Karting - Regija Sjever - IVAN ŽOVAN JEDINI STOPOSTOTNO

  

                      I tako dok je sezona državnog prvenstva kartinga „na čekanju“ intenzivno teče sezona ove godine ustanovljenog i raspisanog Prvenstva Regije Sjever HAKS-a čiji je koordinator Zagrebački automobilistički savez. U planu je pet natjecanja sa po dvije bodovne utrke, a polovica sezone već je odrađena. Sve je počelo u Čakovcu početkom travnja, nastavilo se u Koprivnici sredinom svibnja, a krajem istog mjeseca ponovo se vozilo na čakovečkoj „Belici“. Intenzivno se priprema nova utrka početkom srpnja u Koprivnici, da bi se sve zaključilo uoči Velike Gospe sredinom kolovoza u Virovitici.

Po natjecanju okupi se 30-tak natjecatelja, a konkurencija je žestoka i uglavnom izjednačena. Samo jedan vozač, Ivan Žovan, član Karting kluba „1 Zagreb“ ostvario je stopostotni učinak pobijedivši na tri natjecanja u svih šest utrka klase V „Briggs 200“. Bodovno se udaljio od prezimenjaka Krunoslava i ležernije dočekuje završnicu prvog regionalnog prvenstva.

Uobičajeno polovičan broj nastupa, u tri natjecanja tri utrke imaju samo najmlađi. Tako u klasi I „Mini 50“ uz dvije pobjede i jedno peto mjesto lidersku ulogu trenutno ima Luka Tomašić (KK Koprivnica) ispred klupskog kolege Jana Tisaja koji je osvojio onu peostalu – treću pobjedu. Od ove sezone član zagrebačkog AKK Zanatlija Jan Pokos  startao je u klasi II 60 ccm izvrsno – sa dvije pobjede, da bi potom popustio, ali zadržao vodeću poziciju sa 14 bodova prednosti ispred Damiana Sekulića koji je tri ovogodišnje pobjede upisao kao novi član virovitičke „Cobre“. Samo je dva boda bolji od izvrsne Matee Turk, članice AK Inforkart Zagreb koja je sve dečke smazala na posljednjoj utrci u Čakovcu.

U klasi III „100 ccm“konačno se krenulo nastupima u posljednjem natjecanju praktično klupskim prvenstvom Infokarta. Poveo je Nikola Samaržija, ispred Karla Vrbanca i Dina Pavlica.

Največi broj pobjednika u dosadašnjih šest utrka je u klasi IV „125 ccm“. Ipak vrijedno sakupljanje bodova, uz samo jedan pobjedonosni prolazak ciljem (Koprivnica 2) na vrhu ljestvice drži  Žarka Martinjaka (Koprivnica), a minimalan zaostatak ima još jedan Koprivničanin  Branimir Rojko. S tri pobjede, ali bez bodova  u Koprivnici treći je Filip Romić (Cobra), pa će rasplet ove klase do kraja biti neizvjestan.

Osam klubova sakupljalo je bodove a najvrjedniji su bili članovi AKK Cobra iz Virovitice. No, „za petama“ su im Infokart, KK 1 Zagreb i Koprivnica, sve u dostižnom zaostatku za konačnu titulu ekipnog prvaka.

 

VIROVITICA IDE ILI ……??

 

Svi bi ovi vozači mogli svoj novi ogled imati i prije regionalnog u Koprivnici (2.7.) i to na nesuđenom, i po meni pogrešno najavljenom, otvorenju sezone Prvenstva Hrvatske i to u Virovitici 19. lipnja. Da li će poslije tri otkazane utrke konačno startati sezona Nacionalnog otvorenog i Državnog prvenstva tek ćemo vidjeti. Organizator, agilni članovi mladog i uspješnog Auto karting kluba „Cobra“  čine napore da na svojoj stazi u Virovitici okupe hrvatsku elitu. U tom su smjeru čak  uputili poziv svim vozačima hrvatskih klubova sa „bonus“ članarinom za PH koja je smanjena „na pola“. Uz to slobodni trening je „gratis“. Hoće li barem to biti primamljivo, hoće li se u Virovitici „popušiti lula mira“ hrvatskog kartinga. Sve u interesu – karting sporta. Preživljavanja oktanske grane koja ima svoje temelje, ali malo su „poljuljani“.

Jesam li ili nisam pogriješio, ili sam bio vidovit glede otvorenja sezone – tek ćemo vidjeti. Bilo bi mi draže da sam najavljivao treću  utrku sezone, ali….

 

                                                                                                        Miroslav KRPAN