BRDSKO PRVENSTVO - SLJEMENSKI JUBILEJ

  

                   Međunarodnom  auto utrkom  „20. Nagradom Stubičkih Toplica 2013.“ u subotu i nedjelju  nastavlja se brdska automobilistička sezona. Zagrebački Autoklub „Delta“ uz pomoć suorganizatora Općinu Stubičke Toplice i domicilni Autoklub „Stubaki“, te  počasno pokroviteljstvo Krapinsko-zagorske županije  pripremio je sa zagorske strane Sljemena legendarnu stazu „Zagorje“  od  Pila do pola dionice prema  Hunjki u duljini 5.510 metara. Za bodovanje Međunarodnog regionalnog prvenstva Hrvatske kategorije 1 i povijesna vozila, te  Državnog prvenstva, kao i Prvenstva Sjeverne lige, sudjelovanje je prijavilo 68  vozača iz čak 27 domaćih  autoklubova.

 

BRADARIĆ – KAVECZ – DIMITRIJEVIĆ

 

Formula ove godine na Sljemenu, kao niti većini hrvatskih staza, ove godine nema iz sigurnosnih razloga, ali se zato očekuju izvrsne vožnje u borbi za svaki bod.  Među favorite za ukupne pobjednike izdvajaju se tri istinska asa. Prije svega to je višestruki državni prvak brda i kruga Solinjanin Robert Bradarić koji je za upravljačem šampionskog Ford Escorta RS Cowortha  ove sezone u dva nastupa ostvario obje pobjede. To je automobil kojim je Riječanin Siniša Krainc osvojio tri uzastopna naslova državnog prvaka, a ove godine pauzira. Bradarić će pokušati još jednom biti bolji od vodećeg u Prvenstvu Mađara  Istvana Kavecza, člana AK Dubrovnik racing. Kavecz je prije 20-tak dana u Sloveniji sa svojim BMW E91 imao teže izlijetanje, srećom bez posljedica, ali je upisao pobjedu obzirom da se nesreća dogodila u trećoj od dvije bodovane vožnje. Još jedan od vozača koji je okusio čari teže nesreće ove sezone i gotovo uništeni automobil vratio se na staze i na „domaćem“ Sljemenu može polučiti vrhunski rezultat. To je Zagrepčanin Dejan Dimitrijević (Zagreb Racing Team) za upravljačem „Seat Leona R32T 2.0“. Uz ukupnu pobjedu među njima trojicom treba tražiti i pobjednika grupe H/E1, dok će u grupi N glavnu borbu voditi vodeći Žarko Knego (Dubrovnik racing) i i drugoplasirani Filip Magdić (Šibenik), obojica u Hondama Civic TypeR.

Bodovno najgušće zasigurno je na početku drugog dijela sezone u grupi A. Vodi Saša Černeka (AKK Petak Klepac) u Hondi Civic TypeR, Slijedi ga s tri boda manje Hrvoje Čikor u Peugeotu 106 rally (AK Dubrovnik racing), dok je treći sa tri ovogodišnje pobjede u grupi Marko Ćoza (AK Grobnik) koji je za upravljačem „CitroenaC2 1.6“ zaostao bod više za vodećim. Uz pojedinačno rivalstvo ove je sezone izuzetno užareno i u klupskoj konkurenciji. Vozači Autokluba Dubrovnik racing sigurno kroče ka trećem uzastopnom naslovu prvaka i Zlatnoj plaketi HAKS-a, a najveći su im konkurenti članovi Autokluba „Oneum“ iz Omiša, istinsko iznenađenje brdske sezone, te trenutno trećeplasirani AKK Šibenik.

 

SVI POBJEDNICI

 

Rujanski automobilistički stampedo na hrvatskim prostorima počinje  posljednjim kolovoškim danom, 31., kada je uvodni dio tradicionalne i ove godine ne bilo kakve, već jubilarne utrke Stubičkih Toplica. Tim je povodom  Autoklub „Delta“ učinio i pažnje vrijednu gestu – pozvali su sve dosadašnje pobjednike od 1993. godine i najavili im dodjelu posebnih priznanja. Podno Sljemena sa zagorske strane naći će se tako četverostruki pobjednik Dubrovčanin Niko Pulić (1993.,1996.,2003. i 2010. godine), potom Talijan Rodolfo Aguzzoni (1994. i 1995.), Čeh Josef Krečmer (1997.), pa Slovenci Slavko Dekleva (1998.) i Vladimir Stankovič (1999.), naši veterani Dražen Belohradski (2000.), Boris Durlen (2001.,2002. i 2007.), Silvio Bajde (2005.), Ronald Šuran (2006.) i Branko Krstulović (2008.). Posljednje su godine rezervirane za mlade riječke asove – dvostrukog pobjednika Sinišu Krainca (2009. i 2012.) i Dina Butorca, pobjednika 2011. ujedno i aktualnog i apsolutnog rekordera sljemenske staze od Pila do Hunjke u vremenu 2:46,949 minuta. Butorac je ujedno uz Pulića, Krainca i Krstulovića dobitnik posebnog priznanja „Memorijal Slobodan Pavlović“ što se  od 2008. godine dodjeljuje za rekord staze, a u sjećanje prerano preminulog do tada jednog od utemeljitelja i direktora utrke.

Uz to voziti će se još jedan memorijal u znak sjećanja  prije pet dana preminulom istaknutom automobilistu Miroslavu Robiću. Uoči starta službenog dijela održati će se utrka oldtimera kojima se Robić zadnjih godina intenzivno bavio.

Dan uoči utrke u subotu od 8,30 do 11,30 sati u  Vatrogasnom domu Pila odvijat će se prijem vozača i vozila. Od 12 sati biti će slobodni, a potom od 14,30 sati dva službena treninga. U nedjelju 1. rujna voze se dvije bodovne utrke, prva u 11, a druga u 14 sati. Svečana podjela nagrada predviđa se oko 17 sati  sati u Parku vozača Pila. U subotu i nedjelju tijekom dana za  javni promet biti će zatvorena Sljemenska dionica županijske cesta 2019 od Pila do Hunjke.

(mik)