4. MotorSport Salon 2012. – Ljubljana 4. i 5. veljače

  

SAJAMSKI SPEKTAKL SPORTSKIH OKTANA

                       Čega nema doma, tražiš u susjeda. Na području Hrvatske nisu zaživjeli sajmovi oktanskog sporta, a može se kazati da je kriza i recesija dobrano srezala i one rado posjećivane sajmove i salone automobila poput nekada velebnog Zagreb Autoshowa. I ovogodišnji na ZV je pod puno upitnika, prije da ga neće biti pa niti u obliku kojeg su osmislili organizatori kao podvarijantu, ali nije po volji izlagača. Stoga, ne treba gubiti vrijeme, ne treba samo sanjati velike svjetske sajmove. Za početak je dovoljno otići u susjedstvo – do Dežele, u centar Ljubljane i obići jednu manifestaciju koja je poslije tri godine izrasla u zapažen spektakl sportskih oktana. A tako je to kada Salon pripremaju istinski zaljubljenici i znalci oktanskog sporta.

 

U subotu 4. i nedjelju 5. veljače na „Gospodarskom razstavišču“ u Ljubljani održava se „4. MotorSport Salon 2012.“ što je protekle tri godine ostvario izuzetnu promociju adrenalinsko-benzinskog sporta i tako na specifičan način prezentirao brojnim ljubiteljima oktanskih sportova ono što rijetko mogu uživo vidjeti. Više od pet tisuća posjetitelja i gotovo  150 akreditiranih novinara prosjek su protekle tri godine, a ovog vikenda očekuju se još veća posjeta. U nedostatku sličnih priredbi na području Hrvatske izvrsna je ovo prilika za hrvatske ljubitelje brzina i atrakcije na kotačima.

 

Posebna atrakcija Salona je predstavljanje  bolida formule 1 – Red Bull  RB7 kojim je protekle sezone Formule 1 na 19 utrka ostvareno 12 pobjeda, a samo dva puta nisu bili među prvom petoricom. Izložbenom formulom RedBullovci su 2011. osvojili 18 prvih startnih pozicija i ostvarili deset najbržih krugova Prvenstva F1.

Atrakcija „broj 2“ po svemu sudeći biti će prvo predstavljanje na teritoriju Slovenije najbržeg dragstera u ovom dijelu Europe, onog istog što su ga posjetitelji porečkog MotorShowa vidjeli jesenas na „Žatiki“. S motorom 9,4 litre ostvaruje 2.200 kW, odnosno 3.000 KS, u sekundi troši jednu litru goriva čija je cijena 12 eura ( litra ). Dionicu od 402 metra prolazi za 6,6 sekundi brzinom 338 km/sat. Do sada ima 64 nastupa i – 64 pobjede ! To je jednostavno nepobjediv „bolid“.

Brojni će se sportski vrhunski svjetski automobili naći u dvoranama ljubljanskog sajmišta, a jedan od prestižnih je i originalni  „Audi A4 DTM“ za čijim je upravljačem prošle sezone bio prvak Martin Tomczyk. Brzine i pobjede ostvaruje uz pomoć 340 kW snage motora.

Prestiža nikad dovoljno pa će se moći vidjeti i rally specijalke Škoda Fabia S2000, Peugeot 207 S2000, Ford Focus RS WRC i mnogi drugi.

Brojne formule, GP motocikli, cross i karting samo je dio svjetske oktanske scene što će biti prezentiran u Ljubljani. Biti će predstavljene brojne ekipe i timovi, gotovo svi  slovenski, a uz njih i poneki europski i svjetski asovi, te bogat program prateće industrije tunera, uljara, gumara, sigurnosne i prateće sportske opreme. Na otvorenom će se odvijati i promocijska natjecanja u kartingu, autoslalomu, supermotu, trial motociklima, off roadu.

 

U subotu i nedjelju obilazak Salona moguć je od 9 do 19 sati,  a u petak poslijepodne manifestacija će biti prezentirana novinarima. Iskusni slovenski automobilisti Samo Čede i Drago Božič kao nositelji organizacije predstaviti će  u suradnji sa AŠ 2005 – slovenskim nacionalnim automobilističkim savezom  i AMZS koji brine o motociklizmu i kartingu slovenska oktanska prvenstva 2012., te projekte škola vožnje i sigurnosti.  Slovenska metropola pružiti će tako  svim ljubiteljima brzina i benzinskih para  prilika uživanja u pravom spektaklu uoči nove sezone. (mik)

 

Snimci: M.Krpan, arhiva org.