FIA U MEĐUNARODNOM OLIMPIJSKOM ODBORU

  

                    Međunarodni olimpijski odbor (MOO)  primio je, za sada privremeno, u  dvogodišnje članstvo  Međunarodnu automobilističku federaciju (FIA). Službena potvrda o ovoj značajnoj informaciji u pisanoj formi ovjerena od predsjednika MOO Jacques Roggea još 9. prosinca 2011. ovih je dana upućena na sve zemlje svijeta članice FIA od strane Jeana Todta, predsjednika FIA.


Automobilistički i karting sport postao je tako članom najveće i značajne – olimpijske obitelji. FIA se zauzvrat obvezala pridržavati olimpijske povelje, te formiranja komisije sportaša kako bi nakon privremenosti članstvo postalo stalno.


Tim povodom Jean Todt je izjavio:


- Presretan sam  što je MOO prepoznao vrijednosti sporta, izvornost i prijateljstvo koji su dijelovi automobilizma jednako kao i olimpijskog pokreta.


Odluka o prijemu FIA u MOO od  izuzetnog je značaja. Ne treba očekivati da će se utrke formule 1 ili bilo koji automobilistički nastup odvijati na bilo ljetnim bilo zimskim olimpijskim igrama, barem ne tako skoro, ako ništa drugo ono zbog znakovitih riječi Jacquesa Roggea:


- Za olimpizam je i dalje važniji čovjek od stroja.


Informaciju je zaprimio i Hrvatski auto i karting savez pa se tako stječu i formalni razlozi da oktanski sport na četiri kotača i pri Hrvatskom olimpijskom odboru ima daleko značajniji status. Ako ništa drugo – ono formalni. (mik)


Snimio: M.Krpan