Inter Cars Učka 2017. – formula driver

  

NA STARTU 132  VOZILA

                     S kvarnerske strane, na dionici legendarne brdske auto utrke na padinama Učke, u nedjelju 23.srpnja održava se „Inter Cars Učka 2017.“, natjecanje nove automobilističke discipline što se razvija brzinom zvuka. Vozi se „formula driver“, kombinacija brdske auto utrke i autoslaloma po uzoru na natjecanja u susjednoj Italiji. Staza duljine 3.000 metara, sa startom u Veprincu, bit će na brzim i ravnim dijelovima s osam šikana, usporena „zidovima“ autoguma .
-Našem je klubu ovo šesto natjecanje kojeg organiziramo, a ohrabreni uspjehom protekle tri godine evo nas opet četvrti put sa formulom driver. Priređujemo drugu utrku sezone međunarodnog HAKS Kupa Formula driver, a trud i kvalitativni kontinuitet prepoznali su pokrovitelji,sponzori, a prije svega vozači,sudionici utrke. Pobrinuli smo se za još kvalitetniji medijski iskorak, tako da će i ove godine slika uživo s Učke putem suradničkog Kreator TV-a otići diljem Hrvatske, a istovremeno će se sve prikazivati i na velikom ekranu u centru Veprinca – istakao je u ime organizatora na susretu s novinarima održanom u opatijskom restaurantu „Molo“ Igor Puž, predsjednik Autokluba „Opatija Motorsport“.
Manifestacija je izvrstan spoj sporta i turizma. Prijavljeno je 132 vozača i vozačica iz Italije, Austrije, Slovenije i Hrvatske. Za HAKS Kup prijavljeno su 64 sudionika razvrstanih u sedam klasa iz 21 hrvatskog kluba i inozemstva.Natjecanje se službeno boduje i za Prvenstvo Auto i karting saveza Istre, te Prvenstvo Auto i karting lige Zapad HAKS-a koja obuhvaća klubove Istre, Kvarnera i Gorskog kotara. Inozemni vozači uglavnom su sudionici promo vožnji i Prvenstva istarske rivijere, a stižu s nizom zanimljivih i atraktivnih vozila posebno pripremanih za ovu disciplinu.
-Sportski savez grada Opatije i dalje će podržavati i maksimalno pomogati organizatoru u čijim su redovima iskusni i trofejni automobilisti. Manifestacija se priprema sa srcem i dušom, spoj je mora i obronaka Učke, iz godine u godinu ulaže se napor više, zanimljivost koja pruža zadovoljstvo – kazao je Fernando Kirigin, predsjednik gradskog sportskog saveza.
-Uz  ovakvu organizaciju, značajnu svojim obujmom za grad i građane, društvo i gospodarstvo uz sportski karakter izuzetno je značajan onaj turistički. Zato Grad Opatija zdušno stoji uz vrijedne automobilističke entuzijaste, želeći im uspješnu provedbu svega zamišljenog tijekom vikenda, a sudionicima dobre vožnje – u ime Grada Opatije istakao je Robert Kurelić,predsjednik Gradskog vijeća Opatije.
Organizator je zahvalan glavnom pokrovitelju „Inter Carsu“, jednoj od dvije vodeće europske tvrtke u branši autodijelova u ime koje je Raul Bratović pozvao sve ljubitelje brzina na padine Učke.
Ove se godine uvodi „Memorijal Filip Spevec“ u znak sjećanja na tragično preminulog vozača i suradnika organizatora, a tim će se povodom dodijeliti nagrada najbržem vozaču dana. Putem Facebooka provodi se nagradna igra za gledatelje, a najsretniji će biti u prigodi voziti se s vozačima organizatora Mateom Butorcem, Viliamom Prodanom i Tomasom Hrvatinom.
Tehnički prijam i verifikacija odvijati će se u subotu od 15 do 19 sati u prostorima Mjesnog odbora Veprinac. Nedjeljno jutro od 8,30 sati predviđeno je za trening, a u 11,10 sati je start prve od tri bodovne vožnje čiji se rezultati za konačan poredak zbrajaju. Proglašenje najuspješnijih predviđeno je oko 18 sati u Veprincu gdje će cjelodnevno biti i park vozača. Prometnica od Veprinca u smjeru vrha Učke, do skretanja za ex.Ina odmaralište bit će zatvorena za javni promet u nedjelju 23.srpnja od 8 do 19 sati. Alternativni put je Tunel Učka, a prilaz do vrha Učke je s istarske strane.
(mik)