3. RALLY MAŠKARANIH OKTANACA HALUBJE – LIBURNIJA 2012.

  

NOVI OKTANSKI SPEKTAKL OD HALUBJA DO LIBURNIJE  - POD MASKOM

                     Treću godinu za redom, prvog pravog karnevalskog vikenda na zapadnom dijelu od Rijeke održan je još jedan uspjeli oktanski spektakl na kotačima – onaj maškarani.
Uspješnom  organizacijom „3. rallya maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija 2012.“ Autoklub „RI autosport“ obilježio je taj svojevrsni „puknuti dan oktanaca na kotačima“. Recesija je po svemu uzrokom neznatno manjeg broja sudionika, ali niti to nije umanjilo jedan poseban dan na kotačima, pravi maškarani u kojem nisu uživali samo njegovi sudionici nego i brojni posjetitelji koji su se našli bilo u Viškovu, Kastvu, Frlaniji, Matuljima i Opatiji gdje su se uz posebne zadatke zadržavala vozila sve do cilja.
U četiri  skupine raspoređena su 32  maškarana vozila  na dva, tri, četiri ili i više kotača putujući na dionici Viškovo – Kastav – Frlanija – Matulji – Opatija. Veselje i karnevalsko raspoloženje blizu 150 sudionika iz 15  gradova i mjesta Hrvatske, Slovenije i Italije po sunčanom i prohladnom  vremenu promatrale su brojne skupine domicilnog stanovništva, ali i turista koji su proteklog karnevalskog vikenda boravili na Kvarneru.
Rally je treću godinu za redom povezao četiri susjedne jedinice lokalne samouprave - dvije općine Viškovo i Matulji, odnosno dva grada Kastav i Opatiju, ujedno i pokrovitelje ove međunarodne sportsko-turističko-karnevalske manifestacije. Obol uspješnosti priredbe dale su i  turističke zajednice, odnosno dio karnevalskih grupa i udruga, kao i poneki auto klubovi koji djeluju na tom području zapadno od Rijeke. Organizatoru su pomogli i službeni osiguravatelj manifestacije „Croatia osiguranje“ d.d., Služba mjerenja i obrade podataka „Adriatic timing“, te u tehničkom suportu „Autocentar Marinići“. Trećim Rallyem  maškaranih  oktanaca nastavljena je ideja začeta u siječnju 2010. godine čime je obogaćen i upotpunjen program pusnih zbivanja na Kvarneru, posebno u sredinama koje dišu karnevalski, ali istovremeno i „oktanskom“ atmosferom. Najuspješnijima u sportskom, ali i maškaranom dijelu dodijeljene su počasne plakete i pehari, a svaki je sudionik sa natjecanja otišao sa prigodnim poklonom kojeg su omogućili i u doba recesije malobrojni, ali časni donatori i sponzori.
Dojmljivost sudionika bila je besprijekorna kako u maškaranju sebe, svoje pratnje, a tako i  svojih „ljubimaca“ na kotačima. Pojedini vozači, ali i vozačice uz svoje prateće ekipe prikazale su prave scenske nastupe, pa su zasigurno za izdvojiti matuljske „Lavice“ predvođene Ivonom Ribarić i njihov mehaničarski tim, „specijalce“ Marka Kambera iz Viškova pod maskom „S.w.a.t.“, kao i hrabre pilote pod maskom „Avioni u avionu“ predvođenih Danielom Bezjakom iz Velog Brguda. Sa -10 čabarskih stupnjeva u nečem što Herman Trope zove vozilo, k tome i registrirano,  na rally je stigla „Ljubav na selu“, originalno i hrabro, nema što, a svima je „strah u kosti“ utjerala „Kobra 19“ Matuljca Nenada Mandića. Frizeri za pudlice tražili su svoje mušterije, a brojni su ovog puta bili Vežičani s jedne strane promovirajući Safari, a s druge hipi pokret i ljubav bez granica. Da se i automobili vole – vidjeli smo na djelu. Slovenac je stigao u šverc taksiranja, a Talijani su izvrsno odglumili Meksikance, kako kostimima tako i glazbom. Sa nasukanog broda stigao je i „Concordia Chief“ ovog puta na motoru, a pituri, Trojanci, ljubitelji hmelja, crnci i Tirolci za svaki su prekršaj dobivali crvene kartone naših vrlih pritvorenih nogometaških sudaca.
Ideja nije nedostajalo, maske su uglavnom bile originalne i tako upotpunile i sportski dio nastupa onih malo vještijih među čunjevima koje su uspješnom, brzom i točnom vožnjom predvodili Vlado Božičević, kćerka mu Helena i još jedan Riječanin Vlado Volf plasiravši se upravo tim slijedom u „generalci“ za sportske pehare.
Sportski program – rezultati ukupni poredak 1. V. Božičević, 2. H. Božičević, 3. Volf (svi Rijeka);  klasa do 1000 ccm 1. V. Božičević, 2. H. Božičević, 3. Grbac (Kastav); do 1400 ccm 1. Sušanj (Matulji), 2. Prelčić (Jurdani), 3. Herc (Kastav);  preko 1400 ccm 1. Mandić, 2. Ribarić (oboje Matulji); nelicencirani vozači 1. Sušanj, 2. Herc, 3. Trope (Čabar);  vozačice 1. H. Božičević, 2. Herc, 3. Bošnjaković (Križišće); povijesna vozila – oldtimeri 1. Volf, 2. Ivanković (Rijeka), 3. Smiljanić (Viškovo); terenci i laka gospodarska vozila 1. Magaš (Rijeka), 2. Kamber (Viškovo), 3. Mavrić (Rijeka); motocikli 1. E. Surina (Rupa), 2. S. Puž (Matulji).
Maškarani program – plakete „Mašta maskom kaže svašta“ 1. Nenad Mandić (Matulji, maska Kobra 19), 2. Igor Golojka, (Buzet, Djed Mraz i Djedica Mrazica), 3. Robi Staraj (Lupoglav) i Berislav Debelić (Matulji, Frizer sa pudlicama); plaketa  „Domaće je domaće – etno look od Halubja do Liburnije“ 1. Herman Trope (Čabar, Ljubav je na selu), 2. Moreno Gregorović (Rupa, Tirolci – Rupa), 3. Matko Magaš (Rijeka, Safari s Vežice); plaketa „Otkačeni maškarani oktanci“ 1. Ivona Ribarić (Matulji, Lavice), 2. Marko Kamber (Viškovo, S.w.a.t.), 3. Daniel Bezjak (Veli Brgud, Avioni u avionu); plaketa  „Puknuti oktanski jahač“ 1. Emil Surina (Rupa, Concordia Chief), 2. Sanjin Puž (Matulji, Klaun); plaketa „Oktanski pusni oscar jedinstva i sloge“ – Jeni Dessardo (Rijeka, Vežički hipi); plaketa „Vremešni extra ljepotan karnevalskog štiha“ Janes Doles (Postojna-Slovenija, Taxi na šverc); plaketa „Maske brišu granice – puknuti Europljani“ Dennis Tarlao (Muggia-Italija, Meksikanci). (mik)

Snimci: M. Krpan