HIDEG-KEREK POBJEDNICI FIA ERT

  

Europski uspjeh hrvatske posade Autokluba „Delta Sport“

HIDEG-KEREK POBJEDNICI FIA ERT-a

                       Mađarski automobilisti  Krisztian Hideg i Istvan Kerek koji nastupaju pod hrvatskom zastavom pobjednici su FIA Europskog rally trofeja za 2016. godinu u kategoriji ERT 2 za takozvane serijske automobile (grupa N). Na finalu sezone, Rallyu Waldviertel u Austriji članovi zagrebačkog Autokluba „Delta Sport“ u  Mitsubishi Lanceru Evo IX prošli su 12 brzinskih ispita dugih 163,44 kilometara za 1:41:15,1. Drugo mjesto s 4:14,4 minute zaostatka osvojili su Nijemci Björn Satorius i Tina Anemüller (Subaru Impreza WRX Sti). Hideg i Kerek tako su ovogodišnjem naslovu ukupnih pobjednika Mitropa kupa dodali i titulu u ERT2 kategoriji.

Do same završnice Rallya Waldviertel hrvatska je posada vodila i veliku borbu za pobjedu u ukupnom poretku Europskog rally trofeja. No, na posljednja tri brzinska ispita ipak je odlučila taktizirati i čekati pogrešku vodećih Rashida Al-Ketbija i Giovannija Bernacchinija u Fordu Fiesti R5. Mješovita posada iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Italije uspjela je u jakom tempu stići do cilja i slavila s minutom i 22 sekunde prednosti.

 

Europski rally trofej od ove je sezone počeo s novim sustavom natjecanja koji omogućava natjecateljima nastupe na regionalnim natjecanjima kroz koja tri prvoplasirane posade mogu izboriti finalne sezone na kojem se odlučuje o ukupnom pobjedniku. Hideg i Kerek ERT sezonu su počeli u Sloveniji na Rallyu Velenje, uslijedili su nastupi na zagrebačkom Ina Delta rallyu, potom Rallyu Weiz u Austriji i Croatia Rallyu u Istri. Na tim su nastupima ostvarili dovoljno bodova za plasman na završnicu sezone u kojoj su izborili drugo mjesto ukupnog poretka Europskog rally trofeja i pobjedu u klasi ERT 2.

Pobjednički šampanjac ukupnih pobjednika Rallya Waldviertel, bodovanog i za Prvenstvo i Kup Austrije, ispijala je domaća posada Raimund Baumschlager-Thomas Zeltner nastupivši u Škoda Fabia R5. Među 60 posada pristiglih do cilja bili su uspješniji za 23,4 sekunde ispred austrijsko-njemačkog tandema Christian Schuberth-Mrlik i Jasmin Noli u identičnom automobilu, dok je treću posadu u Škoda Fabia R5  Čehe Jana Cernyja i Petra Cernohorskyja na pobjedničkom postolju od drugog mjesta dijelilo tek 2,8 sekunde.

Vrijedi istaknuti i da je još jedan izvrstan sudački zadatak mjerenja vremena i obrade podataka u inozemstvu, na ovom rallyu, odradila 27-člana postava sudačke ekipe „Delta Timing“ istoimenog zagrebačkog Autokluba „Delta Timing“.

(mik)

Snimci: M.Krpan, Uroš Modlic, Daut Damarija