Ovdje ste:   KARTING 2010

KARTING SEZONA 2010

   BRZI  U  „MINI FORMULAMA“

 

Karting u Hrvatskoj održava se prvenstveno entuzijazmom, a veću sreću imaju one sredine u kojima postoje osnovne pretpostavke – a to su karting staze. Zagreb je nekada imao dvije staze, …

Karting u Hrvatskoj održava se prvenstveno entuzijazmom, a veću sreću imaju one sredine u kojima postoje osnovne pretpostavke – a to su karting staze. Zagreb je nekada imao dvije staze, kultni Mičevec je otišao u nepovrat, u legendu, a opstaje još uz velike muke i probleme sadašnjeg okoliša Špansko. Prije nepuna dva desetljeća bila je to staza na periferiji metropole, a danas je „dvorište“ urbane civilizacije okružena sa tri strane višekatnicama, a s četvrte prometnicom kojom dnevno prođe na tisuće i tisuće vozila.

Upravo je otvorenje prošlogodišnje sezone i povratak na stazu u Karting centra Zagreb u Španskom hrvatskog prvenstva bio nagovještaj mogućeg novog oživljavanja i omasovljenja prvenstvenih klasa. No, samo što je održana uvodna utrka sezone ponovo je okruženje i urbanizacija bila jača. Utrka za jesenje okončanje na istoj stazi ponovo – nije dozvoljena. Buka, buka, buka – a rijeke prolazećih automobila, buseva i kamiona samo je kap u moru gradske buke !!!. No, tko jači – tlači!

Karting utrke selile su se tijekom sezone  u Čakovec, Novi Marof, Viroviticu,…A broj sudionika opstao je negdje na 2009. Ni više, ni manje.

 

SKROMAN  ODAZIV  NA OTVORENJU SEZONE

 

U prvoj bodovnoj utrci Prvenstva Republike Hrvatske što je u organizaciji zagrebačkog Autokluba „Info kart“ održana na karting stazi u Španskom pod nazivom „1. Nagrada Fuchs-a 2010.“sudjelovalo je  tridesetak kartingaša iz devet hrvatskih klubova. Utrke su bile izuzetno zanimljive i do same završnice neizvjesne, pa draž istih nije umanjio niti manji broj vozača od očekivanog.

Čak u četiri klase dvostrukim su pobjedama dominirali najbrži. U klasi Baby kart Muhammad Pličanić (Info kart ), a u „Mini kart“ Juraj Kovačić (KK 1 Zagreb)  pobjedama je počeo i novu natjecateljsku sezonu. Njegov klupski kolega Nedjeljko Vucelić u klasi „C 125 senior – s mjenjačem“ sa dvije je pobjede iznenadio mnoge konkurente, a iznenađenje nije dozvolio prošlogodišnji najuspješniji senior prethodne sezone Samir Smailagić (Info kart) i sa dvije pobjede klase „Briggs“ zaključio  premijerni ovogodišnji nastup.

Nikola Belohradski  (AKK Zanatlija) „preselio“ je u klasu Rotax Senior i već u startu pokazao da je jedan od favorita sezone. U prvoj je utrci pobijedio još jedan Zanatlijaš Sven Gorup, ali već u drugoj Belohradski upisuje prvu pobjedu nove sezone i sa boljim međusobnim odnosom osvaja pobjedu dnevnog programa u Španskom. Ekipnom trijumfu  višestrukih državnih prvaka zagrebačkog KK „1“ gotovo nije bilo ravnih.

 

KOVAČIĆ, BELOHRADSKI I SMAILAGIĆ – DVOSTRUKO

 

Najmlađa hrvatska karting staza, ona u Virovitici bila je  domaćinom druge od šest  utrka Nacionalnog otvorenog Prvenstva Republike Hrvatske i državnog prvenstva u kartingu. „3.. Nagradu Virovitice 2010.“ organizirao je virovitički Karting klubCobrauz pokroviteljstvo Grada Virovitice i tvrtkeRomić-Prometd.o.o., a sudjelovala su 34 kartingaša iz osam klubova.

Juraj Kovačić i Samir Smailagić, vozači zagrebačkogInfo kartaponovili su uspjeh prethodne utrke i sezonu nastavili dvostrukim trijumfom, a pridružio im se sa pobjedama u obje bodovne vožnje i Nikola Belohradski (Zanatlija). Pličanić i Matija Kovačić u klasiBaby Cart”, te Nedjeljko Vucelić i Žarko Martinjak uC 125 s mjenjačemravnopravno su podijelili slavlje pobjednika. Ekipno bez premca – ponovo KK1 Zagreb.

 

PONOVO  U  VIROVITICI

 

                     Karting utrka „1. Nagrada Repsola 2010.“ u mjesec je dana dva puta mijenjala termin. Suci zagrebačkog AK „Info kart“ kao organizatori prvo su se našli u svibnju na čudu zbog obilnih kiša i poplava koje su vladale u Virovitici i okolici, a zatim su zbog tehničkih problema morali tražiti novi – treći termin. I konačno umjesto druge bilo je to treće natjecanje sezone.

