Ovdje ste:   44.Croatia rally 2017.

44.Croatia rally 2017.

  

ISTARSKA OKTANSKA RAPSODIJA

Sa startu 71 posada iz 12 zemalja vozit će dva dana za bodove FIA ERT i dva državna prvenstva, te Prvenstvo CEZ-a
 
                   Nepuna dva tjedna nakon izvrsne automobilističke utrke u Buzetu s europskim štihom, u Poreč i središnju Istru stiže novi, još jedan istinski automobilistički spektakl. 44.Croatia rally 2017., što nastavlja slavnu tradiciju bodovnog natjecanja u sustavu FIA, i ove godine Europskog rally trofeja (koeficijent 3) bit će otvoren kasnovečernjim ceremonijalnim startom, ove godine na centralnom porečkom Gradskom parkiralištu, gdje će četiri dana biti stacioniran vrhunski, skupocijen i jako,jako brz vozni park.Organizator, porečki Autoklub „D.T.“ i suorganizator zagrebački Autoklub „Cro Dakar Team“ pobrinuli su se da ovogodišnjem izdanju ove najznačajnije rally priredbe u nas pridodaju pomalo glamura, a sve sa ciljem da se već slijedeće godine  kandidaturom za FIA WRC organizacijski zadovolji sve kriterije kako bi Hrvatska dobila domaćinstvo jednog od rallya Svjetskog prvenstva. Uz organizacijski tim brigu o tehničkoj izvrdbi vodi stručan i brojan sudački kadar zagrebačkog Autokluba Delta Sport, kojima će na terenu diljem Istre pomagati više stotina sudaca Hrvatskog auto i karting saveza, kao i brojne tehničke, interventne i službe sigurnosti odvijanja najstarije domaće rally manifestacije.
 
TRADICIJA SE VEŽE NA DALEKU 1974.GODINU
 
Temelji Croatia rallya sežu u daleku 1974.godinu kada je „Ina delta TLX rally“ bio u početnoj fazi tek regionalno okupljanje najboljih relijaša. Više od dva desetljeća odvijao se zagrebačkim okružjem, da bi od 2007.godine bio upisan u kalendar Svjetske automobilističke federacije u statusu prvenstva Starog kontinenta. Bio je kategoriziran najvišim koeficijentom 20, no svjetska, ali i hrvatska kriza uvjetovala je promjene. Godine 2010. „seli“ na prostore Primorsko-goranske županije gdje se zadržava tri godine, da bi ove jeseni već peti put bio udomaćen u Istri sa startom i ciljem u Poreču. Proteklih i ove godine odvija se u sustavu bodovanja FIA Europskog rally Trophy, kroz više podkategorija, a uz to nimalo manje značajna su i bodovanja za FIA CEZ – Prvenstvo Srednjeeuropske zone, te državna prvenstva Hrvatske i Slovenije.
 
NAŠI ADUTI HIDEG, ŠEBALJ I PRODAN
 
Pogled na listu prijavljenih je impozantan. Nikad jači, nikad zvučniji, nikad bolji vozni park najavljuje dolazak čak 15 automobila najviše klasifikacije R5 za čijim će se upravljačima nalaziti vrhunski rally asovi. Po novu pobjedu u Poreč nakon godinu dana vraća se slovački kombinirani tandem Vlastimil Majerčaj i Michaela Vejačkova u Ford Fiesti R5 sa startnim brojem 1.. Slijedeći startni brojevi dodijeljeni su osovima hrvatskih klubova, prvo posadi AK Opatija Motorsport Buzećanu Viliamu Prodanu i Zagrepčaninu Zoranu Raštegorcu koji bi konačnu u Poreču mogli ostvariti ono pravo ove sezone s novim Peugeotom 208 T16 R5, nakon što ih peh nije baš mimoilazio. Odmah za njima najtrofejniji hrvatski relijaš Zagrepčanin  Juraj Šebalj koji u tandemu s mladim, nekad vrhunskim kartingašem Karlom Golubom vozi „Hyundai i20 R5“ za AKK Sveta Nedelja. Ove sezone do titule prvaka Hrvatske više ne može, ali rezultat na Croatia rallyu je stvar prestiža. Uostalom slast pobjede okusio je posljednji puta 2014.godine u Poreču, a u onim ranijim izdanjima 2004, 2005. i 2007.godine u Zagrebu.
I konačno, tris domaćih asova, kandidata za vrh, za postolja,  zaokružuje dvojac iz Mađarske Krisztian Hideg i Istvan Kerek u dresu zagrebačkog AK Delta Sport, prošle godine prvaci FIA ERT2 i pobjednici prestižnog Mitropa Cupa. Tada im je „za dlaku“ izmakao“ naslov hrvatskih prvaka. Sad su, dva natjecanja prije zaključenja PH bodovno u prednosti koja im garantira titulu hrvatskih prvaka. Nastupaju sa Škoda Fabiom R5.
Niz je još vrsnih imena koja je teško nabrojiti, ali da su pretendenti na pobjedu, to svakako. Zastupljeni su vozači 12 zemalja: Hrvatske 25, Slovenije 24, Mađarske (10) te s manjim brojem Češke, Slovačke, Austrije, Italije, Novog Zelanda, Tajvana, Poljske, Srbije i Njemačke. Među 25 hrvatskih posada iz 12 klubova najbrojnije su ekipe AK Delta Sport (10) i AK Opatija Motorsport sa četiri.
 
DESET BRZINACA - OD FUŠKULINA DO SOVINJAKA
 
Organizator se pobrinuo da ovogodišnji itinerer i odabir brzinaca bude krajnje zanimljiv i gledljiv za ljubitelje brzina, „kraljicu“ auto sporta. Dvodnevni rally objedinjuje prvog natjecateljskog dana (petak) dva prolaska „kružnog“ BI Fuškulin ukupne duljine 8,53 km. Prvi će startati u 17,29 sati, a drugi „noćni“ u 19,22 sati. Subotnji dan sve se seli u središnju Istru oko Buzeta. Prvo od 9,59 sati po dva puta najdulji BI Cerovlje (24,17 km), potom BI Boljun (16,90 km), a iza podneva opet svaki brzinski ispit dva puta, prvo Butoniga (14,48 km), potom Sovinjak (13,78 km). Pobjednički pjenušac ispijat će se oko 20 sati na Gradskom parkiralištu u ciljnoj zoni. Sve prometnice kojima će se odvijati brzinski ispit zatvorit će se za javni promet sat i pol prije početka natjecanja. 
Gradsko parkiralište za svoje će Servisno parkiralište „okupirati“ vozači sa svojim pratećim ekipama od ranog jutra u četvrtak 28.rujna. Od 12,30 do 17 sati predviđena je verifikacija dokumenata i tehnički prijam vozila, a ceremonijalni start kreće od 20,01 sati. Sutradan od 12 do 15 sati, kao uvod u bodovne vožnje na dionici BI Fuškulin odvijat će se „Shakedown“, svojevrsno isprobavanje vozila uoči borbe sa desetinkama.
Croatia rally bit će spektakl, istinska oktanska rapsodija koja će istarski poluotok slijedećih dana pretvoriti u europski rally centar.
(mik)