JURAJU ŠEBALJU DIJAMANTNA KACIGA HAKS-a

  

Svečanošću u zagrebačkom Westinu zaključena sezona 2015.godine

 

JURAJU ŠEBALJU  DIJAMANTNA  KACIGA HAKS-a

 

Nagradu za životno djelo HAKS-a primili Ante Baumgartner, Berislav Čegelj, Zrinko Gregurek i Vladimir Zadravec

 

                         Hrvatski auto i karting savez svečanošću dodjele priznanja u hotelu „The Westin“ zaključio je uspješnu i izuzetno bogatu prošlogodišnju natjecateljsku sezonu u automobilizmu i kartingu. Dodijeljena su 322 različita priznanja za rezultate ostvarene na stazama, kao i posebna priznanja proistekla po pravilnicima domaćeg auto i karting sporta. U pojedinačnoj konkurenciji za prvo, drugo ili treće mjesto brojnih klasa ili grupa, odnosno ukupnog poretka nagrađeno je 178 pojedinaca iz 52 kluba.

Najuspješnijim automobilistima sezone 2015. proglašeni su Mađar Laszlo Hernady,član Autokluba „Dubrovnik racing“, Puljanka Iva Damarija (AK Pula-Rovinj) najuspješnija je vozačica, a Ivan Bekavac (AK Solin) najuspješniji junior u auto sportu. U kartingu su dijeljena tri priznanja – Juraj Kovačić (KK 1 Zagreb) najbolji je senior, Marko Mesić (AKK Ivanić)  junior, a Franko Škugor (AKK Podravina Koprivnica) početnik – „rookie sezone“.

 

ZLATNI VOLAN I ZLATNE KACIGE

 

Najviše priznanje HAKS-a „Zlatni trofej“ dodjeljuje se u dva oblika – „Zlatni volan“ za tri uzastopna naslova prvaka u autoslalomu primio je Nenad Damarija (AK Pula-Rovinj), a „Zlatne kacige“ zaslužili su Marsel Katić (AK Opatija Motorsport) i Juraj Šebalj (AKK Sveta Nedelja) u auto rallyu, Mladen Sigurnjak (AK Učka sport) za tri naslova u prvenstvu povijesnih vozila na brdskim stazama i mladi Juraj Kovačić (KK 1 Zagreb) u kartingu.

Zagrepčanin Juraj Šebalj nakon devet naslova prvaka Hrvatske u periodu od 2007. do 2015. godine i tri Zlatne kacige osvojio je i onu jedinstvenu Zlatnu kacigu s dijamantom i tako se svrstao među malobrojne osvajače ovog laskavog priznanja HAKS-a. Za trostruki  naslov ekipnog prvaka na kružnim stazama Zlatna plaketa HAKS-a dodijeljena je Autoklubu „Dubrovnik racing“, a u konkurenciji timova „Sven teamu“ iz Ozlja za autocross.

Odlukom stručnih odbora za auto sportove i  karting proglašeni su i najuspješniji organizatori – AKK „Perak Klepac“ Gerovo  za natjecanja PH na brdskim stazama, AK Opatija (auto rally), ASK Kastavac (autocross), AK Dubrava Zagreb  (autoslalom), AK RI autosport (kronometar vožnje), AMKK Cobra Virovitica (karting), te Autoklub Buzet za brdsku auto utrku FIA europskog prvenstva.

 

PRIZNANJA U PRAVIM RUKAMA

 

Hrvatski auto i karting savez po prvi je puta dodijelio i četiri Nagrade za životno djelo priznatim sportskim djelatnicima koje su iz ruku predsjednika Matka Bolanče primili Ante Baugartner (Split), Berislav Čegelj, Zrinko Gregurek i Vladimir Zadravec (svi Zagreb).

Posebnim priznanjima nagrađeni su Martin Kodrić (KK 1 Zagreb), rally posada Viliam Prodan i Zdravko Draženović (AK Opatija Motorsport) za promociju hrvatskog autosporta na međunarodnim natjecanjima, Autoklub „Delta Timing“ za izniman doprinos u organizaciji i promociji autosportova, Daut Damarija (AK Delta Timing) kao najaktivniji sudac HAKS-a, Slaven Dedić (AK Delta Sport) i Boris Gorup (AKK Zanatlija) dugogodišnji sportski djelatnici FIA-e i HAKS-a, Nevena Skočić, sportska tajnica HAKS-a za 20 godina predanog rada u nacionalnom savezu, AKK Zanatlija Zagreb za 65 godina djelovanja i rezultate u auto i karting sportu, te HUP Zagreb za uspješnu dugogodišnju suradnju. Splićaninu Ivi Aziću priznanje za 50 godina sudačkog djelovanja u autosportu bit će uručeno na Skupštini HAKS-a 27.veljače u Zagrebu.

 

DRŽAVNI PRVACI

 

Državnim prvacima proglašeni su: karting: Adrien Mesec (AK RI autosport), Juraj Kovačić (za dvije klase) i Krunoslav Žovan (KK 1), Nikola Samaržija i Damian sekulić (KK Koprivnica), Marko Mesić (AKK Ivanić), te Dorijan Čargonja i Ivo Matić (AKK Podravina Koprivnica); brdske auto utrke: Siniša Krainc (AK Rijeka), Laszlo Szasz (AK Dubrovnik racing), Žarko Knego i Laszlo Hernady (AK Dubrovnik racing), Mario Jurišić (AK RI autosport); rally: Juraj Šebalj i Toni Klinc (Sveta Nedelja); autocross: Marko Marković (AK Ozalj); ocjensko-spretnosne vožnje Ante Mihaljević (AK Split Motorsport); autoslalom: Hrvoje Belinić ( dva puta, AK Pula-Rovinj) i Marko Mirosavljević (SAK Samobor); kronometar vožnje: Vjekoslav Čičko (AK Buzet autosport).      

 

Uz ispriku vozačima i čitateljima - nenamjernom greškom autora, izostavljeni su Državni prvaci na kružnim stazama: Marijo Barović ( AK Župa Dubrovačka) , Hrvoje Čikor (AK Dubrovnik racing) i Valter Nežić (AK Buzet Autosport).

 

                                                                                                            

 

NOVA SEZONA „KUCA“ NA VRATA

 

Hladna i kišna oktanska noć u prestižnom i priznatom zagrebačkom hotelu protekla je u svečarskom ozračju. Na stolovima su uz pehare i plakete mjesta našli specijaliteti kuće i dobra kapljica, a svaku je pauzu uvijek dobrom glazbom i pjesmom „začinio“ „EUROart band“ .

Pozdravnim su se govorima u otvorenju svečane večere prisutnima obratili Matko Bolanča, predsjednik HAKS-a, te predsjednici Odbora – za auto sport Dragan Serden i karting Ivan Majdak.

Priznanje HUP-u zajednički su primili čelni ljudi ovog zagrebačkog i hrvatskog turističkog i ugostiteljskog giganta Vlado Leko i Darko Bradetić, a u ime dobitnika nagrada za živorno djelo zahvalio se Berislav Čegelj.

Spušten je tako zastor na još jednu oktansku sezonu na četiri kotača. Nova samo što nije počela. Stiže u zimskim danima, već kroz dva tjedna.

(mik)

Snimci: B.Jelavić & Arhiva HAKS-a