In Memoriam - MARIJAN KOSTRENČIĆ (1959.-2016.)

  

Umro je Marijan Kostrenčić. Prerano nas je napustio čovjek pune životne energije, vrsni znalac „zanata“ kojem je posvetio život tijekom kojeg je stekao znanje, ugled i status cijenjenog stručnjaka, poslovnog čovjeka, vrsnog suradnika, dragog prijatelja.

 

Vijest o nenadanoj smrti Marijana Kostrenčića  izazvala je trenutnu nevjericu, nenadanost, a ujedno sve koji su ga znali ostavila bez riječi.

Poznavali smo ga i mi ljubitelji oktana i brzina. I to ne slučajno i površno, već kao časnog predsjednika Hrvatskog auto i karting saveza kojoj je dužnosti posvetio dio svog intenzivnog života u periodu od 2009. do 2013.godine. Istinsko je zadovoljstvo bilo surađivati s čovjekom koji se rado družio s ljubiteljima brzina na radnim skupovima, na natjecanjima, u našim domaćim, ali i FIA međunarodnim forumima, na brojnim manifestacijama koje je rado posjećivao. S guštom je razgovarao o svojoj ljubavi prema povijesnim vozilima, ugradio je dio sebe, svog iskustva i znanja u temeljne postavke hrvatske nacionalne automobilističke i karting sportske asocijacije – Hrvatskog auto i karting saveza.

Marijan je bio predsjednik kojeg ćemo se rado sjećati, čije ćemo stavove, mišljenja, ideje i djela rado spominjati i obnavljati dok god osjetimo miris benzina i poriv adrenalinskog naboja za brzinama, pobjedama, vrhunskim rezultatima na stazama širom Hrvatske, ali i izvan granica.

 

I upravo izvan hrvatskih granica neumitna je smrt zatekla Marijana Kostrenčića. Na jednom od brojnih poslovnih putovanja, u Izraelu. Samo nekoliko dana prije nego li je prestalo kucati njegovo veliko srce doživio je moždani udar. Posljedice su bile kobne.

Rodio se 1959.godine u glavnom gradu Sudana Khartoumu stjecajem okolnosti gdje je njegov otac obavljao diplomatske dužnosti. Školovanje zaključuje u Zagrebu gdje je završio i Pravni fakultet. Postavši pravnim savjetnikom u Ingri počeo je utirati svoju poslovnu karijeru, a istu je učvrstio u Ini na odgovornoj dužnosti zamjenika predsjednika Poslovodnog odbora. Znanje stranih jezika bilo je i predispozicija odlaska u Ministarstvo vanjskih poslova RH gdje je bio šef kabineta ministra i načelnik Odjela za strana ulaganja i koncesije.

Godine 1995. prelazi u Lura grupu gdje je do 2000.godine bio potpredsjednik za organizacijske i pravne poslove.  Bio je većinskim vlasnikom i direktorom tvrtke Intel d.o.o. (1992.-2005.g.), liderske konzultantske tvrtke, a također i direktor i suvlasnik konzultantske kompanije Lintel GmbH sa sjedištem u Beču.

Upravo se posao konzultanta i lobista za Marijana pokazao presudnim, kao stvorenim za njega. Bio je konzultant velikog broja domaćih i stranih tvrtki i korporacija na našem tržištu čija su imena prestiža jednostavno garancija koja se cijeni.

Svoj obol dao je i na odgovornim funkcijama predsjednika Nadzornog odbora VIPnet d.o.o. čiji je jedan i od osnivača, potom u Večernjem listu d.d., HOK osiguranju d.d. i Generalturistu d.d., a članom NO bio je u Diners Club Adriatic d.d., Tisak d.d. i Klementine d.o.o.

Bio je izvjestitelj za Hrvatsku Komisije za poreze Američke odvjetničke komore, a gotovo 20-tak godina bio je pročelnikom Odsjeka za gospodarstvo Matice Hrvatske, pa su njegova brojna stručna javna istupanja upravo u toj ulozi bila česta u većini hrvatskih medija. Počasnim je članom Croatia EU Business Councila i potpredsjednik Hrvatskog društva lobista.

Savršeno je razumio novinarsku branšu, a prvi doticaji s Večernjim listom 80-tih zadržali su ga uz taj vodeći hrvatski dnevnik do prerane smrti. Ni osobno se nije libio pisati pa su posljednjih godina posebno znane njegove kolumne na portalu PolitikaPlus kao konstruktivnog kritičara domaće politike i gospodarstva.

 

Marijan Kostrenčić bio je osoba nevjerojatne energije, znatiželje, putnik i poliglot, poriv su mu bili biznis, putovanja i znatiželja. Za njega se znalo da je najumreženiji poslovni čovjek Hrvatske.

Umro je naglo, nepredvidivo, iznenada. Iza sebe ostavio je dubok trag koji će dugo ostat upečatljiv.  

Svakome tko ga je poznavao, cijenio i s Marijanom surađivao ostat će u trajnoj uspomeni.

Tako i nama u Hrvatskom auto i karting savezu.

Počivao u miru.

 

Miroslav Krpan