U OPATIJI - RALLY PREDSTAVLJEN MEDIJIMA

  

41.Croatia rally – HOK

 

                    U opatijskom  restoranu Vongola na plaži Slatina održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljen 41. Croatia rally – HOK i 2. Opatija auto moto show. Cjelokupno događanje, koje će se održavati od 2. do. 4. listopada u Poreču i Opatiji, najavili su glavni tajnik HAKS-a Zrinko Gregurek i tehnički koordinator rallya Mato Šebalj, te predsjednik AK Opatija motorsport Igor Puž, dok je o turističkom i sportskom značaju ove manifestacije govorio predsjednik Sportskog saveza grada Opatije  i zamjenik gradonačelnika Fernando Kirigin.  Ovogodišnje izdanje 41. Croatia rallyja  – HOK, vozit će se diljem Istre, sa startom i ciljem u Poreču, dok će se dva brzinska ispita voziti i na kvarnerskoj strani Učke. Ukupna dužina itinerera iznosi 476,72 km, predviđeno je 14 brzinskih ispita, na 7 različitih staza, a dužina brzinskih ispita iznosi 193,20 km.

Zrinko Gregurek zahvalio se Igoru Pužu i AK Opatija motorsportu na odluci što su prihvatili suorganizaciju kvarnerskog dijela rallya te gradu Opatiji odnosno Fernandu Kiriginu što su prepoznali značaj ovog natjecanja.

- Radi se o vrlo zahtjevnoj manifestaciji i vjerujemo da će biti veliki odaziv posjetitelja, kako domaćih tako i stranih. Opatija u ovoj godini slavi 170 godina turizma, a prve fotografije rallyja u Opatiji postoje iz 1904. godine. Opatija zaslužuje biti na vrhu rallyja i vjerujemo da ćemo i druge godine biti na istome mjestu, istaknuo je Fernando Kirigin,

Mato Šebalj, tehnički koordinator 41. Croatia rallyja istaknuo je da je koncept brzinaca sličan prošlogodišnjem te da će start i cilj biti u Poreču. Od vodećih hrvatskih snaga na rallyju moći ćemo vidjeti posade Šebalj / Klinc, Šaškin / Bruner, Dobrila / Raštegorac te Prodan / Draženović, dok će se od stranih posada na startu naći posade iz Bugarske, Ukrajine i Češke koji će svoje umijeće vožnje između ostalog demonstrirati u Ford Fiesti R5.

Centralni dio prvog dana održavanja rallyja ponovo će zauzeti Opatija auto moto show, cjelodnevno događanje na plaži Slatina. Osim što će ponovo ugostiti sudionike natjecanja, ove godine sadržajno će biti još bogatije.

Cijela manifestacija započinje u 9 sati ujutro, a prvi vozači će na Slatinu stići u 11 sati, a na opatijski mul u 11,30 sati. Kao i prošle godine, tako će i ove godine biti upriličeno druženje s vozačima, a svaki automobil će se na Slatini zadržati pola sata, dok će na opatijskom mulu, na kojem je smješten mobilni servis, zadržati oko 45 minuta. Opatija auto moto show, i ove godine će posjetiteljima Opatije ponuditi još jedan nezaboravan dan kojeg će popuniti trkaći automobili koji sudjeluju na rallyu, bolidi Formule 1 iz različitih dekada njezine bogate povijesti, motocikli koji su pisali povijest na legendarnoj prelučkoj stazi, zatim prerađene jurilice za brdo i krug, a posjetitelji će moći osjetiti i dašak prošlih vremena na prezentacijskoj smotri oldtimera. Sve navedeno samo je dio programa i ponude s kojom će se popuniti sajam automobila na kojem ćemo premijerno predstaviti i nekoliko noviteta. Tako će svi zainteresirani posjetitelji imati prilike vidjeti novi model Renaulta Twingo, zatim Citroen C4 Cactus i C1 te talijanskog proizvođača električnih vozila GreenGo!

Uz ekipu s Grobnik Track day-a te tuning Riverside Customs Cluba, prvak Europe Tomislav Muhvić predstavit će svoj Mitsubishi Lancer Evo IX, aktualni prvaci hrvatske u rallyju, posada Mihelić / Butorac, izložiti će svoj Citroen C2R2, dok će riječki vozač brdskih utrka Mario Jurišić uveličati manifestaciju sa svojom novonabavljenom Opel Vectrom ST.

-Obzirom da se manifestacija održava u radnom tjednu, poučeni lanjskim iskustvom, ove godine odlučili smo produžiti istu sa zabavnim djelom programa, a ujedno napraviti i svojevrsni oproštaj od ljeta. Tako će cijelu manifestaciju glazbom zatvoriti Koktelsi i The Shaiones, čiji su nastupi predviđeni od 19 sati. Ulaz na kompletnu manifestaciju je slobodan, dodao je Igor Puž.

 

ZATVARANJE CESTE

U petak, 3. listopada, od 9 i 30 do 15 sati vozi  se brzinski ispit na relaciji : Vranja ( od tunela Učka) – Učka – Veprinac- Tumpići- križanje s cestom A8 (Matulji – Tunel Učka). Navedena prometnica i sve njoj prilazne ceste biti će zatvorene za javni promet u tome periodu.

 

BRZINSKI ISPITI NA UČKI

Prvi brzinski ispit BI Učka 1 na rasporedu je u 10:37 sati, dok je drugi prolaz BI Učka 2 zakazan za 13:18 sati. Po završetku ispita sudionici natjecanja spustit će se na Slatinu, a po završetku regrupinga uputit će se na opatijski mul na kojem se nalazi servisni park te osigurano mjesto za dotakanje goriva.

(mik,nic)

Snimci:ni.c, m.k.