Ovdje ste:   KARNEVALSKO LUDILO 2011

KARNEVALSKO LUDILO 2011

  

KARNEVALSKO LUDILO NA KOTAČIMA

 Sportska i natjecateljska sezona 2011. još nije počala, ali na Kvarneru su već neka oktanska zbivanja ugledala svjetlo dana…

Limeni ljubimci na dva, tri, četiri, ali i više kotača dva su puta ove godine prometovali Kvarnerom i njegovim zaleđem i priobaljem – pod maskom. Jedan se dan smije i može biti „puknuti oktanac“, a posljednje dvije godine u Rijeci i široj okolici to dokazuju čak dva dana – uz kultni „Pariz-Bakar“ stasa i međunarodni sada već dvogodišnji „Halubje – Liburnija“. I dok je ideja biti će i oktanaca koji su pod maskom – „pukli“ !

2. Rally maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija 2011.

 PRIČA PRVA

Prvo je  „puknuti oktanski dan na kotačima“ uspješnom organizacijom „2. rallya maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija 2011.“ obilježio Autoklub „RI autosport“. Iz  20-tak  gradova i mjesta Hrvatske, Slovenije i Italije pristigla su 44 maškarana vozila  na dva, tri, četiri ili i više kotača kretala su se  dionicom Viškovo – Kastav – Frlanija – Matulji – Opatija. Veselje i karnevalsko raspoloženje gotovo 200 sudionika po sunčanom, ali burnom i hladnom  vremenu promatrale su brojne skupine domicilnog stanovništva, ali i turista koji su proteklog karnevalskog vikenda boravili na Kvarneru.

Besprijekorna je bila dojmljivost sudionika. Prošlogodišnja „Oldtimer mafia“ opatijskog „Liburnia Classic Cluba“ u prestižnim povijesnim vozilima  uznapredovala je u „Zatvorenike“,  vatrogasci,  službe spašavanja, UN-ovci, pituri i ronioci, batmeni, pauci i dimnjačari, švabe i klauni samo su dio osmišljenih maski. Aludiralo se na riječke mediteranske igre jedne godine ovog stoljeća,  Talijani iz Muggie  stigli su povijesnim „midi“ gradskim autobusom udruženi u zajedničku „rusko-američku“ svemirsku posadu simbolična naziva „Ritorno alla Luna“. „Glup-gluplji“ oduševljavali su nespretnošću, a sve je to pratila brojna ekipa „Najnoveje TV“ za emisiju Red Carpet. Vežičkim pračovjecima i Vinarima iz Rupe pripat su oduzeli Čehi na moru. Ipak, prva halubajska bob ekipa skupine „Bumbići“ oduševila je atraktivnošću. Da nisu samo vrsni automobilisti na pravim stazama, već i kad to zatreba dobri maškarani zabavljači dokazali su i brojni državni prvaci poput Vlade Božičevića, Roberta Grpca, Danijela Bezjaka, Roberta Čuline, Igora Golojke i drugi.

Uz maškarani štimung  vozači su morali pokazati i sportsku vještinu vožnjom među čunjevima dva ispita spretnosti u Viškovu i Matuljima, a najboljim se pokazao drugu godinu za redom Riječanin Vlado Božičević, višestruki državni prvak  ocjenskog rallya osvojivši pobjede ukupnog poretka i klase do 1000 ccm, prestižne pokale ali i vrijednu sponzorsku nagradu sijalice  „GP designa“. Najuspješnija vozačica bila je Matuljka  Ličinia Ivić, a vozač „amater“ već tradicionalno Kristijan Fićor iz Viškova.

 PRIČA DRUGA

Jubilarni 20. „Maškarani auto rally Pariz – Bakar“ u organizaciji Autokluba „Rijeka“ u cijelosti je bio pod slavljeničkom krinkom, jer dva desetljeća okupljanja na sve do prije dvije godine jedinstvenom svjetskom događanju nastalom kao parodija na onaj pravi Rally Paris-Dakar privlači i staro i mlado, sve zaljubljenike oktanskog sporta, ali i maškaranja koje je ove godine Kvarnerom vladalo puna dva mjeseca. Uz sve to pažnju su privukli i gusari, sudionici još nepostojećih riječkih Mediteranskih igara, kuhar Štefan Mrči, Papa u svom Mobilu, karabinjeri, bubamare na povijesnim vespama, pioniri s porukom „Propeleri svih zemalja – ujedinite se“, vozači boba grupe „Bumbići“ iz Viškova, specijalno vozilo s porukom KGB – Krademo gospodarska bogatstva, a da je formula 1 ipak ove sezone startala usprkos otkazu prve utrke u Bahreinu dokazala su dva bolida Klanjskih mačkara ponosno se šepureći riječkim Korzom.

Organizator je i ove godine proglasio najbolje u sportskom, ali i karnevalskom dijelu. Najuspješniji licencirani sportaš bio je Buzećan Igor Golojka vozeći se u jednom „Polizei“ autiću, dok je kuhara „Štefana Mrčia“ i u vožnji spretnosti izvrsno predstavio Marko Ćoza s Grobnika osvojivši drugo mjesto „generalke“. Treći je bio Zoran Srok. Najuspješnija vozačica bila je Buzećanka Elena Golojka.

Konkurencija maškaranja vozila bila je ogromna, ali izdvojili su se Trsaćani predvođeni Robertom Čulinom u maski „Mulen Ruž“ kao najorginalnija grupna maska, Čabranin Herman Trope i njegovi „Pirati s Čabranke“ zasluživši status najorginalnije maškaranog vozila.

 PRIČA TREĆA

Nije maškarana već ozbiljna. Sredinom siječnja u parku vozača Automotodroma Grobnik održano je natjecanja u kronometar vožnji kojim je bodovno zaključena sezona 2010. Nagradu RI-SKOK  zajednički su organizirali riječki AK „RI autosport“ i AK „Skok racing“ i iz Brtonigle. Bilo je to ujedno prvo sportsko druženje u novoj godini, a  52 natjecatelja burno su bodrena od gotovo 300-tinjak gledatelja. „Led“ je probijen i na „grobničkoj ljepotici“ ( jest da je to pored one prave staze, ali… ) konačno se poslije gotovo 500 dana ponovo vozilo jedno domaće automobilističko natjecanje. Ako je vjerovati željama novo, stvarno i pravo, na „velikoj“ stazi moglo bi biti kroz „nepunih“ 140 dana. Živi bili, pa vidjeli.