BLIZU 50 MANIFESTACIJA U KALENDARIMA

  

Nova sezona se zahuktava

Prigodno slovo najave sezone uz 1.travnja – Dan Hrvatskog auto i karting saveza

                        Oktanska sezona na četiri kotača ove je godine startala neuobičajeno rano. Već se prvih dana ožujka na obroncima oko Kumrovca odvijao jubilarni „5.Ina rally Kumrovec 2016.“ u organizaciji zagrebačkog Autokluba „Delta Sport“ kojem je na startu bio i gotovo rekordan broj od 70 posada iz šest zemalja hrvatskog okruženja. Uz dobru međunarodnu konkurenciju, jest na kratkom jednodnevnom sprint rallyu hrvatski su vozači sakupljali prve bodove Prvenstva Republike Hrvatske u raspisu Hrvatskog auto i karting saveza, dok su stranci došli „ispuhati“ svoje „bolide“ nakon višemjesečne zimske pauze. I, ako se po jutru dan poznaje, usprkos sveprisutnim životnim problemima na ovim našim prostorima, mogla bi ovo biti izuzetna sezona, brojem natjecanja već u ovom trenutku u sedam standardnih automobilističkih disciplina s upisanih 41 natjecanje, među kojima su i neka izvan granica u sklopu suradnje nacionalnih sportskih saveza Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Srbije, Italije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Svemu će se moguće priključiti još poneko, a posebno tri do četiri u novoj, od prošle godine u porodici HAKS-a privlačne i izuzetno popularne discipline utrka ubrzanja (street race).

Uz automobilizam zasebno se provodi i državno prvenstvo u kartingu gdje se očekuje šest natjecanja sa 12 bodovnih utrka.

 

TAR  DOMAĆIN VEĆ OVOG VIKENDA

 

 Prva nedjelja travnja rezervirana je za već tradicionalno okupljanje sudionika najmlađe grvatske discipline – kronometar vožnji. U organizaciji Autokluba „Poreč Motorsport“ na karting stazi „Motodroma  Poreč“ u Taru 3.travnja održava se „Ford Grand auto – 12.nagrada Tar-Vabriga 2016.“, bodovno natjecanje državnog prvenstva, Auto i karting lige Zapad HAKS-a, te županijsko Prvenstvo Auto i karting saveza Istre. Očekuje se više od 50 sudionika na otvorenju sezone onih „nižih“ disciplina koje su prvenstveno financijski prihvatljivije mlađoj populaciji vozačica i vozača. Kronometar vožnje „rođene“ su upravo na istarskom poluotoku prije dva desetljeća, s vremenom prerasle u prvenstvo regije, potom Kup Hrvatske, a petu su godinu u statusu državnog prvenstva. Do sada su rezultatsku dominaciju imali vozači Istre i Kvarnera, ali pogledom na ovogodišnji kalendar u kojem su dva natjecanja na krajnjem jugu (Slano-Banići), te po jedno u Novom Marofu i Zagrebu, računicu bi im mogli pomrsiti upravo članovi klubova izvan „kolijevke“ kronometra. Šest je natjecanja u kalendaru, a jedno od njih je u rujnu i na dijelu parka Automotodroma Grobnik.

 

AUTOSLALOM – OD ZAGREBA DO ZAGREBA

 

Još jedna nekad popularna disciplina Kvarnera i Istre, kako organizacijski, tako i rezultatski, pomalo mijenja svoje podneblje. Autoslalom  više nema niti jedno natjecanje u Kalendaru od onih znanih (Brtonigla, Preluk, Poreč, Rabac, Delnice, Pula, Matulji,....), a vozačku čast brane još jedino članovi Autokluba „Pula-Rovinj“, ekipnih viceprvaka u čijim su redovima prvaci i asovi Hrvoje Belinić, bračni par Iva i Nenad Damarija. Sezona će startati u Zagrebu (Karting centar Špansko) 10.travnja, gdje će se i zaključiti 22.listopada. Zagreb će biti još dva puta domaćin (lipanj i rujan), dva puta se ide na jug u Slano, a uz prošlogodišnji Generalski Stol, ove je godine novi domaćin i Kutina.

