42.Croatia rally 2015. - 50 PRIJAVLJENIH POSADA

  

                    U tjednu smo kada će se održati najznačajniji rally na hrvatskim prostorima, 42.Croatia rally 2015. što nastavlja slavnu tradiciju bodovnog natjecanja u sustavu FIA. Ovogodišnji se boduje za FIA ERT – Europski rally trofej (koeficijent 4), FIA CEZ – Prvenstvo Srednjeeuropske zone i državna prvenstva Hrvatske (koeficijent 2) i Slovenije. Trodnevna manifestacija s bogatim programom odvijat će se od 1. do 3. listopada na prostorima Istre sa startom i ciljem u Poreču.

Hrvatski auto i karting savez kao nositelj organizacije prema FIA, povjerio je provedbu porečkom Autoklubu „D.T.“ i zagrebačkom „Croa Dakar Teamu“, dok se tehničke izvedbe prihvatio još jedan zagrebački Autoklub – „Delta Sport“.

Zahtjevan i krajnje zanimljiv itinerer ukupne duljine 454 km od čega 191 km otpada na 12 brzinskih ispita što se voze na šest različlitih dionica privukao je 50 prijavljenih posada. Da bi sudjelovao na hrvatskoj rally perjanici najdulji put će do Poreča iz 5.500 km udaljenih Ujedinjenih Arapskih Emirata preći Rashid Al-Ketbi. Kao trenutno drugoplasirani u FIA ERT-u pokušat će ugroziti vodeću i lidersku poziciju Turčina Murata Bostancija. Svima njima priključit će se i izvrsni mladi slovenski as Rok Turk, trenutno treći, a svoju šansu za visok plasman traži i domaći rekorder u naslovima državnog prvaka Juraj Šebalj. Niz je zanimljivih imena na listi prijava dok će hrvatske posade nastojati stići na ciljnu rampu koja im donosi značajne dvostruke bodove za PH.

Višednevni program sporta i zabave počinje već u četvrtak 1.listopada kada se večernjim ceremonijalnim startom  (od 21 sat ) s porečkog Trga Slobode kreće u tri dana intenzivnog života u turističkoj meki Istre i Hrvatske. Sutradan je sredina dana rezervirana za Shakedown ( od 12 do 15 sati), a na „prave“ vožnje kreće se od 17 sati. Voze se dva puta po dva brzinca  na prostorima porečko-vrsarskog zaleđa. Subotnji cjelodnevni program predviđa  po dva puta četiri brzinca u buzetskom okruženju. Pobjednički pjenušac ispijat će se u 20 sati na Trgu Slobode.

Zabave nikad dosta pa će tako u petak svoje glazbeno znanje pokazati riječka legendarna skupina „Let 3“, dok će po završetku u subotu navečer nastupiti Magic Seventy Bend.

Bit će to tjedan za pamćenje. Vrijedi vidjeti i – čuti.

(mik)