AUTOSLALOM - BUZET GRAD AUTOMOBILIZMA

  

                      Po tko zna koji puta potvrđuje se da je Buzet grad automobilizma. Vrijedni i mladi sportski radnici Autokluba „Buzet autosport“ pripremili su za nedjelju 10. srpnja natjecanje u autoslalomu koje se već u pripremi najavljuje kao pravi oktanski spektakl. Naime, ovogodišnje Prvenstvo Regije Zapad Hrvatskog auto i karting saveza u autoslalomu raspisano je sa znatnim izmjenama u odnosu na niz proteklih godina. Prije svega izabran je raspis drugačijeg rasporeda vozila po klasama i to u tri grupe – serija, sprint i sport, a u svakoj po dvije klase do 1400 i preko 1400 ccm, a posebna je novost liberalniji pristup izboru staze na kojoj će se natjecanja održavati.

Buzećani su ove promjene shvatili kao svojevrsni izazov i već mjesecima pripremaju prvo natjecanje sezone pod nazivom Autoslalom „Memorijal Mladen Žulić“ u znak sjećanja na prerano i tragično preminulog vrijednog sportaša i tajnika kluba Mladena Žulića. Za trkalište su odabrali znanu automobilističku destinaciju – legendarnu brdsku stazu  Most – Peničići na kojoj će se u rujnu po 30. puta održati najstarija i najveća hrvatska automobilistička utrka „Buzetski dani“ za Prvenstvo Europe. Na istoj je dionici prije dva mjeseca po prvi puta gostovao i najveći i najstariji hrvatski „38. Croatia rally“ isto tako bodovno natjecanje prvenstva starog kontinenta.

Autoslalom će se voziti na kraćoj dionici od Mosta do prije ulaska u selo Marinci u duljini 2.600 metara, koristeći maksimalno oštre zavoje kao konfiguracijski detalj u vožnji, dok će na sedam pozicija biti postavljeno niz slalom vrata, ukupno 32. Buzećani su ovo natjecanje osmislili osnovom viđenog u Italiji, jednoj od kolijevki  autoslaloma i biti će to prvo hrvatsko natjecanje nalik onima što se primjenjuju na europskim stazama.

Željno su očekivali dobar odaziv, nadajući se velikom broju sudionika, ne samo vozača Istre, Kvarnera i Gorkog kotara kojima je to bodovno natjecanje regionalnog prvenstva, već i brojnih gostiju. I san im se ostvario. Prijavljeno je točno stotinu sudionika, najbolji hrvatski autoslalomaši od sjevera do juga Hrvatske, a među kojima i gosti iz Italije predvođeni poznatim autoslalomaškim asom Andreom Bua u specijalnom prototipu „Osella Suzuki“ konstruiranom samo za slalom vožnje. Vozači klubova Regije Zapad voze bodovno natjecanje, dok gosti sudjeluju u promo vožnji  „Nagrada Buzet autosporta 2011.“.

Organizatori su priredili i revijalnu utrku istarskih automobilističkih legendi koje predvodi europski prvak iz 1968. godine Buzećanin Đani Šverko. Uz njega tu će se naći zlatna buzetska automobilistička generacija osamdesetih – Branko Bašić, Silvano Vivoda, Žarko Bauman, Dubravko Bošnjaković, a pridružiti će im se  desetak istarskih asova koji su svojim rezultatima upisani u povijest istarskog i hrvatskog automobilizma poput Maria Delmora, Edija Milokanovića, Darka Ladavca, Jasne Golojke i drugih.

Buzet priprema pravi spektakl i prije rujanskog „Praznika automobilizma“. Uzbuđenja neće nedostajati. Očito su Buzećani još jednom „pogodili u sridu“ i u ovim teškim recesijskim vremenima za hrvatski auto sport pronašli formulu kako privući sudionike, ali i publiku uz staze.

Zbog velikog broja prijavljenih verifikacija će se odvijati već u subotu od 17 do 20 sati , a potom dodatni ( za udaljenije sudionike ) u nedjelju od 7,40 do 8,50 sati. Službeni trening je u 10 sati, svečano otvaranje utrke u 11 sati, a slijede potom tri bodovne vožnje. Oko 17 sati kod legendarne gostionice „Most“ uslijediti će proglašenje najuspješnijih i dodjela prigodnih priznanja. (mik)