KONAČNO 21. MAŠKARANI RALLY PARIZ-BAKAR

  

                      Posljednji je vikend ovogodišnjih karnevalskih ludorija.

Jedno od značajnijih događanja najvećeg hrvatskog – Riječkog karnevala uz Međunarodnu i Dječiju povorku svakako je i kultni, sve do prije tri godine  u svijetu jedinstveni Maškarani rally Pariz-Bakar. Ove je godine 21 i poslije dva odgađanja zbog izuzetno lošeg vremena održati će se u subotu 18. veljače. Osmišljen je 1990. godine  kada je  Tihomir Filipović sudjelovao  na pravom, svjetski poznatom i teškom Rallyu „Paris-Dakar“ i svojevrsna je maškarana parodija te manifestacije. Kada je osmišljen nije se „oslanjao“ na početke stoljeća i svojevrsnu stoljetnu povijest. „Pariz-Bakar“ je bio izvorni – riječki proizvod. I to je ostao – pa sve do danas.

Vozi se na dionici od riječkog predjela Pariz podno drevnog Trsata do industrijski  i koksom „oplemenjenog“ pomorskog gradića Bakra.

Sudionici će prema vozilima biti razvrstani u četiri skupine i to automobili ( tri klase po duljinama vozila), oldtimeri ( proizvedeni do 1980. godine), teretna i gospodarska vozila i  motocikli. Startom u 10,5 sati od Pariza  stiže se na polusatno predstavljanje u centru Rijeke – na Korzu odakle „puknuti oktanci“ put nastavljaju do Kostrene, ove godine na jednu od nekadašnjih lokacija prilazne ceste termoelektrani podno naselja Paveki i voze  prvi  ispit. Drugi je po dolasku u Bakar.

Najuspješnije očekuju nagrade oko 15,30 sati u Bakru, a uz  niz posebnih nagrada treću će se godinu zaredom dodijeliti Prijelazni pehar za najuspješniju karnevalsku grupu koja je na popisu nastupa riječke karnevalske povorke, a čine je dva ili više vozila. Glavni pokrovitelj Maškaranog rallya „Pariz-Bakar“ je Turistička zajednica Grada Rijeke, a suorganizatori su gradovi Rijeka i Bakar, Općina Kostrena i karnevalske udruge „Špažićari“ iz Kostrene i „Bakarske maškare“. (mik)