Ovdje ste:   44.Croatia rally 2017.-1

44.Croatia rally 2017.

  
SVI ŽELJNI POBJEDE
 
Porečko gradsko parkiralište okupirali vrhunski rally automobili i njihova prateća svita
 
                    POREČ – Najava sunčanog završetka ovog tjedna u Istri već se osjetila gužvom ulicama Poreča, koji je od danas, predstojeća tri dana, europski rally centar. Uvod u obvezevozača kod pregleda dokumenata ivozila bila jekonferencija za novinare koju su upriličili u ime organizatora porečkog Autokluba D.T. Daniel Šaškin, predsjednik organizacijskog odbora 44.Croatia rallya i domaćina Grada Poreča Nadia Štifanić Dobrilović, zamjenica gradonačelnika. Uvodno je istakla.
- Iz godine u godinu ova manifestacija okuplja sve veći broj sudionika iz više zemalja i tako prerasta u tradiciju. To i jest naš cilj posezonske dane ispuniti atraktivnim priredbama, a ova je u samom vrhu zanimanja. Drago nam je da se sigurnosti posvećuje puna pažnja, što je zasluga velikog broja stručnih ljudi koji rade tijekom ovih nekoliko dana širom Istre gdje se voze ispiti. Ovo je zaista lijepa istinska porečka priča.Pozivam sve koji vole adrenalin, brzinu i miris oktana da narednih dana posjete Poreč i Istru.
Daniel Šaškin, prvo ime organizacijskog tima nije mimoišao spominjanje onoga zbog čega i prošlih godina i ove Croatia rally mora biti vrhunski organiziran.
-Jasan je naš cilj, a sad smo na ulaznim vratima. To je WRC – Svjetsko rally prvenstvo u Poreču, u Istri, u Hrvatskoj. Kroz sedam dana u Španjolskoj imam novi krug razgovora o mogućem terminu koji će biti konkretiziran u vrijeme svjetski znanog Rallya Monte Carlo slijedeće godine. Tih ćemo dana sa sigurnošću znati kada ćemo iduće godine biti domaćin natjecanja koje će u FIA kalendar biti upisano kao formalni kandidat za WRC. Zasigurno, bez skromnosti, zahvalni i državnim tijelima koji nam pružaju punu pomoć, od Vlade, ministarstava, Središnjeg ureda za sport, mogu kazati da je ovo potencijalno najznačajnija sportsko-zabavna manifestacija u Hrvatskoj. Kada prvi puta stigne, a bit će to 2019.godine, više neće biti samo potencijalno – kazao je Šaškin.
Gosti pressice bila su dvojica ponajboljih vozača, prošlogodišnji pobjednik 43. izdanja CRO rallya Slovak Vlastimil Majerčak i naš adut, Buzećan Viliam Prodan.
-Lijepo mjesto, dobri ljudi, izvrsna organizacija, vrhunski i zahtjevni brzinci traže da dobrom vožnjom uzvratimo ljubiteljima rallya. Prošle smo godine pobijedili, sad je teže to braniti, a i konkurencija je jača, brojnija.Ipak, pokušat ćemo opet do trona – kazao je Majerčak.
-Državno prvenstvo za nas, bodovno gledajući za ovu je godinu gotovo. Sezona nam nije bila laka, kvarovi su nas udaljili od borbe za naslov. Sada, Croatia rally je naš adut. Željni smo dobrog rezultata, željni pobjede, utješno postolja. Znam da možemo, samo da nam i sreća bude pratitelj – istakao je Prodan, nedavno u Buzetu na brdu pobjednik kategorije čime je pomalo iznenadio konkurenciju.
Ceremonijalnim startom u večernjim satima na Gradskom parkiralištu Poreč počela je „oktanska rapsodija“ što će potrajati sve do subote uvečer nastupom više od 60 vozila iz 13 zemalja u okviru FIA Europskog rally trophyja.

VRHUNSKA 64 AUTOMOBILA NA STARTU
 
Ceremonijalni start i zajednička fotka uvod u borbu za bodove, Prodan se na Shakedownu „poskliznuo“ na šljunak, bez posljedica
 
                  POREČ – U vodećoj istarskoj turističkoj destinaciji sve je u znaku rallya. Dani su tradicionalnog, i brojem 44.Croatia rallya, najstarije manifestacije „kraljice“ oktanskog sporta u nas iza čijeg projekta stoje vrijednio sportski entuzijasti porečkog Autokluba D.T. uz suport zagrebačkog AK CRO Dakar Teama, te u tehničkoj izvedbi još jednog zagrebalčkog AK Delta Sport. Neposredno uoči starta prvog natjecateljskog popodneva i večeri, vožen je „shakedown“, svojevrsno testiranje vozila, guma, vozača, koordinacije kompletne ekipe. Većina je sudjelovala na znanoj dionici nadomak Poreča, kod Mugebe u što je bio uključen i kratki dio kojim će se voziti prva dva identična, „kružna“ brzinca imenom Fuškulin, što znači da je to najbliže mjesto oko kojegf se „vrte“. Proticalo je u izvrsnom ozračju, tek uz poneki kraći prekid zbog dopuštanja da redovna autobusna linija preveze porečke školarce svojim kućama u okolna mjesta. Iako je sunce, toplo, suha cesta, ima dosta prljavštine uzrokovane nedavnim obilnim padalinama, ali i zemlje što je u redovnom prometu nanose traktori čijim vlasnicima život znači rujan u vinogrodnim krajevima. Uz rub ima dosta šljunka koji je zamalo, neposredno poslije starta, kojih 200-tinjak metara mogao biti koban za domaće asove i favorite Buzećana Viliama Prodana i Zagrepčanina Zorana Raštegorca, članove AK Opatija Motorsport, koji su se u jednom od startova na „shakedownu“ „poskliznuli“, zakratko uletili u obližnju travu, brzo se iskopali i nastavili do cilja, a potom svojoj ekipi na reparaturu. Već u slijedećem prolasku – sve ok.
Zanimljive su brojke u pitanju kada se govori o sudionicima. Prvo na startu će se od 71 prijavljene pojaviti 64 posade iz 12 zemalja, što je više nego izvrsno. Među njima je svih 15 najavljenih automobila klasifikacije R5, vrhunskih, žestokih, brzih, svih željnih postolja. Među njima i tri naša. Uz to gotovo da se ne pamti podatak da od prvih 37 startnih brojeva nitko nije odustao od dolaska u Poreč. I dodajmo, da uz bodovanje FIA Europskog rally Trophyja, te FIA CEZ Prvenstva srednjeeuropske zone, vozi se i za bodove državnih prvenstava Hrvatske i Slovenije. Hrvatskih posada je 21 iz 12 klubova.Zanimljiva je izjava tijekom svečanog otvaranja kojom je predsjednik Organizacijskog odbora i jedan od najzaslužnijih za ovu vrhunsku priredbu Daniel Šaškin poželio sreću posadama:
-Svima sretan nastup, ja ne vozim pa imate šansu pobijediti.
Ovogodišnji Croatia rally vozi se i u subotu cijeli dan na širem području oko Buzeta, a pobjednička posada na ciljnu će rampu na Gradskom porečkom parkiralištu u 20 sati.
 
Snimci: M.Krpan
                                                                                                Miroslav KRPAN