83 PRIJAVLJENA IZ ŠEST ZEMALJA

  

Brdsko prvenstvo

                    Nastavlja se ovogodišnja sezona automobilističkih utrka na brdskim stazama. U zaleđu Kaštela, na stazi „Malačka“, i ove godine dugoj 4.100 metara, u organizaciji Splitskog autokluba  u subotu 17. i nedjelju 18.svibnja održat će se međunarodna utrka  „17. Nagrada Malačke – Sv. Dujam 2014.“ pod počasnim pokroviteljstvom splitsko-dalmatinskog župana Zlatka Ževrnje. Boduje se za FIA - Prvenstvo Srednjeeuropske zone (CEZ Trophy), Prvenstvo Republike Hrvatske, Brdsko prvenstvo Hrvatske povijesnih automobila, Šampionat Automobilističke federacije Crne Gore, te Regionalno prvenstvo Hrvatske Regija Jug HAKS-a (Dalmacija). Prijavljena su 83 vozača iz šest europskih zemalja i to : Hrvatska 66, Crna Gora 10, Bosna i Hercegovina, Poljska i Slovačka sa po dva vozača i jedan iz Mađarske.  Najbrojniji – domaći automobilisti stižu iz 23 kluba, a za regionalno Prvenstvo Dalmacije prijavljeno je 37 vozača iz 12 dalmatinskih klubova.

 

FORMULE U PREDNOSTI – AKO BUDE SUHO

 

Staza na Malački predstavlja jednu od ponajboljih u nas, uz buzetsku jedinu na kojoj su mogući i nastupi Kategorije II (formule i prototipovi). Upravo je to bio mamac za sedmoricu vozača u bolidima koji će očito odlučivati o ukupnom pobjedniku utrke. Na listi prijava je i jedan od ponajboljih u nas mladi Riječanin Dino Butorac (AK Opatija Motorsport) sa formulom Renault 2000, a rivali su mu isto tako mladi vozači iskusniji Branimir Radić (Učka Sport) i  Ante Alduk (SAK) koji se konačno vratio u „splitske klupske skute“, a znan je po vrhunskim vožnjama u turističkim automobilima. U grupi CN nastupaju dva Crnogorca Jovan Aćimić i Miloš Asanović.

Skradinsko brdo prije desetak dana pripalo je povratniku na domaće staze riječkom asu,višestrukom državnom prvaku, naj automobilistu i nositelju Zlatne kacige Siniši Kraincu, sada i u „dresu“ Autokluba Rijeka. Samo malo više od 1,8 sekunde zaostao je europski prvak Tomislav Muhvić ( AKK Petar Klepac), a četiri sekunde viška još jedan trofejni as Robert Bradarić (AK Solin). Prošlogodišnji prvak dubrovački Mađar Istvan Kavecz  (AK Dubrovnik racing) morao se pomiriti tek sa četvrtom pozicijom. Da li će Malačka biti preslika Skradina ili možemo očekivati drugačiji rasplet. Puno će odlučivati i uvjeti na stazi, kao i ovih dana nad Hrvatskom čudna svibanjska, krajnje nepredvidiva, vremenska situacija. U generalci mogu odlučivati upravo spomenuti, ali uvijek su moguća iznenađenja.

U uobičajeno malobrojnoj grupi N prva pobjeda sezone otišla je put Dubrovnika Žarku Knegu (AK Dubrovnik racing),  drugi je bio Filip Magdić, od ove sezone član AKK Velika Gorica, a bodovno tek treći u „N“ Tomislav Muhvić.

 

SIGURNJAK – JEDNOSTAVNO NEPOBJEDIVI „POVJESNIČAR“

 

Grupa A/SP bila je neznatno brojnija. Vozač AKK Petar Klepac iz Gerova Željko Pavičić s pola boda prednost zasjeo je poslije prve utrke sezone na čelnu poziciju ispred uvijek nepredvidivog „nestašnog splitskog dečka“ Martina Mustapića (SAK). Treći je bio Ivan Batalić (AK Solin).

Najbrojniju grupu E1/GT/WRC dobio je Krainc, a slijedili su ga Jurica Majić (Velika Gorica), dok uoči Malačke Robert Bradarić (Solin) i Dejan Kopajtić (Rijeka) bodovno dijele treće mjesto.

Među „povjesničarima“ i dalje pobjede niže veteran i najbolji lovac( onaj pravi) među automobilistima Mladen Sigurnjak iz Autokluba „Učka Sport“.

U klupskoj konkurenciji očito je došlo do znatnih preslagivanja. Prva je utrka najavila da će sezona za ekipni naslov biti krajnje neizvjesna. Pojavili su se ili na scenu vratili neki novi „igrači“. Za početak Solin, Petar Klepac i Rijeka, a potom Dubrovnik racing, Velika Gorica i Klek. Nedostaju Šibenik i Oneum, prošlogodišnje ekipe sa završnog „trona“!?

 

Dvodnevni program  počinje u subotu prijemom vozača i vozila od 8 do 11,30 sati  u Trolokvama, slijedi dvosatni  slobodni trening u 12,15 sati, a potom od 15,30 sati dva službena treninga. U nedjelju 18.svibnja u 11 sati je svečano otvaranje utrke, a prva bodovna vožnja starta u 12 sati, a druga je oko 14,30 sati. Proglašenje najuspješnijih i podjela zasluženih pehara očekuje se oko 17,00 sati. (mik)

Snimci: M.Krpan