43. Croatia rally - INTENZIVNE PRIPREME

  

43. Croatia rally - INTENZIVNE PRIPREME

 

                  Do ceremonijalnog starta 43. Croatia rallya, tradicijom najdugovječnijeg i najtežeg automobilističkog natjecanja u Hrvatskoj ostalo je svega 15-tak dana. Ove se godine Croatia rally održava od 29. rujna do 1. listopada i ujedno je pretposljednja postaja FIA Europskog rally trofeja za srednju Europu. Pripreme za provedbu čak 456 kilometara dugačkog rallya ušle su u završnu fazu. Organizatori ističu da je odaziv posada  odličan, a rok za prijave  upravo završava ( srijeda, 14. rujna).
Croatia rally održat će četvrtu godinu u nizu na istarskom poluotoku. Sjedište rallya je u Poreču, u čijem će se centru nalaziti i servisni prostor te startna i ciljna rampa. Ukupno 12 brzinskih ispita, dugačkih 185 km, vozit će se na 6 različitih staza s asfaltnom podlogom. U odnosu na prošlogodišnje natjecanje promijenjena je većina brzinaca, no i dalje je riječ o dobro poznatim dionicama, uskih istarskih cesta.

 

Prošlogodišnji pobjednici Murat Bostanci i Onur Vatansever nisu u mogućnosti braniti naslov, no borba za pobjedničko postolje bit će žestoka. Trenutačno su prijavljene posade iz devet zemalja, a predvode ih Rashid Al-Ketbi i Karina Hepperle s Fordom Fiestom R5. Posada iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Njemačke trenutačno je vodeća u FIA ERT prvenstvu balkanske regije, a ovo će joj biti prvi nastup u FIA ERT natjecanju srednje europske regije.
Važne bodove pokušat će izboriti posade koje se nadaju plasmanu na završno natjecanje FIA ERT-a što će se održati u Austriji u drugoj polovici studenog. Croatia rally zbog svoje zahtjevnosti nosi koeficijent 3, pa će posade na njemu moći osvojiti trostruke bodove. Pozicije u vrhu poretka trenutačno drže posade s hrvatski licencama Juraj Šebalj i Maja Sabol te Krisztian Hideg i Istvan Kerek. Završnicu prvenstva izborit će samo tri prvoplasirane posade.

Imena i  broj sudionika bit će poznat 23.rujna kada je službena objava Liste prijava za 43.Croatia rally koji organizacijski potpisuju Autoklub „D.T.“ Poreč kao nositelj projekta, Autoklub „Cro Dakar Team“ Zagreb kao suorganizator, te  Autoklub „Delta Sport“ kao tehnički realizator natjecanja.

(mik)