KRUG NA GROBNIKU - ZAVRŠNICA DRŽAVNOG PRVENSTVA

  

Kružna utrka „Nagrada Auto staza Grobnik 2016.“ 

Prvi dan

TERČIĆ I POKOS POBJEDNICI 

                     Zanimljiv je i krajnje uzbudljiv bio prvi dan kružne auto utrke „Nagrada Auto staza Grobnik 2016.“ na kojoj je u dvije službene konkurencije sudjelovalo 28 vozača iz osam domaćih klubova. U organizaciji Auto sportskog kluba Kastavac čiji je partner Udruga Auto staza Grobnik zaključeno je ovogodišnje Prvenstvo Republike Hrvatske na kružnim stazama, dok su sudionici „Make Safe Roads Business VIP Kupa“, čiji je nositelj zagrebački Auto karting klub Zanatlija, na grobničkoj stazi vozili prve kružne bodovne utrke na domaćem terenu.

Za mnoge iznenađujuću, ali obzirom na iskustvo stjecano na grobničkoj stazi dugi niz godina, kao i auto koji je izabrao za nastup (Seat Leon) pobjeda Opatijca Rajmonda Terčića (AKK Zanatlija) nije slučajna. Najboljim vremenom treninga, a potom i najbrže odvezenim krugom tijekom bodovne utrke 1:41,857 minuta uz prosjek 147,312 km/sat nije dozvolio iznenađenje i uz gotovo 26 sekundi prednosti pobjedonosno prošao ciljem. Drugo mjesto u zajedničkoj utrci svih klasa PH pripalo je Stipi Bekavcu (AK Solin) u VW Golfu 4, ujedno pobjedniku grupe 3 PH. Na treće je mjesto „spušten“ zbog kazne nepropisnog pretjecanja pod žutom zastavicom jedan od favorita Žarko Knego (AK Dubrovnik) koji je nastupio sa svojom Hondom Civic TypeR. Pobjeda grupe 2 pripala je Igoru Vičeviću (AK Rijeka) za upravljačem  Honde Civic 1.6 Vti, dok je u onoj naslabijoj slavio Sven Gorup (AKK Zanatlija)  u Škoda Fabii. Dubrovčanin Romano Radić završio je Peugotom 106 na krovu bez posljedica, a kvar iznajmljenog VW Golfa III spriječio je Buzećana Valtera Nežića u obrani naslova prvaka Hrvatske.

POKOS KO STARO VINO

Posebnom promocijom uoči starta prve grobničke službene utrke predstavljeni su svi sudionici,poslije nekoliko godina prvog kup natjecanja u nas. S naglaskom na globalnu akciju UN-a i FIA „Sigurnost u prometu“ na startu Business Vip Kupa našlo se 14 Seat Ibiza Cupra 1.8 Tsi. Najbolju startnu poziciju s treninga za pobjedu je iskoristio jedan od rijetkih iskusnih i trofejnih automobilista u ovom kupu Zagrepčanin Ivan Pokos (AKK Zanatlija). Iako je utrka već u prvom krugu bila prekinuta zbog otpadanja kotača s jednog od automobila, Pokos je u nastavku dominirao i do cilja  stekao prednost od 3,530 sekundi ispred Damira Jurice (AKK Zanatlija), te pet sekundi od trećeg Gorana Popovića (AKK Zanatlija),nekad trofejnog relijaša koji je time zadržao vodeću poziciju Kupa, a ostvario i najbolje vrijeme utrke 1:53,016 minuta uz prosjek 132,767 km/sat..

Drugi dan

TERČIĆ PONOVIO USPJEH

Izvrstan automobilistički vikend na Automorodromu Grobnik. Drugi dan kružne auto utrke „Nagrada Auto staza Grobnik 2016.“ polučio je niz zanimljivih duela, ali i pobjede favorita.