 

ISTRA I KVARNER BEZ TEMELJNE DISCIPLINE

Temeljna disciplina auto sporta su ocjensko-spretnosne vožnje. Pamte se lijepi dani i godine, organizacijski uspjesi brojnih klubova Kvarnera i Istre, naslovi pojedinačnih, ekipnih i timskih naslova, priznanja za najbolje organizatore mnogih sredina na području Regije Zapad. No, popularni „čunjevi“ više nisu „in“. Da li će se jednog dana vratiti ovisi o mnogo faktora. Opet netko treba podmetnuti leđa. Zato, usprkos nekoliko turbulentnih godina u državno prvenstvo na velika se vrata vraća OSV, trenutno sa četiri natjecanja u Dugom Selu, Splitu, Zagrebu i Trogiru vraća nikad prežaljena disciplina mnogih koji su „prve korake“ oktanskog sporta učinili upravo umiješnošću među čunjevima, crtama, garažama..... Sezona starta u Dugom Selu 17.travnja.

 

BUZET I ČABAR – OKOSNICE BRDA

 

Da sve ipak nije izgubljeno dokaz su još uvijek brojne i sudionicima zanimljive brdske utrke. Iako je tek u završnici prvenstva, neizbježno je priču o brdskim stazama početi Buzetom. Perjanica hrvatskog automobilističkog sporta, utrka cijenjena širom Europe okupit će i ove godine sredinom rujna na poznatoj stazi Most – Peničići gotovo 250 vozača cijele Europe u svom 35.izdanju. Utrka je to znana kao „Praznik automobilizma“ kojom se već desetljeće i pol zaključuje i FIA Prvenstvo Europe, pa će tako biti i ove godine. Raduje činjenica da se još jedna brdska utrka, ona u Čabru, bratskom gradu Buzeta, vratila među žive, „utrka s dušom“koju će sredinom srpnja treću godinu za redom organizacijski objediniti Auto karting klub „Petar Klepac“, domicilno iz Gerova, mjesta iz kojeg je Tomislav Muhvić krenuo u osvajanje naslova europskog prvaka 2013. I upravo taj poriv „tjera“ Tomija, sestru mu Jelenu, obitelj i sve veći broj entuzijasta, među kojima se prepoznaju i povratnici u oktanski sport da ustraju. Ipak, priznanje im je odato i uvrštenjem utrke u kalendar FIA CEZ Prvenstva srednjeeuropske zone, pa je za očekivati europsku kremu i na najzahtjevnijoj domaćoj 5-kilometarskoj brdskoj dionici od Smrečnja do Tršća.

Brdska sezona kreće sa zagorske strane Sljemena, iz Pila (Stubičke Toplice) 24.travnja, boduje se i za Prvenstvo Republike Slovenije i Kup AŠ 2005, a nastavlja se u Skradinu, potom prvom gostovanju hrvatskog prvenstva u Crnoj Gori na stazi u Kotoru, vraća se na Malačku (Split), da bi preko Čabra vozači na ino turneju prvo početkom kolovoza u Cazin (Bosna i Hercegovina), a onda mjesec kasnije u Sloveniju na utrke FIA PE Ilirska Bistrica. I nakon Buzeta, posljednje „mrvice“ bodova ubirat će, a moguće odluke o prvacima padat će nadomak Dubrovnika  u kolijevci natrofejnijeg brdaša u nas, trostrukog euro prvaka Nike Pulića.

