CROATIA RALLY 2012. - NA RIJEČKOM KORZU STARTA 48 POSADA

  

                  Rijeka će od 24. do 26. svibnja treću godinu za redom biti domaćin prestižnog „Croatia rallya“, jednog od 12 natjecanja Prvenstva Europe čiji je nositelj Hrvatski auto i karting savez organizaciju povjerio domicilnom riječkom Autoklubu „M.R.C. Sport“  koji priprema manifestaciju što teži biti bolja od dosadašnjih. Istaknuto je to na konferenciji za novinbare održanoj u Rinfo centru Grada Rijeke.

-Rally se udomaćio u srcu Rijeke što je izuzetna promocija našeg grada koji se kao grad sporta do sada dokazao niz puta kao izvrstan domaćin. Ovo europsko prvenstvo ove je godine jedna od najznačajnijih manifestacija kojima smo domaćini, a značajan suport grada doprinos je i pomoć vrijednim sportskim radnicima u auto sportu da se još jednom dokažu kao vrhunski organizatori – istakao je Veljko Karabaić, pročelnik Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu.

U četvrtak 24. svibnja 2012. godine u 18 sati u srcu Rijeke na pješačkoj žili kucavici riječkog Korza startat će „Croatia rally“ čiji je i ove godine  počasni pokrovitelj Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović.

-Posebno raduje i podatak da se upravo sa ovogodišnjim „Croatia rallyem“ na velika vrata poslije niza godina kao zlatni sponzor u hrvatski auto sport vratila INA. Itinerer  je dug 857,03 km, prolazi Kvarnerom, Istrom i Gorskim kotarom uzduž i poprijeko. U tri dana raspoređeno je tako 16 brzinskih ispita na osam različitih dionica čija je ukupna duljina 240,74 km. Starta se u Rijeci, na Korzu i nakon tri dana u subotnje poslijepodne na istom mjestu ispija pobjednički šampanjac – kazao je Moreno Luksetić, predsjednik AK „M.R.C. Sport“ i prvi operativac manifestacije.

Prvog dana vozi se Učka iz Istre  prema Veprincu, a slijedi brzinac Permani. Svaki po dva puta što će potrajati do prvih minuta slijedećeg dana kada  europske asove očekuju zahtjevne tri dionice. Prvo su to dva brzinca nadomak i  u Gorskom kotaru – Platak i Lokve. Pri kraju drugog identičnog „kruga“ Platak – Lokve u poslijepodnevnim satima stiže se na legendarnu nekadašnju motociklističku stazu Preluk gdje se očekuje 20-tak tisuća ljubitelja rallya. Upravo zbog publike ove se godine vozi dva puta. Prvi je start u 17,04 sati, a drugi tri sata kasnije. Svaki se puta voze nepuna tri kruga, a istovremeno će se na stazi naći i pet vozila. Treći i odlučujući dan vozi se  ponovo  preko Učke, ovoga puta iz  Veprinca  u Istru, slijedi BI Buzet, na dionici buzetske brdske utrke  koja je za potrebe relijaša produljena prema Cerovlju. Lupoglav nadomak Huma  treća je dionica BI ujedno  odlučujuće za pobjedu.

„Croatia rally 2012.“ boduje se u četiri različite konkurencije: Prvenstvo Europe, Prvenstvo Srednjeeuropske zone (CEZ), Međunarodno regionalno prvenstvo Hrvatske i Državno Prvenstvo Hrvatske.

Prijavljeno je 48 posada iz 14 europskih zemalja. Sa startnim brojem 1 predvodi ih poslije dva natjecanja europskog prvenstva vodeći Finac Juho Hanninen uz suvozača Mikko Markkulu koji su članovi tvorničke ekipe „Škoda Motorsporta“ i voze prestižnu  „Škoda Fabiu S2000“. Svojevremeni juniorski prvak svijeta Šveđanin Patrik Sandell u identičnom je automobilu kao i još dva pretendanta na pobjedničko postolje Nijemac Hermann Gassner junior i Bugar Dmitar Iliev. Ukupno je osam prestižnih automobila S2000. Hrvatski tercet boraca za što bolju poziciju u identičnim automobilima „Mitsubishi Lancer EVO IX“ -  Dubrovčanin Niko Pulić ( AK „M.R.C. Sport“ ) sa suvozačem Brunom Šantićem (AK Dubrovnik racing), slijedi najtrofejniji hrvatski relijaš Zagrepčanin Juraj Šebalj sa  suvozačem Tonijem Klincom (AKK Sveta Nedelja), te od početka ove godine sa hrvatskom licencom zagrebačkog Autokluba „Delta Sport“ Mađar Janos Szilagyi i suvozač mu Csanyi Botond. (mik)

Snimio:I.Nikolac