Nastupila je svega 29 vozača.

Pličanić, Belohradski, Vucelić i Smailagić ponovo bilježe po dvije pobjede i kroče put naslova državnih prvaka na polovici godine ali i prvenstvene sezone. Vrijedno je spomenuti najmlađe u klasi „Limač 50“ u kojoj se svaki puta proglašavaju svi kao pobjednici, pa su i u Virovitici pažnju gledatelja i pljesak mamili Dorian Vargović i Filip Vuković (Cobra Virovitica), Erik Trstenjak (Podravina Koprivnica), te Tin Vorkapić, Luka Tomašić i Jan Tisaj (Koprivnica).

 

KARTINGAŠI  PONOVO  NA  BELICI

 

Na stazi „Belica“ u Čakovcu poslije duljeg vremena ponovo se vozila bodovna utrka nacionalnog prvenstva. Organizatori su neumorni  suci  „Info karta“. Utrka „1. Nagrada Stanleybet kladionice“ okupila je  najveći broj sudionika - 38 vozačica i vozača  iz deset  klubova.

Uz nekolicinu očekivanih rezultata pobjedom u drugoj bodovnoj utrci pažnju na sebe skrenuo je „gost“ jedan od najboljih hrvatskih kartingaša Kristijan Habulin iz KK 1 Zagreb koji je pauzu brojnih međunarodnih nastupa iskoristio za relaksirajuću vožnju i pobjedu klase „C 125 s mjenjačem“. Uz to Ivijan Rajnović iz virovitičke „Cobre“ prvi je put „skinuo skalp“ iskusnom prvaku Samiru Smailoagiću i ostvario dvostruku pobjedu klase „Briggs“.

 

POBJEDE FAVORITA

 

Peto, pretposljednje natjecanje domaće  sezone 2010. nije donijelo nikakve preokrete u poretku pet bodovnih klasa. Na kartodromu „Belica“ nadomak Čakovca „1. nagrada OPG Vranović“ u organizaciji AK „Info kart“ okupila je  29 vozača  iz devet klubova.

Dosadašnje vodeće pozicije još su više učvrstili dvostrukim pobjedama Samir Smailagić, Nedeljko Vucelić i Nikola Belohradski, osiguravši tako gotovo sigurne naslove državnih prvaka i uoči posljednje utrke. Sa jednom pobjedom i jednim drugim mjestom vodstvo u klasi „Baby kart“ učvrstio je Muhammad Pličanić (Info kart),  dok je drugu pobjedu prepustio Janu Pokosu (Speedy).

 

ISKLJUČENJEM OSTAO BEZ  TITULE

 

Na posljednjem natjecanju „ 1. Nagradi Motula 2010.“ u još jednoj uspješnoj organizaciji „Info karta“  nastupilo je 28 vozačica i vozača iz devet klubova.

Da i posljednja utrka sezone može odlučiti o tituli prvaka pokazalo se u zadnjem nastupu klase „Mini kart“. Do posljednje startne procedure naslov prvaka Hrvatske bio je u rukama mladog Juraja Kovačića iz zagrebačkog KK „1“. Tehnički kvar njegova karta na samom startu (kvačilo) dovelo ga je do pogreške kod procedure starta, udaljio se u box, popravio kart i „uletio“ u utrku. To ga je koštalo isključenja iz rezultata. Da je odustao zadržao bi pravo brisanja jednog od dva rezultata i ostao nesuđeni prvak. Ovako prvakom sa dvije nedjeljne pobjede postao je  Damian Sekulić iz virovitičkog autokluba  „Cobra“. Kovačić je u završnici sezone bio „kraći“ dva ključna boda usprkos osam pobjeda u 12 nastupa sezone.

U ostalim klasama nije bilo iznenađenja. Dvije pobjede Jana Pokosa (Speedy) klase „Baby kart - Comer 60“ nisu ugrozile novog prvaka Muhammada Plićanića (Info kart) koji se neopterećeno ležernom vožnjom dva puta dovezao do treće pozicije.

Nova dvostruka pobjeda Nikole Belohradskog (Zanatlija) potvrdila je kvalitete novog  prvaka Hrvatske u klasi „Rotax Senior“, jednog od naših najboljih kartingaša. U klasi „C 125 s mjenjačem“ tijekom sezone najbrojnijom, Nedjeljko Vucelić (KK 1) sa dvije završne pobjede nije dozvolio iznenađenje osvajanju naslova prvaka Hrvatske.  Međutim, pobjedu u posljednjoj utrci sezone klase „Briggs“ Tomislavu Lovrencu (Podravina Koprivnica) prepustio je i ove godine prvak Samir Smailagić (Info kart).

(mik)