Istarska automobilistička metropola

  

TREĆI MEMORIJAL ĐANI ŠVERKO

                  Prijatelji i velikani nikad se ne zaboravljaju. Da je tome tako u Buzetu su svjedočili brojni sudionici trećeg Memorijala Đani Šverko što je povodom godišnjice smrti ovog istaknutog i trofejnog automobilističkog asa održan u Buzetu. Od prošle godine Buzet je bogatiji za jedan autentičan i specifičan, nadasve dojmljiv spomen dom. U rodnoj kući Đanija Šverka, u centru Buzeta, povodom druge godišnjice njegove smrti otvoren je Spomen dom Ivana Đanija Šverka koji je ove godine upotpunjen raritetnim eksponatom. U prostoriju je, uz čuđenje mnogih o načinu te akcije, od sada smješten i njegov „bolid“, Abarth kojeg su u cijelosti obnovili članovi Oldtimerske fićo scene Hrvoje Ćubelić i Vedran Rajačić.
U Buzet je iz brojnih gradova Europe, ne samo Hrvatske, već Bosne i Hercegovine, Slovenije, Njemačke, Austrije, Švicarske i Srbije stiglo 50-tak povijesnih automobila od kojih su većinu činili uvijek pažnje vrijedni „fićeki“ svih godišta i oblika. Izuzetno dobro očuvani zahvaljujući svojim vlasnicima, ove su godine uz posjet grobu Đanija Šverka, uz nezaobilazno cvijeće i svijeće, te pjev buzetske klape, svi sudionici posjetili i Motovun.
U ime Grada Buzeta, uz Šverkovu kćerku Milu Velnić, te članove oldtimerske fićo scene, organizatore ovog, sad već tradicijskog memorijala, sudionike je pozdravio gradonačelnik Siniša Žulić.
-Hvala vam na dolasku jer to je najmanje što možemo učiniti za Đanija koji je zadužio sve nas, sve koji smo ga poznavali, obožavatelje i navijače, ovisnike o brzinama i mirisu benzina, sve nas žitelje rodnog mu Buzeta koje je toliko volio i uvijek mu se sa sjetom vraćao. Sjećanja na velikog čovjeka i trofejnog hrvatskog automobilističkog internacionalca ne blijede, pa mu u spomen posvećujemo ovaj dan kojeg Buzet, automobilistički centar Hrvatske i zaslužuje - istakao je Žulić.
Spomen muzej Đanija Šverka u njegovoj rodnoj kući prostor je s nebrojeno eksponata, fotografija, novinskih isječaka, pehara i priznanja,osobnih stvari i sportske opreme, te ponekog dijela sportskih bolida vezanih uz sportski život automobilističkog doajena Đanija Šverka, svojevremeno 60-tih godina prošlog stoljeća uz brojne naslove državnog prvaka, jedinog u toj kategoriji europskog prvaka s ovih naših prostora.
Posjet Motovunu oduševio je sve. Povod da se zadrže u ovom gradu Velog Jože još je jedan velikan automobilizma, rođeni motovunac Mario Andretti, američki automobilist koji je kroz 50-tak godina aktivnog bavljenja auto sportom upisao, danas daleke 1978.godine i naslov prvaka svijeta Formule 1. Sudionike Momorijala ispred Hotela Kaštel, u kojem se Đani Šverko vjenčao, prigodnim je riječima dočekala Erika Erik-Legović, kćerka vlasnika hotela u sklopu kojeg je Kulturno edukacijski centar Kaštel i spomen soba Mariju Andretiju. O postavi vrhunske izložbe i stalne edukacijske postave koja Motovun predočava u jednom izuzetnom svjetlu, govorio je kustos Ivan Hrastovčak, a sve se završilo zajedničkim ručkom i dodjelom spomen zahvalnica koje je svima uručila Mila Velnić uz posebnu zahvalu najbližim suradnicima Hrvoju Ćubeliću iz Rijeke i Grgi Dulabiću iz Münchena koji su inicijatori brojnih akcija usmjerenih na očuvanje lika i djela Đanija Šverka.
Povratkom u Buzet, grad automobilizma, znan već četiri desetljeća po najvećoj i najznačajnijoj hrvatskoj brdskoj auto utrci, prijateljski su nastavljene „štorije“ iz oktanskog svijeta za koje je ovog puta zaslužan čovjek na kojeg sjećanja ne blijede – Đani Šverko.
(mik)
Snimci: M.Krpan