KAD SE MALE RUKE SLOŽE – SVE SE MOŽE !

  

Pohvalno - S BRDA NA „BRDO“

 

                     Teško se oteti dojmu da nam je srpanj 2014. iznjedrio dvije izuzetne automobilističke manifestacije. Ohrabrujuća je to i nadasve hvale vrijedna  konstatacija koja ulijeva nadu da nije sve tako – crno.

Jer, ne treba zaboraviti da smo u prvoj polovici ove 2014.godine doživjeli „preko nekoliko“ šokova, štoviše odnos održanih spram otkazanih natjecanja je 13:10 ( uključivo i početak kolovoza ) u što su uključene i tri manifestacije koje su prvotno otkazane a potom pronašle „spasitelja“ i održane. Upravo jedna od manifestacija koja je „spašena“ zahvaljujući izuzetnom entuzijazmu i ljubavi tema je slijedećih par redaka.

 

VRATILA SE „DUŠA“ UTRKE

 

Brdska utrka u srcu Gorskog kotara „Nagrada grada Čabra 2014.“ poslije niza godina ponovo je bila ona prava, „vratila je dušu“. U nepunih 50 dana organizaciju je preuzela mala i odlučna skupina zaljubljenika u brzine iz gorskokotarskog mjestašca Malog Luga nadomak Gerova, entuzijasta kakvih se već pomalo rijetko viđa.  Ponosno se u imenu svog Auto karting kluba diče imenom legendarnog nadnaravnog junaka svog kraja Petra Klepca.

Organizacijski gledano utrka je bila izuzetna, odisala je atmosferom kakva se na našim oktanskim zbivanjima samo može poželjeti. Sve „konce“ u svojim je rukama držala mlada i poduzetna predsjednica Kluba Jelena Muhvić kojoj je taj prvijenac bio svojevrsni „diplomski rad“. I što reći na kraju – položila ga je s odličnim. U obiteljskom okruženju u kojem je prvo hrvatsko automobilističko ime Tomislav Muhvić, aktualni europski brdski prvak, s puno razumijevanja majke Ivanke, oca Josipa, bake Slavke, strica Zlatka, kao i Tomijeve Lidije i Jeleninog Gorana, svu tu „gungulu“ koja se uoči, a i u vrijeme utrke stvarala oko njih, jedino još nisu sasvim razumjele jednogodišnje Lucija i Nora, kćerkice „brace i seke“ Muhvića koje mogu biti ponosne. Ali zato će im kad odrastu priče pričati svi oni koji su svjedočili događaju. Među njima su i radnici obiteljske tvrtke „Pilana Muhvić“.

Mozaik u pripremnom periodu slagao se lagano i smisleno. Bilo je problema, nailaska na uobičajeni „zid“ pred rješenjem problema koji su gotovo svi preskočeni. Pomoć je stizala od dobrih ljudi. Pomoć u raznim oblicima, ali na kraju svi moraju biti zadovoljni. Staza pripremana s puno truda i ljubavi članova kluba i njihovih prijatelja dočekala je 50-tak vozača spremna za vrhunske rezultate. Tek tu i tako prolazna kiša omela je cjelovitost spektakla. A sudačke zadaće uspješno su odradili ljudi desetak klubova od Istre do Zagreba.

Čabrani mogu biti izuzetno zadovoljni a to nakon jednog izuzetnog proglašenja nije krio niti prvi čovjek Grada Kristian Rajšel ističući zahvalnost za učinjeno i najavljujući pomoć u svemu kako bi za godinu dana ta jedinstvena i jedina oktanska manifestacija u Gorskom kotaru bila veća, još bolja i upečatljivija svima – vozačima, sucima i gledateljima. Ali i sponzorima koji su ovog puta uglavnom bili malobrojni i mali, ali znakoviti. Upravo taj organizacijski uspjeh treba i može, štoviše mora dovesti velike sponzore utrke. Sreća, ove je godine Grad Čabar, ali i Primorsko-goranska županija prepoznala još jedan „kvalitetan goranski proizvod“.

 

NOVITETI NA – UČKI

 

Samo sedam dana kasnije na jednom drugom brdu, u istoj županiji kojoj je moto „zeleno i plavo - gorje i more“, na Učki  bliže moru odvijala se još jedna vrhunska manifestacija. „InterCars Učka 2014.“ promotivno je najavila novu automobilističku disciplinu u nas – kombinaciju brda i slaloma na talijanskom štihu. Začetnici  tog „proboja“ u nas Buzećani bili su prvi u svibnju, a „lopticu“ su odmah prihvatili i čelnici ekipnih rally prvaka Autokluba „Opatija Motorsport“ sa suradnicima iz matuljskog Autokluba „Učka Sport“. Dirigentska palica u rukama Igora Puža ( kojeg svi zovu Pužić – radi razaznavanja !!) još se jednom pokazala maestralnom. Jedan više od stotine vozača bio je sudionikom manifestacije koja je privukla pažnju i gledatelja, a očito i vozača. Bodovana samo za istarsko prvenstvo, u onom drugom dijelu i pratećem sadržaju bila je prava promocijska manifestacija. Očito uspjela na novim temeljima za budućnost i u očekivanju da već slijedeće „formula driver“, ma kako god se zvala, ali kao nova disciplina, na tim osnovama bude uvrštena u nacionalni kalendar.

Novosti su po svemu sudeći poželjne i prihvatljive. Novosti su temelj budućnosti. A kad se k tome doda i uspješnost u organizaciji nema – natrag. Ima samo jedna ideja vodilja – naprijed i još bolje.

 

Iza ove dvije uspješne srpanjske manifestacije s dva brda stoje mladi i uspješni klubovi. Mladi i uspješni sportski oktanski entuzijasti. Prvi, AKK Petar Klepac, su nagrađeni Plaketom Grada Čabra, a potonji, AK Opatija Motorsport, za sve ostvareno i realizirano i prije Učke prije, prije neki dan godišnjom Nagradom Grada Opatije upravo u prigodi 170.godina turizma hrvatske „turističke dame“.

A da uz automobilizam ide i mora i turizam – dokazano.

Kad se male ruke slože – sve se može, sve se može.

Zato čaša pjenušca gore za organizatore automobilističkih događanja nadomak Čabra i na Učki u najčudnijem (vremenski) srpnju posljednjih desetljeća.

Miroslav Krpan 

Snimci: M.Krpan