GHD LUČINE - HRVATI IZNENADILI PRIJAVAMA

  

 Slovenija - Međunarodna brdska auto utrka  

 

                   Zapadno od Ljubljane, na dionici  Todraž – Lučine,  u Poljanskoj dolini 8 i 9. kolovoza  održava se međunarodna brdska automobilistička utrka „GHD Lučine 2015.“ u organizaciji ljubljanskog AMD „Zvezda“. Boduje se za FIA Challenge IHCC, Prvenstvo Srednjeeuropske zone (CEZ) turističkih i povijesnih vozila, državno prvenstvo Slovenije, Pokal AŠ 2005 i međunarodni Slovenija Triveneto Pokal. Prijavljeno je 99 vozača i vozačica iz Slovenije, Hrvatske, Austrije, Poljske, Češke, Srbije, Italije, Bugarske, Švicarske i Crne Gore. Među prijavljenima je čak 10 hrvatskih automobilista, a uzbuđenja uz stazu neće nedostajati tim više što je završnica svake vožnje rezervirana za 15 formula i prototipova.

Među vozačima hrvatskih klubova treba iustaknuti članove AK Dubrovnik racing, strane koji pauze u hrvatskom prvenstvu upražnjavaju nastupima na europskim stazama. Tiziano Ferrais nastupa u prototipu „Osela PA30“, a državni prvak Laszlo Szasz u formuli „Jono Ferrys“. U klasi E1+2000 vozi Istvan Kavecz (BMW), te Laszlo Hernady sa Mitsubishi Lancerom Evo VIII u klasiGT+3000. U istoj klasi boje AK Zagreb Racing Team s identičnim automobilom branit će Juraj Puškar. Nastupe u Lučinama iz godine u godinu ne propušta niti riječki automobilist Mario Jurišić (AK RI autosport) koji je upravo na ovoj stazi prošle godine prvi puta nastupio sa Opel Vectrom 2.0 STW i pobijedio u klasi E1-2000, dok će se u klasi E1+2000 u međunarodnoj konkurenciji oprobati David Damianich (AK Pula-Rovinj) sa VW Golfom. Zagrebački klub „Belson Nostalgija“ ima svog predstavnika u Prvenstvu povijesnih vozila – Karlo Župan nastupa u klasi D3+2000 kategorije IV. Listu vozača iz Hrvatske zaokružuje Zagrepčanin Damir Mašić koji ove sezone vozi sa austrijskom licencom „Mitsubishi Lancer Evo IX“ u klasi N+2000.

Favoritima utrke slove prošlogodišnji pobjednik Švicarac  Tiziano Riva u formuli „Reynard 92D“ i jedan od ponajboljih, pobjednik iz 2013. Talijan Federico Liber (formula Gloria C8F) kojeg mnogi u budućnosti vide kao nasljednika nepobjedivog europskog prvaka Faggiolija.

Hrvatski auto i karting savez zastupljen je i u sudačkom dijelu, član Međunarodnog žirija je Arsen Ulčar, do prošle godine član FIA Komisije za brdske utrke.

Vozi se na atraktivnoj i zahtjevnoj stazi duljine 4.000 metara. Prvi od tri treninga starta u subotu u 11,30 sati, a u nedjelju su na rasporedu tri bodovne vožnje čija se vremena zbrajaju za konačni rezultat međunarodnog dijela. Prva starta u 10 sati, a proglašenje najuspješnijih očekuje se oko 18,30 sati.(mik)

 

Na slici: Mario Jurišić, Opel Vectra 2.0 STW (AK RI autosport)

               Snimio M.Krpan