BRDO - JUBILEJ ZAČINJEN SA STOTINU VOZAČA

  

                   Ovogodišnja brdska automobilistička sezona neslavno je počela u Skradinu prije mjesec dana i za tom se utrkom „vuku repovi“, onako narodski kazano. Organizacija je po svemu sudeći, ali i službenim ocjenama, bila ispod nivoa međunarodne automobilističke priredbe, pa je stoga zadaća i obveza predstojećeg organizatora, a to je iskusniji i dugovječniji Sportski autoklub „Split“, okrenuti ploču, dokazati se, predstaviti zapravo ono pravo svjetlo hrvatskog brdskog automobilizma na koji smo već godinama navikli.

 

Nimalo lagan zadatak je pred sucima splitskog kluba predvođenih iskusnom trojkom operativaca, prije svega Damirom Katunarićem u ulozi tajnika organizacijskog odbora i „katice za sve“, legende papiroloških poslova Ivice Pivčevića Pivca, tajnika utrke, ali i voditelja prijama i verifikacije, te sportski najodgovornijeg direktora utrke Ivana Merćepa čija se riječ sluša. Ali i – izvršava. K tome treba dodati da su u pomoć pozvali pola ureda nacionalnog saveza, onaj jači – ženski dio pa će i Nevena i Anita provesti radni produženi vikend u srcu Dalmacije. Gotovo svi oni, pojačani još nekim znanim imenima protekli su vikend proveli na Zalužanima u uvjeravanju susjeda da dođu na Malačku, no i malo „špijunaže“ u organizaciji banjalučkog kruga. Organizatoru, vjerujemo u to, pomaže i organizacijski odbor na čijem je čelu osobno splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader, a prvi operativac iskusni Branko Poljanić kao predsjednik Odbora. Imena jaka – a ni utrka neće biti ništa slabija. Dokazuje to barem lista prijava. Frapantna !

 

Nastavlja se ovogodišnja sezona automobilističkih utrka na brdskim stazama. U zaleđu Kaštela, na stazi „Malačka“, ove godine kraćoj od uobičejene, dugoj 4.100 metara u organizaciji Sportskog autokluba „Split“ u subotu 9. i nedjelju 10. lipnja održat će se međunarodna, k tome i jubilarna utrka  „15. Nagrada Malačke – Sv. Dujam 2012.“. Boduje se za Kup FIA Action for Road safety ( Kup Sigurnosti na cestama), Prvenstvo Srednjeeuropske zone (CEZ Trophy i Cez Trophy povijesna vozila), Međunarodno regionalno prvenstvo Hrvatske sportskih i povijesnih vozila, Državno Prvenstvo Hrvatske, Šampionat Bosne i Hercegovine, te Regionalno prvenstvo Hrvatske Regija Jug HAKS-a (Dalmacija). Prijavljena je čak 97 vozača iz šest europskih zemalja i to : Hrvatska 67, Bosna i Hercegovina 19, Crna Gora 7, Mađarska 2, te po jedan Poljak i Makedonac. Najbrojniji – domaći automobilisti stižu iz 21 kluba, a ra regionalno Prvenstvo Dalmacije prijavljeno je 38 vozača iz 11 dalmatinskih klubova. Najbrojniji su ( kao i prošle godine ) sa 13 vozača članovi  Autokluba „Dubrovnik racing“, ekipni državni prvaci sezone 2011. Dubrovčani iz Skradina nose gorak okus kada su ih za bod i pol pretekli mladi dečki novooformljenog AK „Petar Klepac“ iz Gerova (Gorski kotar). Malobrojniji (pet), ali papreni, nema što!

 

Novi izazov za najbrže iz Skradina je Malačka. Podsjetimo samo Siniša Krainc, Robert Bradarić, Ante Alduk, Tomislav Muhvić, Niko Pulić,....... Bio je to slijed „generalke“. Dijelom očekivan, ali dijelom i ne.

Mladi riječki as Siniša Krainc, od ove sezone klupski privremeno Šibenčanin ( iako sve više boravi iz ljubavi u – Dubrovniku ) pred novim je ispitom.  Za generalku stiže mu jaka međunarodna elita, Mađari Istvan Kavecz (BMW E90 V8-4.0) i Zoltan Balatincz (formula Nissan Coloni 025), pa Poljak Grzegorz Duda (Mitsubishi Lancer EVO VIII), Crnogorci Dejan Bulatović (Volvo STW), Željko Baničević (Honda Accord ST), Miroslav Josipović (Opel Vectra ST) i Suad Hota (Lancia delta integrale EVO). No, zube su nabrusili i naši asovi – Robert Bradarić (Vauxhall Vectra ST) i Tomislav Muhvić (Mitsubishi Lancer EVO IX), Niko Pulić sa „nejakim“ „Smartom 44“, možda konačno starta i splitski šarmer Ozren Granda ( Opel Vectra ST), a k tome i mladići Maro Slade (Mitsubishi Lancer EVO X) i Bojan Tomnić (Škoda Octavia 2.0). Različite su tu klase, grupe, svega pomalo, ali jaki auti i još jači dečki. Bit će fajta, staza je kraća, onaj atraktivniji dio koji je ostao u igri - je u pitanju. A gledatelja nikad nije nedostajalo na Malački. Oktanski je to događaj godine u Dalmaciji. Svima iz samog vrha treba dodati niz dvoboja po klasama i grupama domaćeg prvenstva. Puno je nespomenutih imena, ali za njih će se naći mjesta u izvještajima. Samo da ih posluže auti i – vrijeme ! Uz uvijek očekivanu „fortunu“.

Dvodnevni program  počinje u subotu prijemom vozača i vozila od 8 do 10,30 sati  u Trolokvama, slijedi dvosatni  slobodni trening u 12,30 sati, a potom od 15,30 sati dva službena treninga. U nedjelju 10. lipnja u 11 sati je svečano otvaranje utrke, a prva bodovna vožnja starta u 12 sati, a druga je oko 14 sati. Proglašenje najuspješnijih i podjela zasluženih pehara očekuje se oko 17,00 sati. (mik)

Snimci: G.Petrović, M.