ZAGREB DOMAĆIN DRUGOG SLALOMA OVE SEZONE

  

Autoslalom u Španskom

 

                        Sezona je, blago rečeno, startala „šepavo“. Ili, bolje rečeno – nije startala kako je bila planirana. U startu su otkazana tri natjecanja (Rijeka, Pula, Poreč), da bi srećom sredinom lipnja konačno zaživjelo ovogodišnje Prvenstvo Republike Hrvatske u autoslalomu. Samo koji dan uoči početka ljeta led su prvi organizacijski probili entuzijasti zagrebačkog Autokluba „Dubrava“ u urbanoj sredini ovog zagrebačkog naselja. Slijedilo je potom prvo gostovanje na novoj destinaciji u Generalskom stolu u organizaciji Autokluba „INA Delta“. I eto, poslije ljetne pauze ponovo organizaciju potpisuju članovi kultnog zagrebačkog kluba, odnedavno imenom, kadrovski i infrastrukturno objedinjenog u INA Delta.

Treće natjecanje sezone vozi se na poznatoj zagrebačkoj karting stazi „Špansko“ u subotu 13.rujna pod nazivom „12.Nagrada Grada Zagreba – 2.Memorijal Mire Nikolić 2014.“. Već je iz imena razvidno da je manifestacija u spomen najtrofejnije i najbolje hrvatske vozačice svih vremena, prošle godine preminule Mire Nikolić. Pokrovitelj natjecanja je Grad Zagreb čijeg gradonačelnika Milana Bandića očekuju i na otvorenju. Boduje se Prvenstvo Republike Hrvatske, Prvenstvo Sjeverne lige HAKS-a i Prvenstvo Zagreba. Nastup je prijavilo 53 vozačica i vozača iz 14 klubova.

U ova teška recesijska vremena treba biti zadovoljan i ovim brojem sudionika iako je to polovica onog koliko ih se do prije godinu-dvije pojavljivalo na autoslalomu. No, nije zgorega navesti još koji statistički podatak – do ovog natjecanja startni broj za nastupe u autoslalomu ovogodišnje  sezone zatražilo je (i dobilo besplatno !!) čak 161 vozačko ime licencirano u HAKS-u iz 29 klubova. A eto nam trećeg natjecanja s prosjekom sudionika – 50 ! Ostali su očito „uokvirili“ svoj startni broj i drže ga iznad kreveta na zidu. Do nekih boljih vremena !?

 

HRVOJE BELINIĆ I NINO ANDREJEVIĆ – OPET OD NULE

 

Novi sustav bodovanja donio je i zanimljiv tijek sezone. Na vrhu „vraćene“ generalke dva su istinska asa bodovno izjednačeni, svaki sa po jednom pobjedom i jednim drugim mjestom. Prvu, zagrebačku pobjedu polučio je Hrvoje Belinić, član Autokluba „Pula-Rovinj“, a već u Generalskom stolu uzvratio mu je trofejni slalomaš, pobjedama nasljednik Dejana Kopajtića, mladi istarski as iz Lupoglava Nino Andrejević, član AK Opatija. Po svemu sudeći među njima treba tražiti novog prvaka. Odlučiti će Špansko i Slano (posljednje natjecanje sezone na krajnjem jugu kroz 15 dana).

Hrvoje Belinić u prigodi je postati i dvostruki državni prvak ove godine – vodeći je u grupi „sprint“ sa zavidnom prednošću ispred čak trojice vozača „Dubrave“ – Gorana Sruka, Ivana Srebačića i Davora Čosića. U konkurenciji grupe „serija“ sa svije pobjede vodi Goran Laušin (SAK Samobor), dostojno ga prati klupski kolega Marko Mirosavljević, a za treće će se mjesto po svemu sudeći boriti tri iskusnika Krešo Merlić (AKK Zanatlija), te dva Samoborca Dario Mučnjak i onaj najpoznatiji ( i najstariji ) Antun Laušin.

Vozačica je ove sezone „čak“ šest ali vodeća je neprikosnovena Iva Damarija (AK Pula-Rovinj), dok će među juniorima status najboljeg ostati, po svemu sudeći, u porodici Andrejević. Nino je napustio juniorske vode i „štafetu“ predao mlađem Sandiju (AK Opatija) koji sa dva druga mjesta vodi.

 

TKO ĆE BITI EKIPNI PRVAK ??

 

Ekipno je gusto u vrhu ljestvice PH. Trenutno AK Pula-Rovinj ima 66 bodova, SAK Samobor 64, AK Dubrava 62 i AKK Zanatlija 60. Među njima treba tražiti nasljednike Opatijcima koji ove godine nisu u obrani prošlogodišnje titule ekipnih prvaka (trenutno su tek sedmi).

 

Trkalište na karting stazi Špansko pripremljeno je na punoj duljini od 1.270 metara uz 35 slalom vrata i dodatne skupine osam čunjeva u nizu. Staza je idealna za brze automobile tako da i favoriti mogu biti „u sjeni“. Iznenađenja su uvijek moguća.

Jutarnji sat od 8 do 9 rezerviran je za verifikaciju sudionika, trening je u 10,30 sati, a prva od tri bodovne vožnje starta u 13 sati neposredno po svečanom otvaranju. Pobjednici će zaslužena priznanja primiti oko 17 sati. (mik)

 

Na slici: HRVOJE BELINIĆ (snimio Kristian Sabol)