KRONOMETAR U KANFANARU PETI PUTA

  

Auto i karting liga Zapad

                  U nedjelju 29. srpnja u Kanfanaru Autoklub „Skok racing“ iz Brtonigle organizira peto   ovogodišnje natjecanje Prvenstva Auto i karting lige Zapadu kronometar vožnji. Ova disciplina značajna je za mnoge mlade vozače koji tako stječu potrebna automobilistička iskustva, a utrke obogaćuju automobilistička zbivanja ali ii turističku ponudu.

Četiri natjecanja su za nama -  dva natjecanja  na karting stazi u Taru, potom na Žatiki u Poreču i nedavno u Sv.Ivanu nadomak Buzeta, pa se i na improviziranoj stazi u centru Kanfanara očekuje se više od 30  sudionika „Hyundai Autokuća Košara – 5. nagrade Kanfanara 2012.“. Natjecanje se boduje za tradicionalno Prvenstvo Istarske rivijere (otvorenog tipa) koje traje već 17 godina, a ujedno i za Ligu Zapad što obuhvaća vozače klubova s područja Istre, Kvarnera i Gorskog kotara. Prema zapremini vozila sudionici su raspoređeni u pet klasa: serijski automobili do 1200 ccm, do 1600 i preko 1600 ccm, sportski do 1400 i preko 1400, te klasi „diesel“. Posebno se nagrađuju juniori, veterani, početnici, vozačice, ekipe i timovi. Staza je smještena na parkiralištu željezničke stanice i dijelu Istarske ulice, duga 600 metara i predstavlja pravu atrakciju. Svaki vozač vozi po tri vožnje sa po tri kruga i na kraju se za konačni rezultat sve tri zbrajaju.

 

VIDMAR U DVOSTRUKOM VODSTVU

 

U Prvenstvu Regije poslije četiri natjecanja na čelu „generalke“ je istarski vozač Zoran Vidmar koji ove sezone brani boje novog gerovskog Auto klarting kluba „Petar Klepac“ (Gorski kotar). Dvije startne pobjede u Taru još ga uvijek izdvajaju od konkurencije usprkos propuštanju nastupa u Buzetu.  Vodeći je i u klasi „sport +1400“, a u generalci ima 12 bodova prednosti ispred svog kompanjona Dejana Kopajtića (Rijeka) s kojim je do sada dijelio vrhunski „Yugo“. Sada imaju svaki svog, pa će eventualni sraz u Kanfranaru biti prava poslastica za ljubitelje brzina. Porečka „generalka“ u vrh je vinula i Marina Nežića (Buzet autosport) koji je treći sa samo dva boda manje od Kopajtića, a koji uz to još nema pobjede ove godine u kronometru Lige.

Zanimljivo može biti i u klupskom troboju klase „serija -1600“ u kojem vozači pazinskog „Istra racing teama“ traže najboljeg među sobom. Prednost je na strani iskusnog i najstarjeg među njima Muhamedali Maksutia koji je upisao tri pobjede, a posljednju prepustio Albertu Ivančiću. Kao i njih dvojica tako i treći Danijel Grubišić nastupaju u „Peugeotu 106“. I treća poslastica koju vrijedi izdvojiti mogući je dvoboj vodećeg Zorana Vidmara (Pula Rovinj) koji sa tri pobjede  vodi u klasi „diesel“ i novopridošlog naftaša Marina Petrića (Rijeka) koji je upisao pobjedu u Buzetu. Ekipno su odskočili Pazinjani i slove za favorite Prvenstva.

Natjecanje u kronometar vožnji održava se u sklopu tradicionalne mjesne fešte Jakovlje, a pokrovitelji  su Općina Kanfanar i općinska Turistička zajednica. Okupljanje sudionika je u 9 sati verifikacijom vozača i tehničkim prijemom vozila. Jednosatni trening počinje u 11,15 sati. Svečano otvorenje je u 13,50 sati, a neposredno potom počinju i vožnje što će potrajati  do 18 sati. Svečano proglašenje najuspješnijih i podjela priznanja je u 19 sati.(mik)