Poslije pobjede prvog dana i nove stratne pozicije broj 1 ostvarene na nedjeljnom treningu favorit završnice ovogodišnjeg državnog prvenstva na kružnim stazama Opatijac Rajmond Terčić (AKK Zanatlija Zagreb) izvrsnom je vožnjom opravdao taj status. Od starta je krenuo žestoko u vrhunski pripremljenom Seat Leonu grupe 4 PH i nakon 12 krugova pobjedonosno prošao ciljem uz prednost gotovo dvije minute ispred drugoplasiranog Žarka Knega (AK Dubrovnik racing) u Hondi Civic TypeR koji se morao zadovoljiti tek pobjedom Grupe 3 hrvatskog prvenstva. Terčić je ostvario i najbolje vrijeme dana vozeći 1:42,692 minuta prosjekom 146,115 km/sat.Pobjednik Grupe 2 bio je Mario Barović (AK Župa Dubrovačka) sa Hondom Civic, dok je u Grupi 1 slavio Tonči Stahor (AK Dubrovnik racing) za upravljačem VW Polo nakon što je bitku za naslov prvaka Hrvatske zbog tehničkih poteškoća izgubio Zagrepčanin Sven Gorup (AKK Zanatlija). U ekipnoj konkurenciji nakon subotnje pobjede AKK Zanatlija Dubrovčani poslije drugog dana nisu dozvolili iznenađenja i jednostavno zahvaljujući Žarku Knegu, Tončiju Stahoru i Maru Franiću jednostavno deklasirali konkurente zaključivši sezonu novom pobjedom i potvrdivši kontinuitet osvajanja ekipnog prvaka Hrvatske.

POPOVIĆ POBJEDOM POTVRDIO LIDERSKU POZICIJU

Nova utrka „Make Safe Roads Business Vip Kupa“ izazvala je pažnju brojnih ljubitelja brzina. Očito je da su se „dečki“ uhodali i da su krenule prave borbe za bodove. U prvi su plan izbili sve donedavno trofejni hrvatski prvaci Goran Popović i Ivan Pokos, članovi AKK Zanatlija, a izvrsno se tijekom cijele utrke držao Tomislav Sajko koji je pravilima u drugoj utrci startao s prve pozicije. Početna „zmija“ 14 „Seat Ibiza Cupra 1.8 Tsi“ kojima se nastupa u nedavno začetom novom domaćem kupu brzo nakon starta razbila se u više grupa. Popović je vodio od početka, zbog jednog nesportskog dodira s Zoranom Kotromanovićem Pokos je opomenut, da bi u direktnom srazu i novom „dodiru“ u pokušaju prestizanja vodećeg Popovića izvukao deblji kraj, nakratko izletio sa staze, vratio se i završio tek na 11.poziciji. Goran Popović, znan kao vrsni reli majstor i šampion,  jurio je ka novoj pobjedi na krugu osvojivši vrijedne bodove čime se učvrstio na liderskjoj poziciji Vip Kupa. S tek 626 tisućinki zaostatka drugi je ciljem prošao Tomislav Sajko, dok je treće mjesto pripalo još jednom povratniku u automobilističke vode Osiječaninu Zoranu Kotromanoviću, svi članovi nositelja Kupa AKK Zanatlija. Sudionike Kupa kroz pet dana očekuje jedan relaksirajući nastup u okviru Shakedowna „43.Croatia rallya“ (29.9.-1.10.) u Poreču, da bi borbu za bodove nastavili u Dubrovniku 8. i 9. listopada na utrci kojom će završiti i Prvenstvo Republike Hrvatske na brdu.

Drugi put ove godine uspješnu organizaciju na Automotodromu Grobnik polučili su Auto sportski klub Kastavac i Auto staza Grobnik, a sve u sklopu dvodnevne oktanske priredbe „Grobnik Track Day“, tradicionalne i česte automobilističke manifestacije čiji je nositelj Udruga „Auto staza Grobnik“, a programn koje je ovog puta upotpunjen i sa dvije domaće bodovne konkurencije.

(mik)

Snimci: M.Krpan