„DRIVERI“ ZA REGIONALNO PRVENSTVO

  

Buzetsko brdo na drugi način

 

                        Prošle godine buzetski oktanski entuzijasti na domaćoj su stazi zaživjeli jednu novu automobilističku disciplinu. Preslikana od Talijana, otvorena je nova stranice auto utrka – „Formula driver“. Uz porođajne muke i ponekih nedorečenosti u pravilničkim segmentima, prvo utrka u Buzetu, potom na Učki, a krajem godine i na Grobniku, svaka je okupila po više od stotinu sudionika. Službeno i regularno bodovana tek za nekolicinu istarskih vozača Formula driver je od prošlogodišnje u ovu sezonu ušla kao disciplina u bodovnom sustavu Prvenstva Auto i karting lige Zapad za sve članove klubova s područja Regije Zapad HAKS-a čiji je administrativni nositelj odnedavno Auto karting savez Istre.

 

Poznata brdska staza buzetske utrke europskog prvenstva,  na svom većem  dijelu od Mosta do Svi Svetih , u duljini 3.500 metara, biti će u nedjelju 24.svibnja poprište prvog natjecanja nove sezone discipline osmišljene po uzoru na talijanski autoslalom. Duž dionice  u šest je zona brzina usporena šikanama.

Organizator „Erste Formula driver – Memorijal Mladen Žulić i Moreno Komar“ je Autoklub Buzet Autosport, a na stazi uz 56 prijavljenih vozačica i vozača u konkurenciji regionalnog prvenstva očekuje još 80-tak u promo vožnji, među kojima i goste iz inozemstva. Uz sve boduju se i Prvenstva Istarske rivijere i AKSi-ja, te Nagrada Grada Buzeta. Vozila su raspoređena u čak sedam klasa, dvije više u odnosu na prošlogodišnji ciklus.

Ova je utrka dio trotjednog buzetskog  vikend programa ekstremnih i adrenalinskih sportova jedinstvena imena „Xtreme Sport – Fest Buzet 2015.“. Prvi vikend svoje su već odradili motoristi, slijedili su biciklisti, a ovog su vikenda na redu automobilisti.

Program predviđa tehnički prijem i verifikaciju u subotu 23.svibnja od 15 do 18 sati, a nedjelja je natjecateljski ( i promocijski ) dan. Od 9 sati vozi se službeni trening, a u 11,10 sati, neposredno po svečanom otvorenju kreće prva od tri bodovne utrke čiji se rezultati zbrajaju.

Subotnja večer iza 22 sata ( i noć )  rezervirano je za zabavni program.

(mik)