 

JUBILARNI 25. RALLY OPATIJA

 

Kumrovec je odrađen, sa svih strana i pogleda majstorski. Slijedi još jedna poslastica u srcu bajne nam Opatije. Autoklub Opatija 6. i 7. svibnja priprema pravi rally spektakl, međunarodni u šest različitih konkurencija bodovani jubilarni „25.Rally Opatija 2016.“. Začet na obroncima Učke sad već davne 1981.godine, uz poneki prekid, uz seljenje destinacije u srce Istre, posljednjih se godina izuzetno uspješno vratio kući rally kojeg su voljeli nekada asovi Jugoslavije, danas je rally kojeg pohode posade desetak europskih zemalja. Uz hrvatsko i bosansko-hercegovačko prvenstvo, ono što mami ljubitelje brzina i kraljice auto sporta je konkurencija znanog međunarodnog Mitropa Rally Cupa, te Alpe Adria Cupa i Trophyja. Očekuje se 60-tak posada s vrhunskim voznim parkom, a vozit će se zaleđem Opatije, te istarskim zaleđem Učke i buzetskog okruženja. U istom će mjesecu hrvatske posade gostovati u Velenju (Slovenija) na FIA Euro Trophyju, za koji će se ove godine bodovati na hrvatskom tlu čak dva natjecanja. Uz Croatia rally kojem će već četvrtu godinu domaćin biti Poreč i Istra (listopad) u euro zonu vraća se i kultna „Delta“ obroncima Medvednice sa startom i ciljem u Zagrebu (lipanj). Završnica sezone već tradicionalno sredinom studenog u Poreču.

 

RUPA – SRAVNJENA SA ZEMLJOM

 

I ponovo tuga. Još jedna disciplina, dugi niz godina dominantna na području Kvarnera, gubi korak s ostatkom svijeta. Autocross ! Malo je tko vjerovao da će prošlogodišnjeg lipnja FIA CEZ utrka biti posljednja autocross utrka na tada potpuno obnovljenoj stazi u Rupi. Na žalost te, do prije koji dan u Hrvatskoj jedine i prave cross staze u nas više - nema. Prostor je građevinski – sravnjen sa zemljom. Odluka vlasnika, i samog neprikosnovenog autocrossiste, otišla je nekim drugim poslovnim putem i izazovom.

Autokrosisti, ono malo što ih je ostalo, vozit će stazama Italije i Mađarske za hrvatske bodove, a jedina im je utjeha nastup sredinom rujna na još jedinoj domaćoj stazi u Ribniku nadomak Ozlja.

 

GROBNIK  - NAJAVA NOVOG SPEKTAKLA

 

Sjećanja naviru na prošlost u još jednoj disciplini. Kružne auto utrke i kultna grobnička „ljepotica“. Nekada nezaobilazno kultno mjesto hrvatskog auto sporta. Posljednjih sezona praktično bez utrka na četiri kotača, vratilo se hrvatsko prvenstvo na Automotodromu Grobnik prošlogodišnjeg studenoga kada (ne)vrijeme nije dozvolilo drugu predviđenu utrku. No, pogledom u budućnost možda se nešto i mijenja. Pred dan-dva Hrvatski auto i karting savez povjerio je organizaciju međunarodne kružne auto utrke u terminu 29. do 31.srpnja Auto sportskom klubu „Kastavac“, do sada znanom prvenstveno po autocross manifestacijama. Njihovo pismo namjere u kojem najavljuju suradnju s većinom klubova Kvarnera i Istre u sportskoj realizaciji, te marketinškoj sa Udrugom Auto staza Grobnik najava su nekih novih vjetrova na jedinoj nam stazi u Hrvatskoj. Uz hrvatsko očekuje se i bodovanje slovenskog i bosansko-hercegovačkog prvenstva, te onog najznačajnijeg FIA CEZ Prvenstva Srednjeeuropske zone, pa se vjeruje u nastup više od 50 vozača desetak europskih zemalja.

Za ostatak hrvatskog prvenstva našim vozačima preostaju nastupi u Srbiji na beogradskom Ušću i stazi Zalužani nadomak Banja Luke (BiH).

