„KRUG SE VRATIO KUĆI“

  

Piše: Miroslav KRPAN

 

                        Dvije posne godine kružnih auto utrka su za nama. Proteklog vikenda Automotodrom „Grobnik“ ponovo je bio stjecište automobilista, održana je dugo čekana i priželjkivana kružna auto utrka. Prije više od 660 dana posljednji se puta na Grobniku vozilo za bodove, bile su u rujnu 2009. to utrke CEZ-a, hrvatskih kupova i državnog prvenstva. Prošle su godine  propale sve želje da se organiziraju dvije utrke, bila su rezervirana dva termina, ali oba su otpala. Sušni je period, nadamo se, uspješno okončan !?

A da je tome tako, da je uspješno provedena međunarodna auto utrka na kružnim stazama „Nagrada Hrvatske 2011. – Kup Sigurnost na cestama“ kazuju pozitivne ocjene svih sudionika, njihove pratnje, sportskih djelatnika nacionalnih saveza i klubova čiji su vozači osvajali bodove u nekoliko različitih konkurencija, gotovo tri tisuće ljubitelja automobilizma koji su se okupili oko staze automotodroma Grobnik, predstavnici medija kojih je u Press centru akreditirano više od 70 novinara svih oblika medijskog izražaja iz gotovo stotinjak redakcija.

Protekli vikend na Grobniku dugo će se pamtiti. Sjeta za nekadašnjim vremenima bila je sveprisutna. U jednoj manifestaciji okupili su se mnogi mladi vozači, ali i oni kojima je Grobnik nekada bio baza, sve do onih koji su sa sjetom vozili stazom koja je svoj kultni status u automobilizmu stekla još davne 1979.

Hrvatski auto i karting savez napravio je dobar posao. Koordinator je i nositelj projekta Kupa „Sigurnost na cestama“, što na kružnim, što na brdskim stazama, ove godine „teče“ kao natjecateljski program za vozače pet nacionalnih saveza nekadašnje Jugoslavije. Bili su tako uz domaćine vozače sedam hrvatskih klubova na Grobniku i vozači Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, te u okviru svog Međunarodnog otvorenog prvenstva slovenski automobilisti kojima su se priključili i Austrijanci.

Utrke su bile i više nego zanimljive. Na stazu se izišlo gotovo 30 puta, bodovi se sakupljali u šest utrka. Hrvatski su automobilisti konačno došli na svoje. Naše su perjanice ovog vikenda bila dvojica istinskih asova – Robert Bradarić iz Solina i Zagrepčanin Ivan Pokos, svaki u svojoj utrci, svojoj grupi, konkurenciji. Ivan Pokos (AKK Zanatlija) poslije ove utrke učvrstio je vodstvo grupe N Kupa Sigurnost na cesti i na najboljem je putu da u rujnu osvoji u Banjoj Luci krunu prvaka. Pojavili su se i neki novi klinci, u prvom pokušaju odmah stigli i do pobjedničkog postolja poput dojučerašnjeg izuzetnog kartingaša Svena Gorupa (AKK Zanatlija) kojega niti dječije bolesti njegove islužene Škode Felicie nisu spriječile da završi oba nastupa, da proslavi prvijence i to upravo na – Grobniku.

Draž za mnoge u ovoj dvodnevnoj manifestaciji bila je utrka 20 podjednakih Zastava Yugo 55 podijeljenih u samo dvije klase. Vozilo se na nož, sljubljenih branika, u grupicama pet po pet dužinom i širinom staze. Ali čisto i pošteno. Srpski su automobilisti bili presretni, poput „male djece“. Vozili su konačno, kako kažu „brate na pravoj stazi“.

Slovenci sretni što su se vratili na Grobnik koji ipak smatraju svojim, „svojom“stazom za utrke u Lijepoj našoj. Njihovo se kružno prvenstvo već dvije godine vozi isključivo u inozemstvu, pa je hrvatski krug jedan od dražih. Malobrojni, ali i dalje željni dolaska na Grobnik.

Kružne utrke su se vratile, prvenstvo Hrvatske „uskrsnulo“. Osmijeh sa lica sportskog direktora HAKS-a za krug Dubravka Čikora nije silazio sa lica.

- Zadovoljan sam. Trud se isplatio, čekali smo dvije godine i eto dočekali. Sada samo moramo pronaći formulu kako ovakvu manifestaciju, nadam se sa što brojnijim sudionicima pripremiti i iduće godine. Barem jednu, ako već ne i dvije. Zahvalan sam svima koji su nam u realizaciji ovog projekta pomogli, kako sudačkom osoblju, tako i pratećem tehničkom – riječi su popularnog „Duba“ koji je sretan i zbog ekipnih pobjeda njegovih vozača matičnog mu Autokluba Dubrovnik racing u bodovanju državnog prvenstva.

Krug se vratio kući – na jedinu  hrvatsku oktansku stazu. Treba iznaći načina – zadržati ga. U svemu pomoć se očekuje, a obećanja čelnika postoje i od domicilnog Automotodroma Grobnik. Čuli jesmo, zapamtili isto, sada je na nama da se nadamo. A nada ……

 

Snimci:   Uroš Modlic ( www.foto-modlic.si )

               Goran Vukov – Colić

               Miroslav Krpan