80 AUTOMOBILISTA U DUBROVNIKU

  

Brdsko prvenstvo – Dubrovnvik 2013. - 80 AUTOMOBILISTA U DUBROVNIKU

 

                        Samo tjedan dana nakon što je ugostio svjetsku automobilističku vladu FIA-e Dubrovnik je domaćin pretposljednje i moguće jedne od odlučujućih utrka ovogodišnjeg Međunarodnog i državnog prvenstva Hrvatske na brdskim stazama. U subotu 5. i nedjelju 6. listopada u organizaciji Autokluba „Dubrovnik racing“ vozi se „Nagrada Dubrovnik 2013. – Memorijal Željko Đuratović“, bodovno natjecanje u šest različitih prvenstava. Pored MRPH i PH, boduje se Prvenstvo povijesnih vozila, državna prvenstva Crne Gore i Bosne i Hercegovine, te Regije Jug HAKS-a. Prijavljen je 81 vozač, od čega je 20 iz Crne Gore, 19 iz BiH, a 49 iz 17 hrvatskih klubova.

Ovogodišnja utrka vozi se na stazi „Komolac-Brgat“  ukupne duljine 3.210 metara uz prosječni nagib 5,56 posto.

Rezultati dubrovačke utrke u mnogome mogu utjecati na završnicu hrvatskog prvenstva. Za ukupni zbroj bodova iz prvog dijela sezone kojeg čini pet od osam utrka odbijati će se najslabiji rezultat. Prema toj matematici u ovom su trenutku u neto bodovima uoči nedjeljnog ogleda u Kategoriji I bodovno izjednačeni Mađar Istvan Kavecz koji nastupa u BMV E90 za AK Dubrovnik racing, te višestruki državni prvak Robert Bradarić (AK Solin) za upravljačem Ford Escorta. Svaki je u dosadašnjem tijeku sezone ostvario po tri pobjede.

Neizvjesna je i borba u sve tri grupe hrvatskog prvenstva. U grupi N prvaka će odlučiti dvoboj Žarko Knego (Dubrovnik racing) i Filip Magdić (Šibenik). Trenutno je u prednosti Knego, a Magdić zaostane neto 6,5 bodova. U grupi A/SP vodi još jedan izvrstan Dubrovčanin Hrvoje Čikor (Dubrovnik racing) ispred svojevrsnog iznenađenja sezone Marka Ćoze (Grobnik). Međutim matematički u neto bodovima Ćoza je u prednosti za sitna dva boda. Najbrojnija domaća grupa automobila H/E1 ima tri  kandidata. U najboljoj je poziciji Hrvoje Tomić (Klek), 7,5 bodova prednosti ispred Istvana Kavecza, ali iz prikrajka vreba još jedan mladi as željan dokazivanja Neven Križanac, član najugodnijeg klupskog iznenađenja sezone Autokluba Oneum iz Omiša. Upravo njegov klub u „napadu“ je na drugu poziciju ekipnog poretka gdje lovi AKK Šibenik, dok je gotovo siguran, treći puta zaredom  ekipni prvak HAKS-a domaćin utrke i klub s najvećim brojem vozača ove sezone – „Dubrovnik racing“.

Posljednje dvije utrke (Dubrovnik i Omiš) voziti će zasigurno svi hrvatski vozači „gladni“ bodova za pobjedničko postolje završnice sezone. U mnogim će se klasama pobjednici odlučivati na krajnjem hrvatskom jugu.

Od favorita za ukupnog pobjednika treba izdvojiti još nekoliko domaćih asova – Niko Pulić (Dubrovnik racing) prijavio je  nastup prestižnim „Porscheom“, Zagrepčanin Damir Mašić (Zagreb racing team) nastavlja svoj ovogodišnji put „starim kontinentom“ u Mitsubishi Lanceru EVO IX grupe N nakon što je uz prvaka Europe Tomislava Muhvića osvojio peto mjesto grupe N i treće klase N4 u prestižnom FIA prvenstvu Europe, a na staze se vraća i mladi Dubrovčanin Maro Slade (Mitsubishi Lancer EVO X).

Dvodnevni dubrovački oktanski program počinje u subotu verifikacijom vozača  i tehničkim prijemom vozila od 8 do 10,30 sati u bivšim prostorima GP Dubrovnik. Prvi od dva treninga starta u 12,30 sati, a dvije bodovne utrke voze se u nedjelju s početkom u 12 sati. Svečana dodjela priznanja najuspješnijima predviđena je u 19 sati.

(mik)