 

RIJEČANI OTVARAJU SEZONU KARTINGA

 

Sezona Prvenstva Republike Hrvatske u kartingu objedinit će ove godine šest natjecanja s ukupno 12 utrka. Nakon jednogodišnje organizacijske pauze prvijenac sezone ponovo je povjeren Autoklubu „RI autosport“ koji će na stazi Karting centra „ST Rauš“ u Novom Marofu 30.travnja i 1.svibnja organizirati „3.Nagradu Prelučke legende – Novi Marof 2016.“. Bit će to međunarodna utrka u kojoj se očekuje sudjelovanje 40-tak vozača i vozačica i iz susjednih zemalja, a zapažen će broj biti onih poniklih u redovima škole Prelučka legenda koja je na svojevrstan način karting vratila na prostore Kvarnera. Sezona je ovo u kojoj će na staze i puleni nove Zagrebačke škole kartinga čiji je nositelj ZAS. Nakon riječke utrke u Marofu slijede dva gostovanja u Virovitici, potom dvije utrke u Zagrebu i jedna na stazi Belica nadomak Čakovca.

 

U hrvatskom oktanskom sportu ne „vrti se velika lova“. Ovdje je još uvijek entuzijazam i volja na prvom mjestu. Kalendar bogat priredbama nagovješćuje sadržajnu i uzbudljivu sezonu. Tko zna, možda oktance prepoznaju i sponzori !?

 

Kratko i jednostavno – slijedećih 30-tak vikenda proći će u znaku oktanskih poslastica širom Hrvatske. Svim članovima nacionalne sportske oktanske asocijacije, nije šala mala na 1.april, ali sretan Dan HAKS-a. I uspješna sezona !!!

 

(mik)

 

Kalendar – auto sport:

Kružne utrke: 4/5.6. Ušće-Beograd (Srbija), 25/26.6. Zalužani (BiH), 29/31.7. Grobnik ( organizator ASK Kastavac), 27/28.8. Ušće (Srbija);

Brdske utrke: 23/24.4. Sljeme (AK Ina Delta Zagreb), 14/15.5. Skradin (AK Mihović Šibenik), 28/29.5. Kotor (Crna Gora), 10/11.6. Malačka (Splitski autoklub), 23/24.7. Čabar (AKK Petar Klepac Gerovo), 6/7.8. Cazin (BiH), 3./4.9. Ilirska Bistrica (Slovenija), 16/18.9. Buzet (AK Buzet), 8/9.10. Dubrovnik (AK Dubrovnik racing);

Rally: 4/5.3. Kumrovec (AK Delta Sport Zagreb), 6/8.5. Opatija (AK Opatija), 20/22.5. Velenje (Slovenija), 10/11.6. Zagreb (AK Ina Delta), 29.9./1.10. Poreč (AK D.T. Poreč), 4/5.11. Poreč (AK Poreč Motorsport);

Autocross: 21/22.5. Vigmizzolo (Italija), 10/11.6. rezervni termin, 10/11.9. Ribnik (ASK Kastavac), 8/9.10. Nyirad (Mađarska);

OSV: 17.4. Dugo Selo (AMK Dugo Selo), 3.9. Split (AK Split Motorsport), 10.9.Zagreb (AKK Zanatlija Zagreb), 13.11. Trogir (AK Trogir);

Autoslalom: 10.4. Zagreb (AK Ina Delta), 20.5. Slano-Banići (AK Ragusa Racing), 4/5.6. Kutina (SAK Moslavina Kutina), 19.6. Zagreb (AK Dubrava Zagreb), 2.7. Generalski Stol (AK Ina Delta), 11.9. Zagreb (AKK Zanatlija), 24.9. Slano-Banići (AK Ragusa racing), 22.10. Zagreb (AK Ina Delta);

Kronometar vožnje: 3.4. Tar (AK Poreč Motorsport), 21.5. Slano-Banići (AK Ragusa racing), 28.8. Novi Marof (AK D.T. Poreč), 25.9. Slano-Banići (AK Ragusa racing), 16.10. Grobnik (AK RI autosport), 23.10. Zagreb  (AK Ina Delta).

 

Karting: 30.4./1.5. Novi Marof (AK RI autosport), 28/29.5. Virovitica (AMKK Cobra Virovitica),  2/3.7. Virovitica (AMKK Cobra Virovitica), 10/11.9. Zagreb (Zagrebački automobilistički savez), 24/25.9. Belica-Čakovec (Karting centar Belica), 15/16.10. Zagreb (ZAS).