje osam brzinskih ispita na četiri različite lokacije čija je ukupna duljina 147,37 km.

Konkurencija je ove godine izuzetna i brojna. Favoriti su Ukrajinci Oleksandr Saliuk i Yevhen Chervonenko u Ford Fiest R5, te turska posada Yagiz Avci-Bahadir Gucenmez za upravljačem Mini Coopera JCW RRC. Uz to mnogo se očekuje i od Nijemca Hermanna Gässnera juniora u Mitsubishi Lanceru X R4, a brojne domaće asove predvodi višestruki državni prvak Slovenije Alex Humar sa suvozačem Florijanom Rusom u Renaultu Clio R3.

Među europskom elitom su i dvije hrvatske posade iz Autokluba Opatija Motorsport. Viliam Prodan i Zdravko Draženović nastupaju u Renault Cliu R3 MAXI, dok bračni par Tomas Hrvatin i  Petra Perčić-Hrvatin voze Renault Clio RS.

Ceremonijalni start je u Stožicama u 16 sati, a u neposrednoj blizini prvo večer (petak) vozi se i prvi „superspecial“ duljine 3,45 km. Subotnji program objedinjuje dva puta vožnju na brzincima Jance (17,55 km), Metnaj (10,16 km) i Višnja Gora (29,50 km), sa prvim jutarnjim startom u 9,33 sati, da bi u posljednjem popodnevnom krugu svi prošli još jednom najdulji brzinac Višnja Gora. Ulazak prvog vozila u park Stožice na ciljnu rampu je u 18,30 sati. Gotovo četiri desetljeća Saturnus rallya u Sloveniji pažnje je vrijedna automobilistička tradicija pa organizatori i ove godine uz staze očekuju više od 20 tisuća ljubitelja kraljice auto sporta. (mik)