Ovdje ste:   40.CROATIA RALLY

40.CROATIA RALLY

  

ISTRA  U RUJNU CENTAR EUROPSKOG RALLYA

 

                      Sada već davne 1974. godine u Delnicama je startao prvi rally imenom „Delta“ kojeg je sve do 2009.  godine imao u službenom nazivu pod okriljem dotadašnjeg organizatora zagrebačkog Autokluba „Delta“, da bi od 2010. godine taj naziv opstao, i zasigurno će živjeti „žargonski“ u svakoj pomisli na ovo renomirano natjecanje. 2010. organizacijski „Croatia rally“ odrađuje Hrvatski auto i karting savez uz tehnički suport i izuzetno uspješnu provedbu Automobilističkog saveza Primorsko-goranske županije. Dvije godine potom organizator je bio  riječki autoklub „M.R.C. Sport“, da bi ovogodišnji jubilarni 40. Croatia rally kao slijednik kontinuiteta, u europskom bodovnom sustavu osmu godinu u nizu, organizacijski ponovo preuzeo Hrvatski auto i karting savez. Tehnički će realizator biti Automobilistički savez Primorsko-goranske županije, nositelj Regije Zapad HAKS-a čija će većina klubova i sportskih radnika biti uključena u provođenje ove zahtjevne oktanske manifestacije.  Nakon trogodišnjeg boravka u Rijeci i okolici, rally seli na istarski poluotok. Poreč će od 26. do 28. rujna biti centrom europskog rally sporta. Start i cilj na porečkom Trgu Slobode, a tri dana vožnje itinererom dugim više od 650 km kretat će se gotovo stotinjak očekivanih posada iz cijele Europe.

 

PREZENTACIJA U POREČU – DIO PRIPREMA

 

Stotinu dana uoči ove, uz buzetsko brdo Europskog prvenstva, najznačajnije hrvatske automobilističke manifestacije, u Poreču, točnije Hotelu „Parentium“ koji će u vrijeme rallya biti sjedište organizatora i svih događanja koji idu uz rally, održana je prezentacija kojoj su nazočili predstavnici društveno-političkog i gospodarskog života Istarske i Primorsko-goranske županije, Poreča i Opatije, te institucija koje će sudjelovati u predstojećoj pripremi i provedbi rallya posebno s aspekta sigurnosti. O značaju, koncepciji, sportskim karakteristikama i očekivanim sudionicima govorili su Zrinko Gregurek, glavni tajnik HAKS-a, Mato Šebalj, glavni tehnički koordinator organizacije i Goran Vujisić, glavni rukovoditelj sigurnosti na rallyu. Domaćine hotelske kuće Plava laguna je predvodio Neven Staver, član Uprave „Laguna“ d.d. Poreč.

  „Croatia rally 2013.“ – deseto natjecanje ovogodišnjeg prestižnog FIA Prvenstva Europe boduje se i za FIA Prvenstvo Srednjeeuropske zone (CEZ), Međunarodno regionalno prvenstvo Hrvatske, Državno Prvenstvo Hrvatske, Otvoreno prvenstvo Slovenije, Pokalno prvenstvo AŠ 2005 i Šampionat Republike Srbije.

Izuzetan značaj manifestacije pridaje se promociji tim više što je Eurosport promotor cjelokupnog FIA ERC-a i iz Hrvatske će se emitirati više od dva sata programa vezanog uz ovaj prestižni domaći oktanski događaj. Uz to posebne emisije i direktna uključenja priprema i Hrvatska radio televizija. Istra i Poreč, turizam i gospodarstvo ovih prostora prepoznali su značaj „kraljice“ oktanskog sporta i pružili veliki suport organizatorima.

 

14 BRZINACA U TRI DANA

 

Samo koji dan dijeli nas od objelodanjivanja itinerera kojim će prolaziti relijaši, kao i destinacija na kojima će se  istarskim poluotokom voziti brzinski ispiti. Predviđa se 14 brzinaca na sedam različitih  lokacija čija će duljina biti oko 240 km. Zasigurno će najkraći BI biti prvi neposredno po startu i posljednji uoči cilja što će se voziti u samom centru Poreča. Uz brojne dionice istarskih cestica kojima su do sada prolazili brzinski ispiti većine rallya na poluotoku Istre u različitim kombinacijama voziti će se i BI Učka kojim će u dva navrata euro rallyjaši stići na kraći „odmor“ u Opatiju.

Croatia rally nije jedino FIA događanje što će se u tom tjednu održati u Hrvatskoj. Dubrovnik će biti domaćinom sjednice FIA World Motor Sport Councila, odnosno svjetske automobilističke vlade na čelu sa predsjednikom FIA Jeanom Todtom. Uz to na Stradunu će biti prezentacija FIA Action for Road Safety, međunarodne manifestacije pod okriljem Ujedinjenih naroda. Program predviđa da sudionici dubrovačkog FIA summita posebnim avionom stignu u Istru i prisustvuju posljednjim satima 40.Croatia rallya. Počasni pokrovitelj obje manifestacije je Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović.

Posebnu podršku realizaciji rujanskih FIA događanja dali su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH, Ministarstvo turizma RH, Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatska turistička zajednica, Grad Poreč i Grad Dubrovnik,Grad Opatija, te Plava Laguna Poreč u čijim će objektima boraviti sudionici manifestacija. Partner HAKS-a i promotor Croatia rallya je talijanska tvrtka United Business Sport&Events koja tijekom rallya priprema niz spektakularnih večernjih i noćnih programa za brojne ljubitelje rallya.

40.Croatia rally od prije kojeg dana prezentira niz informacija na posebnoj web adresi www.rallycroatia.com. (mik)

Snimci: M.Krpan