DOBAR NASTUP SZASA I JURIŠIĆA

  

Slovenija – GHD LUČINE 2015.

 

                   Zapadno od Ljubljane, u Poljanskoj dolini, na dionici  Todraž – Lučine, održana je međunarodna brdska automobilistička utrka „12.GHD Lučine 2015.“  u organizaciji ljubljanskog AMD „Zvezda“. Bodovana za FIA Europski kup IHCC, Prvenstvo Srednjeeuropske zone (CEZ) turističkih i povijesnih vozila, Prvenstvo Slovenije, Pokal AŠ 2005, te Triveneto prvenstvo okupila je 91 vozača i vozačicu iz deset europskih zemalja.

Nastupilo je devet hrvatskih vozača.U jakoj međunarodnoj konkurenciji iskusni i trofejni formulaš Mađar Laszlo Szasz koji formulom „Jono Ferrys“ nastupa za AK Dubrovnik racing osvojio je osmo mjesto generalke, ali i značajno drugo mjesto svoje klase u okviru bodovanja CEZ-a. Riječanin Mario Jurišić, član Autokluba „RI autosport“, 2012. godine deveti u FIA Europskom brdskom kupu, jedan je od rijetkih hrvatskih automobilista koji posljednjih godina ne propušta nastupe u Lučinama. Drugu je godinu za redom nastupio s „Opel Vectra STW“, nekadašnjim trofejnim automobilom višestrukog hrvatskog prvaka Splićanina Branka Krstulovića. Polučio zapažen rezultat – treće mjesto klase E1-2000 ccm, sedmo  mjesto „Divizije 3“ CEZ-a, a u ukupnom je poretku bio 28. s time da je ispred njega bilo i deset formula i prototipova. Tim je rezultatom bio najuspješniji hrvatski vozač s domaćom licencom, dok je sa 23.mjestom (peti u N-2000) Zagrepčanin Damir Mašić u Mitsubishi Lanceru Evo IX pod austrijskom zastavom upisao još jedan vrijedan rezultat.

U bodovanju CEZ-a treći klase A+3000 bio je Juraj Puškar (Zagreb Racing Team) ispred Laszla Hernadyja (Dubrovnik racing), a problemi tijekom druge vožnje Mađara Istvana Kavecza (Dubrovnik racing) u klasi E1+2000 „spustili“ su tek na šesto mjesto vremenom neznatno ispred mladog Davida Damianicha (Pula-Rovinj). Utrku je uspio završiti i Karlo Župan (Belson Nostalgija) u konkurenciji povijesnih vozila, dok je tehnički kvar njegova prototipa Osella PEA30 onemogućio Talijana Tiziana Ferraisa (Dubrovnik Racing) da okonča već prvu od tri vožnje.

 

Ukupnu pobjedu ostvario je jedan od favorita Talijan Federico Liber u formuli Gloria C8F. Jurio je i za novim rekordom kojeg je na szazi u Lučinama od 2012. Držao njegov sunarodnjak Denny Zardo. To mu je i pošlo za rukom u drugoj vožnji ostvarivši vrijeme 2:03,98 minuta prosjekom od 116 km/sat što je za 19 tisućinki sekunde bolje od dosadašnjeg apsolutnog rekorda staze.Drugi ukupno je bio Švicarac Tiziano Riva s formulom „Reynard 92D“ sa zaostatkom od 7,07 sekundi, a treći Čeh Vaclav Janik u prototipu Norma M20F. Najuspješniji slovenski vozač bio je Vladimir Stankovič u formuli Coloni JPV osvojivši deseto mjesto „generalke“. (mik)

Snimci: M.Krpan