ISTRA I KVARNER SPREMNI DOČEKALI RELIJAŠE

  

41.Croatia rally HOK 2014.

 

                   Istra i Kvarner domaćini su još jedne vrhunske automobilističke manifestacije. U organizaciji Hrvatskog auto i karting saveza, a suorganizaciju autoklubova „D.T.“iz Poreča i „Opatija Motorsporta“ od 2. do 4. listopada održava se 41.Croatia rally HOK 2014. Boduje se za FIA Euopski rally Trophy, Prvenstvo Srednjeeuropske zone (CEZ) i Prvenstvo Republike Hrvatske.

Nastup je prijavila 31 posada iz šest zemalja: Ukrajine, Bugarske, Češke,Mađarske, Slovenije i Hrvatske. Tijekom dva natjecateljska dana u petak i subotu očekuje ih težak i naporan itinerer ukupne duljine 476,45 km od čega 193,50 km otpada na 14 brzinskih ispita što se voze na sedam različitih dionica.

Start i cilj rallya je u Poreču. Ceremonijalno otvaranje bilo je u četvrtak u popodnevnim satima s porečkog Trga Slobode. Publici se predstavila 21 posada, s time da će ih se još šest startati samo na subotnji dio (drugo bodovno natjecanje za PH).

Prvi se brzinski ispit  Boljun (duljina 14,99 km) vozio danas od 10,04 sati. Slijedio je prelazak preko Učke na kvarnersku stranu (BI Učka duljine 13,70 km) i dolazak u Opatiju, prvo na regrupiranje na kupalištu Slatina, a potom i u opatijsku luku na  servis. Potom se vozi još jedan krug ta dva brzinca, da bi u poslijepodnevnim satima  sve preselilo u srce Istre na BI Vrh (14,87 km) i BI Murari (14,87 km) koji se isto voze dva puta. Prvi dan će reli posade okončati u Poreču u 20 sati.

Drugi natjecateljski dan (subota) sastoji se od tri različita brzinska ispita koji se voze po dva puta. Prvi BI Stranići (14,71 km)  starta u subotu od 11,49 sati, slijede BI Lovreč (8,97 km) i BI Antonci ( 14,64 km). Poslije prvog „kruga“ brzinaca servis je na porečkoj rivi, a poslijepodnevni dio kreće od 14,33 sata. Pobjednička posada očekuje se u centru Poreča na ciljnoj rampi u 16,52 sati.

Uz zanimljive vožnje na brzinskim ispitima posebno je zanimljivo i cjelodnevno događanje u Opatiji na Slatini tijekom petka u okviru „2.Opatija auto-moto show-a“  gdje je predstavljeno niz novih, sportskih i povijesnih vozila, kao i bogat program prateće auto-moto industrije čiji je nositelj organizacije AK Opatija Motorsport.

Favoriti ovogodišnjeg, najstarijeg hrvatskog rallya su  Bugari Krum Doncev-Peter Yordanov (Ford Fiesta RS) i češka posada Vojtech Štajf-František Rajnoha (Subaru Impreza STI). Upravo oni bit će izazov hrvatskim asovima Juraju Šebalju i Toniju Klincu (Mitsubishi Lancer EVO IX), a dobar se rezultat očekuje i od hrvatskih posada, predstavnika klubova suorganizatora Šaškin-Bruner (Mitsubishi Lancer EVO X) i Dobrila-Raštegorac (Peugeot 207 S2000) iz porečkog „D.T.“, te Prodan-Draženović (Peugeot 208),članova „Opatija Motorsporta“.

Proglašenje najuspješnijih bit će u subotu s početkom u 20 sati.

(mik)

Snimci: M.Krpan