Ovdje ste:   Informacije > PRVI RALLY MOSLAVINA

PRVI RALLY MOSLAVINA

  

Nastavlja se rally državno prvenstvo

 

                   Odmarali su 90 dana. Hrvatski relijaši odradili su tek dva rallya ovogodišnje sezone Prvenstva Republike Hrvatske. Jedan okolicom Zagreba u svibnju i jedan gostujući oko Velenja u Sloveniji. Predstoje četiri u samo 60 dana.

Prvi je na redu krajem ovog tjedna, 12. i 13. rujna kada se u organizaciji zagrebačkog Autokluba „Delta Sport“ vozi međunarodni „1.Rally Moslavina 2014.“za Prvenstvo Hrvatske i Prvenstvo Sjeverne lige HAKS-a. Suorganizatori i domaćini su gradovi Kutina i Popovača, te Općina Velika Ludina.

Na startu se očekuje tek 28 automobila, 26 hrvatskih i dvije mađarske posade. Očito je to realnost trenutka oktanske sportske „kraljice“ – rallya u Hrvata.

Rally Moslavina projekt je na kojem već godinu dana intenzivno radi ekipa zaljubljenika u auto sport zagrebačkog „Delta Sporta“. Na ovim prostorima (Gojlo) prije 65 godina utemeljeno je Auto-moto društvo „Nafta“, preteča svih danas zagrebačkih Ina i Delta autoklubova, ma koliko ih god bilo. Prihvaćeni su izvrsno i dočekani širokih ruku u Sisačko-moslavačkoj županiji u koju stiže atraktivna manifestacija čiji će značaj popularizirati taj kraj Hrvatske kojem se tako pruža nova šansa prezentacije potencijala kojeg ima ta hrvatska županija. Moslavina se ovim rallyem predstavlja svijetu automobilizma, a istovremeno auto sport se na jedinstven način predstavlja Moslavini i Sisaško-moslavačkoj županiji.

Start i cilj bit će na Trgu Kralja Tomislava u Kutini gdje su prvog dana svi sudionici posebni gosti tradicionalne manifestacije Voloderske jeseni ( 12.rujna u vremenu od 11 do 12 sati ). Itinerer je bogat i sadržajan, vozi se ukupna dionica od 283,47 km. Više od četvrtine (75,64 km) otpada na osam brzinskih ispita tri različite dionice. Prvog je dana u večernjim satima noćno uzbuđenje ulicama i trgovima  središta Kutine. Dva se puta vozi „brzinac“ dug 2,12 km, prvi sa startom u 19,14 sati, a drugi u 21,04.

Subotnji program predviđa tri „kruga“ sa po dva brzinska ispita. U 9,34 sati starta BI „Gojlo 1“ duljine 9,12 km, a slijedi „Popovača 1“, ujedno najdulji brzinski ispit od 14,68 km. U 13,15 sati je drugi, a u 16,11 treći i završni krug ovim dionicama.

 

ŠEBALJ I KLINC – STARTNI BROJ 1

 

Startni broj „1“ i ovog je puta rezerviran za najtrofejniju hrvatsku rally posadu Zagrepčane Juraja Šebalja i Tonija Klinca, članove AKK Sveta Nedjelja. Očekivano, startaju u svom „Mitsubishi Lanceru EVO IX“ kojim su već niz puta pobijedili i osvajali naslove državnih i međunarodnih prvaka. Sa dvije ovogodišnje pobjede vodeći su u Prvenstvu Republike Hrvatske, „debelo“ odmakli za 20 bodova u ukupnom poretku ispred mađarskog tandema Janos  Szilagyi-Botond Csanyi, članova domaćina i organizatora AK Delta Sport. Iako su najavljivali sezonu u Hondi, ovog se puta na staze vraćaju u „Mitsuhishi Lanceru EVO IX“. Među prvih pet na startu će biti,prema prijavama, još tri „Miceka“, Mađari Krisztian Hideg-Istvan Kerek (AKK Sveta Nedjelja) i Antal Kovacs-Gergo Istovics. Sa „EVO X“  u lov na bodove kreću prošlogodišnji prvaci grupe N Porečanin Daniel Šaškin i Zagrepčanin Damir Bruner, članovi porečkog Autokluba „D.T.“.

Željno se očekuju i nastupi Dobrile, Prodana, Lončarića, te ostalih predstavnika deset hrvatskih klubova, među kojima su domaćini (Delta Sport) najbrojniji sa osam posada. Zastupljeno je ukupno deset marki automobila. Poslije tek dva rallya i tijesnih bodovnih razlika teško je pretpostavljati favorite sezone, ali upravo moslavački rally može biti orijentir za istarsko-kvarnersku završnicu što slijedi u listopadu i studenom. Tek riječ-dvije o ekipnoj konkurenciji – samo po jedan bod dijeli  tri najbolje ekipe slijedom AKK Sveta Nedjelja, AK Delta Sport i AK Opatija Motorsport. Naslov „brane“ Opatijci.

 

Verifikacija i tehnički prijam je u petak,12.rujna od 8 sati u Sportskom centru Kutina, Shakedown se vozi od 13 do 15 sati, a ceremonijalni start je u 17.01 sati na glavnom kutinskom Trgu kralja Tomislava. Niz uglednih gostiju, predstavnika lokalne uprave i samouprave, govornici, čelni ljudi HAKS-a dio su protokola otvaranja ove manifestacije. Od 19 sati kreće borba za bodova. Sutradan u 18,40 na ciljnoj rampi očekuje se pobjednička posada. (mik)

 

Na slici: Juraj Šebalj-Toni Klinc (foto:www.sebalj-klinc.com)

                    

 

 

 

 

 

 

 

.