Brdsko prvenstvo Hrvatske - NA SLJEME,… NA SLJEME,…

  

 

                         U nedjelju 26.travnja auto utrkom  „22. Nagrada Stubičkih Toplica 2015. – Memorijal Slobodan Pavlović“ otvara se ovogodišnja brdska automobilistička sezona. Zagrebački Autoklub „Ina Delta“ uz pomoć suorganizatora Općinu Stubičke Toplice, autoklubove  „Stubaki“ i „Ina Delta Team“, te  počasno pokroviteljstvo Željka Kolara,župana Krapinsko-zagorske županije  pripremio je sa zagorske strane Sljemena legendarnu stazu „Zagorje“  od  Pila do pola dionice prema  Hunjki u duljini 5.510 metara. Za bodovanje Prvenstva Republike Hrvatske za moderna vozila Kategorija I (turistička vozila), PH povijesnih vozila i Prvenstvo Sjeverne lige HAKS-a, sudjelovanje je prijavilo 51  vozač iz čak 20 domaćih  autoklubova.

 

KRAINC FAVORIT

 

Favorit za pobjednika zasigurno je Riječanin Siniša Krainc koji brani boje Autokluba „Rijeka“ za upravljačem vrhunskog i svog trofejnog „Ford Escorta RS Coswortha“. Višestruki državni i aktualni prvak Kategorije I na Sljemenu je pobjeđivao tri puta 2009., 2011. i 2014.godine, a prošlogišnji rekord staze u vremenu 2:55,342 minuta Kraincu daje za pravo biti praktično jedini favorit. No, u istoj će mu se klasi suprotstaviti mladi „lavovi“ hrvatskog automobilizma Dejan Dimitrijević (AKK Velika Gorica) u Seat Leonu 3.2 Turbo i Domagoj Pereković (AKK Zanatlija) sa Mitsubishi Lancerom EVO IX.

Zanimljiva će biti i borba za ekipnu pobjedu, a time najava borbe za naslov u sezoni. Dubrovčani su najbrojnija ekipa, s devet vozača žele vratiti primat koji im je u kontinuitetu prošle godine preoteo goranski AKK Petar Klepac koji u startu nove sezone nisu u brojnom i kompletnom sastavu (Muhvić vozi PE u Austriji,...). Međutim, imenima i kvalitetom vozača u vrhu će zasigurno biti članovi AKK Velika Gorica (Magdić, Majić, stefanović i Dimitrijević)  i AK Rijeka čije boje uz Krainca, te dosadašnje asove Kopajtića i Vičevića od ove sezone brani i Marko Ćoza, viceprvak prije dvije godine.

 „Skidanje“ aktualnog i apsolutnog rekorda sljemenske staze od Pila do Hunjke u vremenu 2:46,949 minuta kojeg od 2011. Drži Dino Butorac teško je očekivati. Butorac je ujedno uz Pulića, Krainca i Krstulovića dobitnik posebnog priznanja „Memorijal Slobodan Pavlović“ što se  od 2008. godine dodjeljuje za rekord staze, a u sjećanje prerano preminulog do tada jednog od utemeljitelja i direktora utrke.

 

ROBIĆEV MEMORIJAL

 

Vozi se još jedan memorijal u znak sjećanja na istaknutg automobilistu Miroslava Robića. Uoči starta službenog dijela održati će se „3.Robićev oldtimer memorijal“ kao ispit točnosti.

Dan uoči utrke u subotu od 15 do 18 sati u Mjesnom uredu Pila odvijat će se verifikacija vozača, a istovremeno kod Vatrogasnog doma tehnički prijam vozila. U nedjelju  od 9 sati voze se prvo dva službena treninga,  u 12,30 sati je svečano otvaranje utrke, u 12,45 Robićev memorijal. Prva od dvije bodovne utrke starta u 13,30 sati. Svečana podjela nagrada predviđa se oko 17 sati  sati u Parku vozača Pila. U nedjelju tijekom dana od 8 do 19 sati za  javni promet biti će zatvorena Sljemenska dionica županijske cesta 2019 od Pila do Hunjke. (mik)

Snimci: M.Krpan